Zdařilá rekonstrukce: <small>Z bývalých chlívků příjemné bydlení na léto</small>

Zdařilá rekonstrukce: Z bývalých chlívků příjemné bydlení na léto

Michal Babor | Pátek, 06. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Tradiční venkovské usedlosti uspořádané na většinou protáhlém pozemku v intravilánu sídel často tvoří soubor několika budov, z nichž některé jsou určeny pro hospodářské účely – stodola, chlévy, mlat, seník, stáje... Že hlavní obytná budova projde rekonstrukcí, bývá poměrně obvyklé, co ale s příslušenstvím, které v novém věku ztratilo smysl? Architekt Christian Prasser přišel s neotřelým řešením – vytvořit z jedné takové budovy letní bydlení.

Rekonstrukce hospodářské budovy

Nacházíme se ve Weitersfeldu, malé dolnorakouské obci, nějakých patnáct kilometrů vzdušnou čarou od Znojma. Není tedy náhodou, že zdejší venkovská architektura je velmi blízká té naší. Nejen co do uspořádání budov v rámci sídelního celku, ale i koncepcí staveb, jejich proporcemi a vzájemnými vztahy.

Malá usedlost prošla rekonstrukcí hned dvakrát. Nejprve se upravovala hlavní obytná budova a o několik let později změnila tvář také bývalá hospodářská budova ve dvoře. A změnila se k nepoznání. Z bývalých chlívků zůstaly jen obvodové stěny a původní krovová konstrukce, veškeré příčky byly odstraněny a zmizel i někdejší strop.

Nová budova má dvě funkce. Zadní část tvoří samostatná ložnice s příslušenstvím a vlastním vytápěním krbovými kamny, část směrem k obytnému domu je pojata jako venkovní obytná kuchyně. Místo oken má otvory vyplněné výklopnými dřevěnými lamelami, které lze podle počasí buď úplně uzavřít, nebo variabilně naklopit a vpustit dovnitř světlo a provětrávat celý prostor, což může být za horkých letních dnů velmi příjemné.

stodola-obytny-prostor


"Centrum obytného prostoru tvoří multifunkční kachlová kamna s troubou a vytápěnou plochou pro ležení, která rozdělují místnost na jídelnu v přední části a pobytový prostor vzadu."


stodola-jidelni-stul

V patře jsou dvě otevřené místnosti využitelné pro příležitostné přespání nebo jako skladovací prostor. Spojení mezi nimi zajišťuje visutá lávka, jejíž lehká konstrukce nezabíjí celkovou vzdušnost prostoru.

Ve štítové stěně je osazena čtyřdílná ocelová konstrukce s dřevěnou výplní, kterou lze složením zcela otevřít a propojit tak vnitřní prostor se zahradou.

stodola-prosklena-strecha


"Originálním architektonickým prvkem je studená střecha, v níž jsou nepravidelně osazeny skleněné tašky prosvětlující interiér."


stodola-loznice

stodola-koupelna

Protože se pozemek svažuje směrem k ulici, zajišťuje propojení s terénem dvoustupňová dřevěná terasa se schodištěm. To, že se nachází na místě, kam se dříve vyvážel hnůj z chlévů, je dokladem proměny, jakou (nejen) rakouský venkov prochází.

Dříve se zámožnost hospodářství posuzovala podle velikosti hnojiště, dnes má zdá se stejnou vypovídací hodnotu rozlehlost terasy...

stodola-vyklenek-ve-stodole

rekonstrukce-stodoly-na-letni-bydleni-exterier-dvur-vecer

Komentář architekta

Záměrem bylo vytvořit open air house s moderní funkcí, ale původní tváří, jedinečný dům pro nejteplejší dny v roce, kdy každý zoufale hledá stín a chladivý průvan. V přechodném ročním období stačí uzavřít okenice, zatopit v kamnech a využít ještě spoustu dalších dnů k pobytu venku, byť ne pod otevřeným nebem.

Když začne být velká zima, zavře se přívod vody a život se přesune zpět do domu – dobré provětrání a odolné modřínové dřevo se postarají o zbytek.

architekt-Christian-Prasser-
Mag. Arch. Christian Prasser
architekt

rekonstrukce-stodoly-na-letni-bydleni-exterier-vecer

rekonstrukce-stodoly-na-letni-bydleni-pudorys-situace

Obr.: Celková situace pozemku

rekonstrukce-stodoly-na-letni-bydleni-pudorys

Obr.: Půdorys zrekonstruované hodpodářské budovy

Foto: Michael Moran


Četli jste?

rekonstrukce-venkovske-usedlosti-cp-architektur-rakousko-jois-exterier-1
 
DaS 2-2019
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop