Stará stodola bývala zemědělskou usedlostí, po rekonstrukci se z ní stalo skvělé místo k bydlení

Stará stodola bývala zemědělskou usedlostí, po rekonstrukci se z ní stalo skvělé místo k bydlení

Michal Babor | Neděle, 05. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Nebýt dědice, kterému tradice, venkov a odkaz předků nebyly úplně lhostejné, stihl by hospodářské stavení ve slovinské Bohinji podobný osud jako jiné stavby tohoto druhu: Přestavba na konvenční dům, garáž nebo prostě demolice. Tentokrát ale dostala stodola druhou šanci a do nového života se nadechla lehce a moderně.


Rekonstrukce staré stodoly

Tradiční stavby v podhůří slovinských Alp mají podobu různých zemědělských usedlostí, seníků, stodol a drobných užitkových staveb. Většina z nich už neslouží svému účelu a po desetiletích zanedbávané údržby často padnou k zemi a na jejich místě vyroste moderní stavba.

Rok Oman a Špela Videčnik z lublaňského ateliéru OFIS architekti měli to štěstí, že je oslovil člověk, který touto konvenční cestou jít nechtěl. Jeho cílem bylo naopak zachovat maximum z tradiční lidové architektury a najít způsob, jak ji přizpůsobit soudobým potřebám.

Koncept revitalizace se odvíjel od ideje zachovat vnější vzhled stodoly pokud možno bez výraznějšího zásahu a veškerou pozornost věnovat interiéru – myšlenka vytvořit uvnitř stodoly novou dřevěnou stavbu se ukázala dostatečně nosná na to, aby se projekt mohl zrealizovat.

Stará stodola byla dvoupatrová – v přízemí bylo velké stání pro dobytek a sklad zemědělské techniky, v patře se dosušovalo a skladovalo seno. Sklep sloužil k uskladnění krmiva a potravin. Rampa, po které se dříve zaháněl dobytek z pastvy a která sloužila také jako vjezd pro zemědělské stroje, zůstala zachována a slouží jako hlavní přístupová cesta.

rekonstrukce-stare-stodoly-puvodni-stav

obr.: Původní stav stodoly před rekonstrukcí. Foto: Tomaz Gregoric

rekonstrukce-stare-stodoly-cela-stavba

Foto: Tomaz Gregoric

rekonstrukce-stare-stodoly-uvodni

Foto: Tomaz Gregoric


Interiér jako jeden velký loft

Všechny vnější dřevěné prvky i břidlicovou střešní krytinu se naštěstí podařilo díky dobrému stavu zachovat, jediným zásahem do původního obvodového pláště jsou kruhové otvory před okny vsazenými do nového vnitřního pláště, a odstranění opláštění vedle vstupní části, kde vznikl venkovní prostor chráněný vykonzolovaným stropem.

Místnosti v interiéru tvoří jeden velký loft – obývací pokoj, jídelna a ložnice se vzájemně opticky prolínají, ložnice je pouze náznakově oddělena výškovým stupněm. Pokoj pro hosty v patře vlastně není pokojem, spíše prostorem, který se jako galerie otevírá do hlavního obytného prostoru.

Tento dispoziční koncept by asi jako rodinný dům nefungoval, protože je ale revitalizovaná stodola určena pro rekreační turistiku, nevadí, že o místo pro klidné rozjímání tady asi bude nouze. Servisní prostory, jako jsou šatna, koupelny, sauna a kuchyně, jsou lineárně uspořádány podél delší stěny a od obytného prostoru odděleny transparentní stěnou.

rekonstrukce-stare-stodoly-pohled-shora

Foto: Tomaz Gregoric

rekonstrukce-stare-stodoly-interier

Foto: Tomaz Gregoric

rekonstrukce-stare-stodoly-okno

Foto: Tomaz Gregoric

rekonstrukce-stare-stodoly-jidelna


"Všechny vnitřní povrchy (podlahy, stěny, nábytek) jsou vyrobeny z místního smrku s kartáčovanou úpravou. Jeho světlý povrch kontrastuje s tmavou barvou původního dřeva."


rekonstrukce-stare-stodoly-jidelni-stul

Foto: Tomaz Gregoric

rekonstrukce-stare-stodoly-pokoje

Foto: Tomaz Gregoric

rekonstrukce-stare-stodoly-koupelna

Foto: Tomaz Gregoric


Mohlo by vás zajímat...

Rekonstrukce venkovské usedlosti
DaS 6-2015
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop