Na pozemku v prudkém svahu si postavili dřevostavbu. Většinu práce zvládli sami

Na pozemku v prudkém svahu si postavili dřevostavbu. Většinu práce zvládli sami

Helena Petáková | Sobota, 03. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Když jsme se po několikaminutové jízdě lesem a prašnou cestou s podivením (a samozřejmě nadsázkou) neocitli na konci světa, ale v malebné vesničce, objevili jsme místo s fascinujícím výhledem, které uchvátilo nejen majitele příjemné dřevostavby, ale i nás.


Chceme stavět svépomocí

Místa s tajemnou duší nás vždy přitahovala. Přestože jsme si přáli bydlet ve svém vlastním domě co nejdříve, od začátku jsme věděli, že nechceme dům, který někdo postaví a následně nám předá klíče od hotového, již zařízeného domova.

Přáli jsme si do domu vložit kus sebe, vlastní invence i fantazie, byť za cenu dočasné ztráty volného času. Nejprve jsme genia loci hledali ve zdech starých domů, ale žádný nám neučaroval. Až jsme se jednoho dne rozhodli vydat na obyčejnou odpolední procházku do vesničky, kam ráda chodím už od svých šestnácti let.

Stáli jsme tehdy na místě, kde se dnes nachází naše čtyři metry široká terasa a kochali se výhledem ze zarostlého heřmánkového pole. A tenkrát jsme rozhodli: přesně tady bude stát náš dům stát!

drevostavba-s-velkou-zahradou-prijezdova-cesta

obr.: Protože majitelé koupili pozemek v prudkém svahu, stavební práce se neobešly bez základních úprav terénu. Část zeminy byla odebrána ze zadní části a navezena na místo současné terasy. Foto: Martin Zeman

drevostavba-s-velkou-zahradou-terasa

obr.: I když venku prší, majitelé tráví nejvíce času na této čtyři metry široké, kryté terase. Bambusová rohož zakrývá místo, kde má být v budoucnu podle projektu kamenný obklad. Protože bude nutné rozebrat terasu, rodina zatím úpravy odložila. Veškeré otvorové výplně byly zhotoveny na zakázku včetně fialovo-červené barvy. Foto: Martin Zeman


Cihel už bylo dost, dřevo je na řadě

Hektarový pozemek jsme zanedlouho koupili i s vědomím, že není tak úplně stavební. Dodnes jsme obci zavázáni, že nakonec přimhouřila obě oči. Nevím, jestli by se dalo mluvit o štěstí, ale pomohl nám fakt, že vesnička už několik let vymírá, a tak tu byla mladá rodina víc než vítaným artiklem.

Od začátku jsme si byli vědomi, že tohle jedinečné místo zaslouží projekt na tělo, který si bude rozumět s okolní přírodou. O volbě dřevostavby jsme nemuseli nijak dlouze diskutovat, i když těch, kteří nás odrazovali, bylo dost. Jenže manžel měl za sebou dostatek zkušeností s cihlami a už zkrátka nechtěl zdít.

Navíc jsme si přáli snadno vytopitelný dům (a to se rozhodně podařilo – na vyhřátí celého interiéru stačí 4,5 kW!). Později nás i architektka utvrdila v tom, že dřevostavba je pro toho místo nejlepším řešením. A že dřevostavba shoří? Nejenže je to velmi nepravděpodobné, stát se to může stejně tak v domě zděném... My ale posbíráme šroubky, zameteme popel a můžeme začít na čisté základové desce nanovo.


10 předsudků o dřevostavbách
 

Ideální návrh dřevostavby napoprvé

Celé naše stavění probíhalo tak nějak přirozeně. Jasno jsme totiž měli již od počátku i o autorovi našeho vysněného domku. Oslovila jsem svou dlouholetou kamarádku a bývalou spolužačku ze základní školy, architektku Annu Novou.

Vždycky jsme byly naladěné na stejnou notu, takže jsme jí s manželem naprosto důvěřovali a kromě pár základních požadavků jsme jí nechali úplně volnou ruku. A skutečně se povedlo vytvořit ideální návrh již napoprvé. Ba co víc – s návrhem našeho domu se i samotná autorka ztotožnila natolik, že kdyby měla stavět dům pro sebe, tak jedině dřevostavbu a velmi podobnou té naší.

Našimi základními požadavky byly praktičnost a funkčnost. Nechtěli jsme žádné hluché prostory, dokonce i malou chodbu v prvním patře jsme využili jako útulnou pracovničku. Protože jsme aktivní rodina, máme rádi sníh a nejrůznější zimní sporty (a tady jsou zimy pořádné), potřebovali jsme také dostatek úložných prostor.

Nejvíce jich máme hned ve vstupní hale, kam se vešla několikametrová skříň. Architektka mě pak ještě potěšila začleněním prostorné dílny do projektu; denně ji využívám k výrobě keramiky.

drevostavba-s-velkou-zahradou-cesta-k-domu

obr.: Dřevostavba je postavena na místě heřmánkového pole. Foto: Martin Zeman

drevostavba-s-velkou-zahradou-lavka

obr.: Komplikovaný terén umožnil vybudovat na severu rafinovaný vstup do zahrady přímo z patra. Foto: Martin Zeman


Dřevostavbu svépomocí?

Na stavbu vzpomínáme opravdu rádi, doslova jsme si ji užili. Práce s voňavým dřevem pro nás byla skutečným zážitkem. Kolem domu bylo navíc neustále uklizeno, dům neuvěřitelně rychle rostl... K dodavateli jsme se dostali až po únavném objíždění všech možných dřevostavebních firem.

Před sedmi lety byla přece jen situace na trhu jiná a konkurence výrazně menší. Nejenže nás ve většině případů nepřesvědčila kvalita, často nás zarazily i horentní sumy. Navíc jsme toužili po tesařsky zpracované konstrukci, aby mohly do interiéru vstoupit nejrůznější dřevěné prvky.

Paní architektka nám doporučila tesařskou firmu z Brna, která se zabývala stavbou střech. Dřevostavby jako takové sice nestavěli, ale ihned si nás získali svým přístupem. Základovou desku vybudoval manžel sám, firma pak provedla hrubou stavbu – kostru domu a střechu. Veškeré ostatní práce jsme zvládli s pomocí rodiny sami a za půl roku jsme se už mohli stěhovat, i když zatím jen do provizoria.

Manžel samozřejmě neustále studoval potřebnou literaturu, radil se s odborníky, nechával vše překontrolovat. „Nejraději" vzpomíná na období neustálého přeměřování a zkracování latí a desek k všudypřítomným trámům a krokvím. Ale stálo to za to.

Pohledové dřevo jsme nemořili, jen jsme ho navoskovali, aby získalo žlutou patinu. Zabydlování už pak šlo rychle. Protože jsem se nemohla dočkat, měla jsem vše nakoupené a rozmyšlené rok dopředu.

drevostavba-s-velkou-zahradou-uvodni

obr.: Nejdůležitějším úkolem architektky bylo zasadit na hektarový pozemek takový dům, který by nijak nenarušil ráz krajiny ani úchvatný výhled z okolních svahů. Pro dřevostavbu nemohli investoři zvolit lepší místo. Foto: Martin Zeman

drevostavba-s-velkou-zahradou-zezadu

Foto: Martin Zeman


S kým stavět dřevostavbu?
 

Nábytek a vybavení z vlastní dílny

Protože mám ráda osobní věci, snažila jsem se jich co nejvíce vnést také do interiéru. Například kuchyně mě stála bez spotřebičů něco přes pět tisíc korun. Je totiž ze staré skříně, kterou jsem si dovezla z Německa, nařezala jí a natřela starorůžovou.

Dlouho jsem přemýšlela, jaký zvolit obklad za kuchyňskou linkou, až jsem se rozhodla dlaždice sama vypálit z hlíny. Některé mi slouží jako kuchařka, kterou mám neustále po ruce – vryla jsem totiž do nich nejoblíbenější rodinné recepty.

Hlavní obytný prostor jsme koncipovali jako jednu obrovskou místnost. V tom si libují zejména naše děti. Jsem ráda i za schodiště, které je velmi vzdušné. Na šestém schodu od shora v zimě rádi sedáváme jako na peci a dlouho do večera povídáme.

Krb s teplovodním výměníkem je jediným zdrojem tepla v domě, v zimě pomáhá ohřívat i vodu. Jako záložní zdroj máme elektrický kotel, ale využili jsme ho zatím minimálně. Letos bychom rádi přikoupili ještě solární panely pro kompletní ohřev vody.

Na projektu bychom vůbec nic neměnili, pouze jsme kvůli dětem přidávali terasu na západní stranu domu. Většinu času totiž tráví právě na terase anebo zahradě, ve které rozhodně nehledejte anglický trávník, ani žádné super moderní rostliny. Nenajdete tu totiž nic, co by nerostlo v okolí vesnice.

drevostavba-s-velkou-zahradou-interier-kuchyne

obr.: Kuchyňská linka je prací majitelky. Základem jí byla stará skříň dovezená za pět tisíc korun ze sousedního Německa. Foto: Martin Zeman

drevostavba-s-velkou-zahradou-interier-detail-kuchyne

obr.: Jedním z požadavků paní domu byla přilehlá keramická dílna. Zatímco manžel stavěl dům, ona už pilně pracovala na vlastním obkladu do kuchyně, která je mimo jiné TAHÁKEM pro oblíbené kuchařské recepty. Foto: Martin Zeman

drevostavba-s-velkou-zahradou-interier-kamna

obr.: K vytopení všech místností postačí krbová vložka s teplovodným výměníkem a akumulační nádobou. Místo obvyklého obestavení majitelé upřednostnili poněkud technicistní vzhled a ponechali celý systém odhalený. Na dřevěných schodech rodina ráda odpočívá jako na peci. Foto: Martin Zeman

Komentář majitele

Ačkoliv jsme si původně přáli rekonstruovat starý dům, nakonec po roce hledání vhodné nemovitosti zvítězila novostavba. Místo bylo jasné od první chvíle. Co na něm bude stát, jsme však vůbec netušili. Manžel přišel s tím, že si postavíme dřevostavbu, což byl před sedmi lety docela odvážný návrh. Všichni nás odrazovali, že dům shoří, v zimě zmrzneme nebo nám ho sežerou brouci... Krásné vyhlídky. Ale naštěstí jsme to nakonec ustáli.

Architektce děkujeme nejen za skvělý návrh, kterému se nedá ani po letech běžného provozu vůbec nic vytknout, ale také za kontakt na brněnské Tesařství Mík a kvalitní stavební dozor. Veškeré práce zvládl manžel s brigádníky a rodinnými příslušníky svépomocí. Výsledkem je náš Domov s velkým D. Je tu teplo, voňavo, v létě chládek.

A co víc – nakonec i tenhle dům má svou tajemnou duši. A možná, že to tak zkrátka mělo být od začátku. Manželův rod totiž pochází z Krkonoš z oblasti, kde ještě dnes stojí mnoho původních roubenek. Že by nějaký prapraprapředek mému muži dobře poradil a dal mu do vínku touhu po bydlení ve dřevě?

drevostavba-s-velkou-zahradou-interier-koupelna

obr.: Ani kouplena nezůstala bez nápadu. Neutrální šedobílé tóny oživuje modrá výmalba s ručně malovanými obrázky. Foto: Martin Zeman

Komentář architekta

Z domu mám skutečně velkou radost. Je to totiž dům, ve kterém se nejen žije, ale který žije se svými obyvateli. Není to nablýskaná klec, ale domov. A to na vás dýchá na každém kroku. Od báječné houpačky na terase přes kuchyni až po kytičky v koupelně. Místo stavby je kouzelné. Znám jej už od svého dětství, a tak mě velmi potěšilo, že sem mohu navrhovat dům. A právě proto, že mám zdejší krajinu tak ráda, snažila jsem se o to víc k ní přistupovat s maximální pokorou.

Chtěla jsem, aby dřevostavba souzněla s kopcem a s malou vesničkou, na jejímž okraji stojí. Přála jsem si, abyste dům snadno přehlédli, když půjdete polní cestou a budete se kochat okolními kopci. Aby byl velký, protože v něm bude žít a pracovat velká rodina, ale malý, nevyčnívající zároveň. Snad se to podařilo.

Ing. arch. Anna Nová (1976) – ve svém studiu Novadesign se zabývá návrhy rodinných domů a interiérovou tvorbou

drevostavba-s-velkou-zahradou-interier-detsky-pokoj

obr.: Obě děti mají vlastní prostorný a velmi světlý pokojíček. Foto: Martin Zeman

Technické parametry

  • Velikost pozemku: 10 300 m2
  • Zastavěná plocha: 217 m2
  • Podlahová plocha: 238 m2
  • Spodní stavba: betonové pasy a obvodové stěny základů z betonu
  • Stavební systém: rámová dřevěná konstrukce
  • Tepelná izolace: vata Ursa
  • Fasáda: dřevěné palubky
  • Krov: dřevěný
  • Střešní krytina: betonová
  • Okna: dřevěná eurookna
  • Zasklení: dvojskla UG 0,66 W/m2K
  • Podlahy: keramická dlažba, dřevěná palubka
  • Vytápění: záložní elektrokotel, krb s teplovodním výměníkem a akumulační nádrží
  • Skladba stěny: směrem zvenku: dřevěná palubka, OSB, Ursa 250-350 mm, folie, sádrokarton
  • Celková tloušťka stěny: 330mm
DaS 4-2010
Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop