Sruby & roubenky

Na cestě za kvalitní dřevostavbou

Rekonstrukce

Rekonstrukce venkovské usedlosti - cesta k zachování tváře venkova

Rekonstrukce venkovské usedlosti - cesta k zachování tváře venkova

Michal Babor | Pátek, 22. únor 2019 |

V zahraničí už, zdá se, pochopili, že venkovská sídla rozrůstající se o satelitní přílepky rychle ztrácejí svou staletími budovanou homogennost, a začínají podporovat spíše adaptaci starší zástavby na moderní bydlení nejen formou státních subvencí, ale i řady architektonických soutěží. Hned v několika z nich se na vítězných stupíncích objevila rekonstrukce malé usedlosti, kterou bychom si mohli dobře představit i v podmínkách české vesnice. Zatím se ale můžeme inspirovat v rakouském Burgenlandsku, konkrétně v malé obci Jois.

Dlouhý, úzký pozemek, obehnaný kamennou zdí, v zadní části uzavřený dřevěnou stodolou a v přední části se starým domem z 18. století, který se přimyká k hranici pozemku a stejně jako on je spíš delší než širší – takové byly výchozí podmínky.

Úkol zněl jasně: dřevěnou stodolu přebudovat na rodinný dům a ze starého domu bydlení pro hosty. Architekt Christian Prasser měl ale úplně opačnou představu: „Jediným místem, kde si mohou majitelé alespoň trochu užít zahrady, je prostor mezi stodolou a domem. Abychom tento prostor rozšířili, napadlo mě rozšířit ho i do stodoly. Naštěstí bývalí majitelé užívali pouze přední část starého domu, takže vzadu, kde byly chlévy a stáj, zůstalo vše při starém. Stejně na tom byla i stodola a přirozenou návaznost obou částí by byla škoda nevyužít."

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-exterier-stodola

Obr.: Nápaditost v nenápadnosti: Ačkoliv bývala stodola jen podružným hospodářským objektem, dnes prostoru (záměrně) dominuje. Pozornost na sebe poutá zejména černý „arkýř" vyčnívající z jinak kompaktní modřínové fasády. Ve skutečnosti jde o předsazení vnitřního dřevěného boxu.


"Zatímco původně tvořil dominantu úzkého pozemku obytný dům, dnes na sebe pozornost strhává renovovaná dřevěná stodola."


Rekonstrukce starého domu

Pozemek se mírně zvedá směrem ke stodole, takže i dům, jak se postupně v minulosti přistavoval, má v různých částech různou výšku. „Zdálo se mi rozumné tuto diferenciaci zachovat, protože v domech, kde jsou jednotlivé místnosti řazeny takto za sebou, vznikne odlišnou výškou podlah přirozená hranice mezi jednotlivými prostory," vysvětluje architekt. „Navíc jsme díky tomu dokázali využít i sklep, který byl původně pod stájemi v zadní části domu, kam jsme přesunuli kuchyni a obytný prostor."

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-kuchyne

Obr.: Delší než širší: Dům je jen šest metrů hluboký, zato na délku má úctyhodných třicet metrů. Místnosti řazené za sebou se podařilo funkčně oddělit odlišnou výškou podlah. Obytný prostor je otevřen až k hřebeni, což mu dodává na vzdušnosti. Viditelné prvky původního krovu zase odkazují na staletou historii domu.

Tato obytná část nového domu je otevřena až k hřebeni střechy, což jí dodává na velkorysosti a poněkud potlačuje výrazný horizontální charakter domu. Dalším vertikálním prvkem je vřetenové schodiště umístěné v prostoru někdejšího komína černé kuchyně spojující vstupní prostor přízemí s podkrovím.

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-obyvaci-pokoj

Původní krovová konstrukce byla v natolik dobrém stavu, že mohla být pouze povrchově ošetřena a zachována, takže tvoří zdařilý kontrast k jinak moderně zařízenému interiéru. Aby mohla dobře vyniknout zejména v obytném prostoru, jsou všechny nové dřevěné prvky, například okna, dveře, podlaha a nábytek z dubového dřeva, které je světlejší.

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-loznice

Obr.: Okno do pokoje: Zatímco denní světlo přivádí do ložnice střešní okna, horizontální okno v hlavách postele vede do obytného prostoru – výhoda, nebo ztráta soukromí?

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-chodba-schody

Obr.: Schodiště: Vstupnímu prostoru dominuje kovové vřetenové schodiště vybudované na místě sopouchu vedoucího z někdejší černé kuchyně. Proto také černý nátěr okolních stěn.

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-koupelna

Obr.: Změněná funkce: Jako parafráze původně ryze účelového dřevěného arkýře, kterým se dříve na půdu ukládalo seno, vznikl v přední části domu nový. Vešla se sem koupelna s vanou, v níž je díky výhledu nad vesnici radost se koupat.

Rekonstrukce stodoly - pro hosty i pro relax

Pozemek v zadní části zabírá na celou jeho šířku stará dřevěná stodola. Na první pohled zaujme černý box vystupující z fasády, který se tváří jen jako architektonický prvek. Pokračuje však do interiéru a tvoří samostatný obytný box jakoby zavěšený do prostoru. Sloupková konstrukce boxu je opláštěna třívrstvou modřínovou spárovkou s antracitovým nátěrem, uvnitř překližovanými deskami.

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-stodola-bazen

Obr.: Staré s novým: Při rekonstrukci byla celá stodola odstrojena, zachovány zůstaly pouze obvodové kamenné stěny a starý krov. Novým prvkem je vestavěný box se třemi ložnicemi v patře a koupelnou v přízemí. Z desetiny jsou nové pálené tašky nahrazeny skleněnými, které v přiměřeném množství vpouštějí světlo do interiéru.

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-stodola-chodba

Obr.: Černá spojka: Krátká chodba spojující tři místnosti v patře je prosvětlována spárami mezi fasádními prkny a skleněnými taškami. Architekt si tak mohl dovolit nátěr dřevných stěn antracitovou barvou.

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-stodola-loznice-bazen

Protože stodola má sloužit kromě ubytování hostů především k relaxaci, lze celou její štítovou stěnu otevřít – rázem se z vnitřního prostoru stává pokračování exteriéru obohacující jinak poměrně malou zahradu či spíše řečeno dvorek o bazén a relaxační prostor.

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-stodola-loznice-vyhled

Obr.: Nádech exotiky: Podlahy, stěny a strop v obytné části stodoly tvoří překližovaná deska s výrazným fládrováním, která spolu s minimalistickým vybavením nábytkem dodává prostoru asijský styl.

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-interier-stodola-bazen-terasa

Obr.: Vnitřní terasa: Relaxační prostor vedle bazénu může sloužit po otevření vrat ve štítu i jako velkorysá terasa.


Komentář architekta

christian-prasser
Mag. arch. Christian Prasser
www.cp-architektur.com

Mám slabost pro původní venkovskou architekturu. Utvářela se jaksi sama od sebe, bez jakýchkoli pravidel nebo studijních pouček, a přesto se před ní skláníme a čerpáme z ní i dnes. Při plánování rekonstrukce je pro mě důležité najít symbiózu mezi tradičními, regionálními materiály a inovativními myšlenkami.

 

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-exterier-vecer

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-exterier-stodola-vecer

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-exterier-stodola-vecer-detail

Obr.: Nemusejí, ale mohou: Když mají majitelé chuť, otevřou si celou frontální část stodoly a vytvoří si tak pokračování zahrady. Zejména při nočním osvětlení vynikne opláštění stodoly prkny kladenými na širokou spáru.

Foto: Philipp Kreidl


Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?