Biodeska svými unikátními parametry nahrazuje spárovku i palubky

Biodeska svými unikátními parametry nahrazuje spárovku i palubky

Redakce | Čtvrtek, 04. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Hledáte zdravotně nezávadný, stavební materiál z obnovitelných zdrojů? Takovým materiálem je biodeska, která se pyšní nízkou energetickou náročností na výrobu a vysokou estetickou hodnotou a funkčností.


Co je biodeska?

Biodeskou označujeme plošný konstrukční materiál na bázi masivního dřeva s unikátními parametry. Doposud byl téměř ze 70 % využíván ve stavebnictví, především v alpských zemích, ale trendy prodeje ukazují, že se stále víc uplatňuje i ve stolařství.

Biodeska je v naší kotlině slangový výraz pro vícevrstvou desku z přírodního masivního dřeva jehličnatých nebo listnatých stromů, která se odborně označuje jako SWP (z angl. solid wood panel), a lidé si ji často pletou s překližkou. Vícevrstvé desky, díky svým mechanicko-fyzikálním vlastnostem, zásadně ovlivnily vývoj velmi progresivního stavebního systému CLT (cross laminated timber).

  • Dřevěné desky se rozlišují podle kvality povrchu na konstrukční a pohledové, které se právě díky přirozenému vzhledu masivního dřeva preferují při výrobě interiérových prvků.
  • Aplikaci předurčuje tloušťka desky, formát i vzhled.
  • Vícevrstvé desky vynikají pevností, stabilitou, nízkou hmotností a možností využití v interiéru i venkovním prostředí.

biodeska-NOVATOP

obr.: Různé tloušťky biodesek. Foto: se souhlasem společnosti AGROP NOVA a.s.

Hlavní výhody biodesky

  • Biodeska je zdravotně nezávadný materiál a ekologická masivní deska ze dřeva.
  • Biodeska má tvarovou stálost a výbornou pevnost v ohybu.
  • Biodeska je výborně opracovatelná.
  • Biodeska je jednoduchá na manipulaci a následnou montáž.
  • Biodesku lze opracovat frézováním, broušením, mořením, lakováním, případně natíráním.

Související článek na téma biodesky

Biodeska
 

biodesky-NOVATOP-kancelar


"Biodesku spolehlivě poznáte při pohledu na hranu desky – nemusí se ničím zakrývat, může se ponechat přiznaná."


hrany-biodesky-NOVATOP

Foto: se souhlasem společnosti AGROP NOVA a.s.


Biodeska vdechla život i velmi malému prostoru!

Malá dřevostavba uprostřed bytu
 

Biodeska ve stavebnictví

Biodesky představují významný konstrukční materiál, a to především jako výztužné desky pro vodorovné i svislé konstrukce, nosné záklopy střech a stropů, subtilní přesazené konstrukce bez krokví a trámů, a to jak u pultových tak i sedlových střech ze štítové i okapové strany, nosné a nenosné stěny, dělící příčky apod. U nás stále ještě nedoceněnou aplikací je fasáda a fasádní prvky. Kombinovat biodesky můžete snadno s jinými stavebními materiály.

Vysoce efektivně lze biodesky využít pro zaklopení střešních podhledů. Na rozdíl od palubek, které mohou časem vytvářet spáry, zůstává deska celistvá. Aplikace je také snadnější, rychlejší a efektivnější. To platí i pro finální ošetření, protože natřít velkou plochu desky oproti každé palubce zvlášť představuje nejen úsporu času, ale i nátěrové hmoty.

S biodeskou se můžete potkat při stavbě pergol a garážových stání nebo také zahradních domků a chatiček. Své místo má v konstrukcích stájí a hospodářských stavení. Používá se jako konstrukční prvek pro mobilní domky, sauny s využitím přiznaných ploch v interiéru.

Velmi snadná je aplikace pro pohledové obklady stěn, stropů, podlah, a to i u zděných staveb. Atraktivní řešení nabízí při rekonstrukcích interiérů – biodeskou snadno a rychle opláštíte staré nebo nevyhovující povrchy, vytvoříte novou příčku nebo přímo celou vestavbu. Zároveň s konstrukcí získáte finální krásné dřevěné povrchy.

biodesky-NOVATOP-zahradni-domekmodrinove-biodesky-NOVATOP-hospodarske-stavenimodrinove-biodesky-NOVATOP-staj

 

Přehled využití biodesek ve stavebnictví

  • Dřevostavby, zděné stavby, rekonstrukce.
  • Vhodné ke stavbě pergol, garážových stání, zahradních domků i chatiček.
  • Konstrukční prvek pro mobilní domky, sauny s využitím přiznaných ploch v interiéru.
  • Vestavby, nástavby.
  • Výztužné desky pro vodorovné i svislé konstrukce, nosné záklopy střech a stropů, záklopy střešních podhledů, subtilní přesazené konstrukce bez krokví a trámů (u pultových i sedlových střech).
  • Fasády a fasádní prvky.
  • Nosné a nenosné stěny, dělící příčky.
  • Obklady stěn, stropů, podlah.

"Biodeska má velký potenciál při rekonstrukcích, a to nejen dřevostaveb, ale i zděných domů a starých chalup."


subtilní přesazené konstrukce bez krokví a trámů

obr.: Subtilní přesazené konstrukce bez krokví a trámů. Foto: se souhlasem společnosti AGROP NOVA a.s.

MŠ-Všetaty-biodesky-NOVATOP

obr.: Modřínová biodeska použitá na opláštění vstupu do nové mateřské školy ve Všetatech. Foto: Lina Németh


Biodeska v truhlářství

V truhlářství mají biodesky velmi širokou škálu použití. Nejsou sice nejlevnější, ale jsou kvalitní, protože křížem lepená skladba minimalizuje kroucení a prohýbání ve větších plochách i při změnách tepla a vlhkosti. Řemeslníci u nás biodeskou nahrazují spárovku, kterou si často lepí sami, a tím šetří drahocenný čas. Velké formáty jsou další významné plus pro úsporu času.

Spojení biodesek se provádí nejčastěji natupo nebo na pero a drážku, popř. se hrana opatří fázičkou. Anebo si řemeslníci do předem naformátované desky připraví drážku pro vložené pero. Vícevrstvé desky je možné i frézovat, ale pouze do síly povrchové lamely, tedy zhruba do třetiny.

Povrchovou úpravu se doporučuje provádět mořením, lakováním, lazurováním nebo voskem či olejem stejně jako u masivu. Pro opracování jsou vhodné běžné dřevoobráběcí nástroje (frézování, řezání, vrtání apod.).

Biodeska se používá na konstrukce a čelní plochy nábytku a kuchyňských linek, pro výrobu plných i prosklených dvířek. Opracováním přiznaných hran vytvoříte krásné detaily rozličných interiérových prvků.

Použitím biodesky na schodišťové stupně, popř. podstupnice, získáte originální schodiště s jedinečným designem. Je třeba brát v potaz volbu dřeva a jeho namáhání.

Své uplatnění nachází biodesky také při výrobě interiérových dveří, kde se doporučuje deska tloušťky 42 mm v oboustranné pohledové kvalitě. U posuvných a bezfalcových dveří s využitím přiznané hrany je třeba brát v potaz přirozené vlastnosti dřeva, které může být ve velkých formátech náchylnější ke kroucení.

biodesky-NOVATOP-interierkartacovani-biodesky-NOVATOPpotistena-biodeska-NOVATOP

 

Přehled využití biodesek v truhlářství

  • Výroba dřevěného nábytku a interiérových doplňků.
  • Schodišťové stupně, popř. podstupnice.
  • Interiérové dveře – bezfalcové, zásuvné.

bezfalcove-dvere-s-biodeskou-NOVATOP

obr.: Bezfalcové dveře jsou elegantní a s vestavěnými skříněmi tvoří jeden celek. Návrh: Lucia Kocmanová, Foto: Martin Zeman


Sloupková konstrukce je v interiéru moderní chatky opláštěna biodeskou

Na dřevěné vilky byly použity CLT panely a biodesky NOVATOP
 

biodeska-NOVATOP-v-interieru

obr.: Perforovaná biodeska s absorbérem se promění ve funkční akustický panel. Foto: Klára Popovová

sauna-biotop-Rostislav Zapletal 2015

obr.: Křížem lepená skladba u biodesek minimalizuje kroucení a prohýbání ve větších plochách i při změnách teploty a vlhkosti. To platilo i v případě využití biodesek v přírodní finské sauně Kijukiju v radotínském Biotopu. Foto: Rostislav Zapletal

Biodeska NOVATOP – ryze česká deska

Dřevěné desky NOVATOP SWP se vyrábějí u nás na Moravě z přírodního dřeva za dodržování přísných ekologických předpisů už od roku 1992. Deska se skládá z lichého počtu vrstev, nejčastěji tří a pěti, z nichž každá je složena z lamel z rostlého dřeva slepených k sobě. Vrstvy jsou vůči sobě otočeny o 90°.

Tloušťka lamel je různá a určuje konečnou tloušťku desky. K lepení se používají melaminová lepidla. Desky vykazují desetkrát nižší emise formaldehydu než limity třídy E1 a jako první v ČR získaly v roce 2008 certifikát Natureplus. Vady povrchových vrstev jsou vyspravovány tmelem a zásadně jen přírodními suky.

Povrchy ve všech kvalitách jsou již z výroby broušeny zrnitostí 100. Pro výrobu se nejčastěji používá smrk, modřín, jedle, vysušené na 8 – 12 %. Maximální formát s průběžnou povrchovou lamelou může být až 2,5 × 10m, nejčastěji jsou ale žádány formáty do 5 m. Tloušťky se pohybují mezi 14 a 60 mm.

biodeska-NOVATOP

Foto: se souhlasem společnosti AGROP NOVA a.s.

Autor článku: Kateřina Braunerová

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop