Jedinečný šindel z Brd

Jedinečný šindel z Brd

Redakce | Středa, 12. říjen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Těžko byste našli jinou střešní krytinu, jejíž výroba tak nádherně voní lesem, než dřevěný šindel. Ten, který se vyrábí v české firmě Landwood, navíc voní dřevem smrků a modřínů z brdských lesů. Zdejší pečlivě vybrané stromy se pod rukama řemeslníků mění ve štípaný alpský nebo valašský šindel. Pomáhá jim v tom jen pár strojů, z nichž žádný se ale neobejde bez obsluhy. Dřeva, které se ze špalku postupně promění v šindel, se tak lidské ruce dotknou mnohokrát.

Alpský šindel z Teslínů


Teslíny jsou malá vesnička nedaleko Padrťských rybníků uprostřed Brd, které byly teprve před několika lety zpřístupněny turistům. Kromě myslivny z hrázděného zdiva postavené na začátku předminulého století tu najdete jen pár domků a výrobní závod firmy Landwood. Z modřínu tady ručně vyrábějí štípaný alpský šindel. Má rovný obdélníkový tvar bez drážkování, pokládá se na sraz a do více vrstev, většinou tří, aby byla zajištěna vodotěsnost střešního pláště. Jeho název napovídá, že se tradičně používá v alpských oblastech, a to nejen jako střešní krytina, ale i pro obklady fasád.

„Právě Rakousko, Německo a Itálie byla do nedávna naším největším odbytištěm," uvádí Marek Trefný z firmy Landwood, „v posledních několika letech se konečně zvýšila i poptávka po dřevěném šindeli ze strany tuzemských stavebníků. V souvislosti s tím jsme po 25 letech existence firmy doplnili výrobní program ještě o u nás tradiční valašský šindel, který je vyžadován zejména při rekonstrukcích starších venkovských a památkově chráněných objektů."

DrevoaStavby.cz | Štípaný šindel Landwood

obr.: Při montáži se alpský šindel ukládá na sraz ve třech vrstvách, aby byla zajištěna dokonalá vodotěsnost střechy. Foto se souhlasem: Landwood s.r.o.

Valašský šindel z Rožmitálu


Než se dostaneme do výrobní haly druhého typu šindelů, tzv. valašského, projedeme bývalými kasárnami u Rožmitálu pod Třemšínem, které se postupně probouzejí k novému životu. Firemní halu poznáváme podle skládky suroviny – smrkových a modřínových kmenů, z nichž se opět ručně štípáním a dalším opracováním vyrábí šindel valašský.

DrevoaStavby.cz | Štípaný šindel Landwood

Foto se souhlasem: Landwood s.r.o.

„Ten je typický tím, že má na jedné boční straně vykrojenou drážku a na druhé vytvořený úzký břit, který zapadá do drážky vedlejšího šindele," vysvětluje ... Také jeho výroba začíná už výběrem vhodného dřeva – kmene stromu, který musí růst rovně, nekroutit se a být minimálně sukovatý, tedy řídce větvený. Kuláče nařezané z kmene na požadovanou délku se pak ručně štípou na jednotlivé výseče, z nichž se na štípačce oddělují jednotlivé pláty o tloušťce lehce přesahující dva centimetry.

DrevoaStavby.cz | Štípaný šindel Landwood

obr.: Ukázka pokládky vlašského šindele – pero a drážka do sebe přesně zapadají. Foto se souhlasem: Landwood s.r.o.

Následuje seříznutí hran a hoblování, jehož výsledkem je polotovar – prkénko s šířkou 6–12 cm, tloušťkou 18–22 cm a délkou mezi 30 a 60 cm (podle zadání, délka všech šindelů na jedné střeše musí být stejná). Posledním mechanickým opracováním je frézování, které na jedné straně šindele vyrobí drážku, na druhé pero či břit. Vždy dva sousední šindele do sebe musí dokonale zapadnout, aby nepropustily vodu stékající po střeše. Modřínový šindel je takto hotový a připravený na pokládku, smrkový čeká ještě lázeň v přípravku Bochemit pro eliminaci vzniku hniloby.

DrevoaStavby.cz | Štípaný šindel Landwood

obr.: Speciální fréza upraví připravený plát dřeva tak, že na jedné straně vyhloubí drážku, na opačné břit. Foto se souhlasem: Landwood s.r.o.

Proč štípaný šindel?


Kromě ručně štípaných šindelů se na trhu můžeme setkat také se šindelem řezaným. Rozdíl mezi nimi spočívá ve způsobu výroby: ručním radiálním štípáním (radiálně kolmo na léta s maximálním sklonem 30 stupňů podle DIN 68119) nedochází k přerušení dřevních vláken tak jako při řezání. Štípané dřevo nemá narušený povrch, takže nenasává vlhkost a jeho životnost je vyšší, byť za vyšší cenu.

Modřín, nebo smrk?


Záleží na preferencích stavebníka nebo třeba úřadu v případě památkově chráněné stavby. Smrkové šindele jsou levnější, měkké dřevo ale vyžaduje preventivní protibiotickou ochranu a pravidelnou údržbu. Modřínové dřevo obsahuje mnohem více pryskyřice, která zajišťuje nejen jeho dlouhou životnost, ale i odolnost vůči povětrnostním vlivům bez jakéhokoliv ošetření, nutná je pouze občasná mechanická péče. Časem se modřínové dřevo potáhne šedou patinou, takže střecha nebo fasáda se šindelem zářícím novotou splyne s okolím.

DrevoaStavby.cz | Štípaný šindel Landwood

obr.: Modřínový šindel připravený na montáž. V každém balíku jsou zhruba čtyři běžné metry šindelu. Foto se souhlasem: Landwood s.r.o.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop