5 věcí, které je dobré vědět o obkladech dřevostaveb

5 věcí, které je dobré vědět o obkladech dřevostaveb

Redakce | Pondělí, 22. květen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevěná fasáda je vizitkou každé dřevostavby. Pokud nestavíme přímo srub či roubenku, utváří se vzhled daného objektu až použitím obkladu. Jedním z nejčastěji využívaných materiálů pro tento účel je dřevo. Ovšem předpokladem správné aplikace dřevěných obkladů je dodržení konstrukčních zásad, zvláště pokud je fasáda vystavena působení řady nepříznivých vlivů.

1. Vyberte si vhodné dřevo


Vlastnosti dřevěných obkladů je možné zlepšit pomocí různých povrchových úprav. Důležitý je především správný výběr dřeva z hlediska kvality. Dřevo nesmí být napadené hnilobou, houbami a ani dřevokazným hmyzem. Vhodné je také vyvarovat se profilů, které obsahují nadměrné množství přirozených vad, jakými jsou například suky a trhliny ve dřevě. Pro použití v konstrukci nejsou vhodné ani pokroucené dřevěné profily, v nichž by se mohly časem tvořit pukliny.

TIP NA ČLÁNEK: Fasádní obklady představují funkční i pohledově atraktivní plášť domu. Co patří mezi jejich přednosti?

DrevoaStavby.cz Dřevěný fasádní obklad na dřevostavbě

Foto: Martin Zeman

2. Rozhodněte se pro směr obkladu


Uspořádání prken na fasádě může být různé – od svislého přes vodorovné či šikmé až po složené do různých obrazců. Pro všechny tyto možnosti existuje i další řada profilování, tudíž může být každá fasáda v podstatě originálem. Profilováním je však třeba zajistit kvalitní odvádění vody. V případě šikmého uspořádání je nutné dbát na kvalitní provedení svislých stykových spár.

DrevoaStavby.cz Dřevěný fasádní obklad na dřevostavbě

obr.: Vodorovný obklad Thermowood. Foto se souhlasem: WOOD-LIFE CZ s.r.o.

Vodorovné uspořádání s sebou nese nebezpečí shromažďování vody v rozích a dveřních či okenních otvorech. Co se týče polohy letokruhů, doporučuje se na dřevěnou fasádu použití prken řezaných diagonálně nebo radiálně. Nejmenší používaná tloušťka dřevěného fasádního obkladu z rostlého dřeva by měla být cca 20 mm.

TIP NA ČLÁNEK: Fasáda s otevřenými spárami je nevšední, futuristická i extra individuální

DrevoaStavby.cz Dřevěný fasádní obklad na dřevostavbě

Foto: Martin Zeman

3. Ošetření zachová vzhled na dlouhou dobu


Sice se čím dál častěji setkáváme se dřevěnými fasádami bez povrchové úpravy, ale povrchově ošetřené dřevo hraje i nadále prim. Většina stavebníků si jej zvolí i proto, že pravidelná údržba umožní dlouhodobé zachování původního vzhledu fasády. Pro nátěr se nejčastěji používají tenkovrstvé lazury, oleje, vše zpravidla ve dvou vrstvách.

TIP NA ČLÁNEK: Fasáda dřevostavby - kdy a jak se o ni starat?

DrevoaStavby.cz Dřevěný fasádní obklad na dřevostavbě

obr.: Ošetřené dřevo vydrží delší dobu ve své původní podobě. Vyžaduje však pravidelnou a důslednou údržbu. Foto: Martin Zeman

4. Dřevo může být i neošetřené


I když se to nezdá, dřevěné fasádní obklady z neošetřeného dřeva mají relativně dlouhou životnost i přes minimální nebo nulovou údržbu. Neporušené obklady staré 60 až 80 let nejsou žádnou výjimkou. Jedinou nevýhodou jsou viditelné estetické změny takové dřevěné fasády, především pokud jde o barvy, které ovlivňuje klima, světové strany, velikost přesahů střechy a podobně.

Neošetřené fasády mívají minimálně několik odstínů, každá stěna může být jiná. Barevné změny začínají světle až tmavě hnědým odstínem, přes stříbrný až po tmavě šedý tón. Tyto změny bezprostředně neohrožují kvalitu obkladu a je možné se jim bránit použitím vhodného oleje nebo tenkovrstvých lazur.

DrevoaStavby.cz Dřevěný fasádní obklad na dřevostavbě

obr.: Neošetřený dřevěný obklad časem zešedne. Stříbrná patina je pro dřevo naprosto přirozená a nijak neohrožuje jeho životnost, její vzhled však ne každému vyhovuje. Foto: Martin Zeman

5. Vyberte si typ profilu


Základem správné funkce dřevěné fasády je přesná skladba a montáž. Možností se nabízí většinou více v závislosti na použitém materiálu a typu fasádního profilu. Pro dřevěnou fasádu je možné zvolit různé typy obkladů. Nejjednodušší cestou je volba některého z profilů fasádních obkladových palubek. Profily palubek nabízejí nepřebernou škálu typů od běžných až po různé imitace jiných profilů, například latěk. Kromě palubek je možné použít také široký sortiment prken a hranolků.

DrevoaStavby.cz Dřevěný fasádní obklad profily

Zdroj obrázku se souhlasem: WOOD-LIFE CZ s.r.o.

Nejjednodušším druhem dřevěného obkladu jsou takzvaná překládaná prkna, též zvaná „peření". Jedná se o poměrně starý a osvědčený způsob vodorovného překládání jednotlivých prken přes sebe, čímž je zabezpečeno stékání vody. V úvahu připadají i omítané nebo neomítané desky (modřín, borovice, smrk), případně štípané či řezané šindele.

DrevoaStavby.cz Dřevěný fasádní obklad profily

Zdroj obrázku se souhlasem: WOOD-LIFE CZ s.r.o.

Autor textu: Ing. Martin Pavlíček, WOOD-LIFE CZ s.r.o.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop