Roubenka na stráni pod lesem

Roubenka na stráni pod lesem

Radek Beneš | Čtvrtek, 20. leden 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Není zřejmě pochyb o tom, že způsob života během dospívání přímo souvisí s výběrem bydlení v dospělosti. Pro někoho je představa života v pátém patře ve stěnách s ušima nesnesitelná a investuje do realizace vlastního domu, jiný si bydlení v činžovním domě nemůže vynachválit. Podobně je tomu i s bydlením v roubenkách – jedni z nich po dovršení zletilosti utíkají do městských bytů, jiní, stejně jako Růžena, vůni dřeva podlehnout na doživotí.

Představa o bydlení měla v mém případě vždy jasné kontury. Vyrůstala jsem s rodiči v roubené hájovně na horách a to si pak těžko dokážete představit domov v bytě uprostřed města nebo ve zděném domku. Manžel byl naopak z paneláku a asi by v něm dokázal žít nadále, ale nakonec jsme se na roubené stavbě shodli. Dům se však neobejde bez stavebního pozemku a ten nebylo a není jednoduché sehnat. Tedy pokud mluvíme o ideální stavební parcele pro dům z masivního dřeva. Navíc žijeme v národním parku, což situaci zrovna neulehčuje. Tehdy nám pomohl známý hajný – zavedl nás na místo, které se nám zamlouvalo, i když bylo v docela prudkém svahu. Stavební parcela o rozloze 1950 metrů čtverečních byla i se starou stodolou za pár dní naše.

Za rok byla roubenka hotová


Při úvahách o novém domově jsme chtěli, aby to byl náš nápad, naše bydlení a aby se v něm promítly naše představy o tom, jak v takovém domě bydlet. To všechno se velmi dobře dalo přenést a nakreslit na milimetrový papír. Projektant pak naše nedokonalé plány převedl do podoby přijatelné pro stavební úřad a koncem června roku realizace se začalo s místní firmou stavět. V první řadě bylo nutné na svažitém pozemku vybudovat rovinu.

K tomu se výborně hodila jedna z obvodových zdí stodoly, do níž se dnes navezená zem pro základnu domu opírá. Musím přiznat, že pak během realizace samotného domu vznikala ve spojitosti s vybranou realizační firmou celá řada problémů a nepříjemností, které by vydaly na hodně obsažné vyprávění. Pro nás je však důležitý výsledek – bez pár dní za rok byla roubenka hotová. Byli jsme na nové bydlení tak natěšení, že stěhování proběhlo okamžitě. Poslední dokončovací práce v domě a venkovní terénní úpravy se pak řešily až do konce listopadu. Než prodlužovat pobyt v „paneláku", raději jsem sdílení domu a pozemku s řemeslníky tu chvíli vydržela.

DrevoaStavby.cz | Roubenka na stráni pod lesem

obr.: Po práci je čas na odpočinek. Míst pro relaxaci je tu opravdu dost, navíc s exkluzivním výhledem do kraje. Z nevýhody stavění. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Roubenka na stráni pod lesem

obr.: Ve svahu se rázem může stát přednost... Foto: Martin Zeman

Zhodnocení nápadů


Netvrdím, že je tady všechno podle nejnovějších trendů, ale je to náš domov, v němž se cítíme opravdu dobře. Prostě doma. Přáli jsme si sklep, kvůli pivu ze sedmého schodu, máme ho. Chtěli jsme verandu, je tady, balkóny k posezení a pro relaxaci, jsou tu. Stejně tak vnitřní členění – slouží prostě celé rodině. Přízemí patří naší generaci, patro dětem, respektive dnes už vnoučatům. Jinak je to celkem běžná dispozice – dole velká centrální společenská část s kuchyní, jídelnou a obývákem, vedle ložnice s výhledem do zahrady, sociální zařízení.

Nahoře najdete tři místnosti s koupelnou a toaletou. Kuchyni na míru vládnou čtyřtunová kachlová kamna s výkonem 17,5 kW, která vytápějí celý dům naprosto jednoduchým způsobem. Stačí otevřít všechny dveře a teplo je rázem všude. Navíc jsou víceúčelová – kromě tepla poskytují stále teplou vodu z 60 litrového zásobníku, kterému se říká měděnec, jinde také kamnovec. Vaříme na nich, v kuchyni praská dřevo, dotvářejí tu správnou atmosféru bydlení v roubené dřevostavbě. Nedám na ně dopustit, i když jsme na výrobu tepla původně počítali s větší účastí nainstalovaného elektrického vytápění. To však „sepne" pouze za zimy s teplotami pod - 20°C, což je ve výsledku průměrně šest až sedm hodin provozu za celou topnou sezónu!

DrevoaStavby.cz | Roubenka na stráni pod lesem

obr.: Kuchyni na míru vládnou čtyřtunová kachlová kamna s výkonem 17,5 Kw, která vytápějí celý dům naprosto jednoduchým způsobem – stačí otevřít všechny dveře a teplo je rázem všude. Navíc jsou víceúčelová – kromě tepla poskytují stále teplou vodu z 60 litrového měděnce. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Roubenka na stráni pod lesem

obr.: Současným nárokům na bydlení vyhovuje i rustikální zařízení kuchyně, jídelního koutu a vůbec celého společenskému prostoru. Navíc málokdo si u staveb tohoto typu troufne na odvážnější design. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Roubenka na stráni pod lesem

obr.: Výhled do okolní krajiny je z každé místnosti včetně ložnice záviděníhodný stejně jako spaní v místnostech obklopených dřevem. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Roubenka na stráni pod lesem

Foto: Martin Zeman

Zasloužený odpočinek v roubence


Bydlení obklopené dřevem, zahradou a vůbec přírodou si opravdu užíváme. Dlouhá léta jsem závodně lyžovala, manžel, který závodil v jízdě autem, mě pak zlákal pro spolujízdu, založili jsme firmu, byl to zkrátka život v poklusu. Když se zamyslím, jak jsme 17 let žili – v podstatě 365 dní v roce jen práce, stres a vypětí od rána do půlnoci, pak je pro mě život v roubence v obětí mojí vlastnoručně založené zahrady opravdovým balzámem na tělo i duši.

Ráda při péči o trvalky, letničky v přenosných nádobách a vůbec všechnu zeleň okolo domu odpočívám. U pletí záhonů a zalévání mi nezvoní mobil, nemusím se věnovat zákazníkům, tělo se protáhne, je to obrovské uvolnění. Navíc dřevo, které vás obklopuje doma, dává člověku obrovskou sílu a energii a trochu jiný způsob života k němu tak nějak patří.

DrevoaStavby.cz | Roubenka na stráni pod lesem

obr.: Ne tak docela běžné řešení spodní části domu slouží jako vinotéka, sklep i spíž zároveň. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Roubenka na stráni pod lesem

obr.: Během letních parných dní je tak při práci na zahradě i posezení s přáteli jen kousek pro občerstvení. Foto: Martin Zeman

Komentář architekta


Vlastnímu návrhu předcházela schůzka s manželi ve výrobní hale dnes již neexistující firmy, která realizovala dřevěnou část domu. Stavebníci měli od začátku poměrně jasnou představu, jak by měl jejich dům vypadat. Byli také pevně rozhodnuti dům realizovat z materiálu, ke kterému mají oba vřelý vztah, ze dřeva. Já jsem v té době spolupracoval s jejich realizační firmou a mým úkolem bylo pomoci stavebníkům dát jejich snu konkrétní podobu. Celá stavba pak byla úspěšně dokončena v průběhu jedné stavební sezóny, stavebníci tak mohli zimu strávit již v novém.

Ing. arch. Karel Kafka - od roku 1998 se věnuje navrhování staveb s důrazem na dřevo. Spolupracuje se společností Atrea, která se zabývá stavbou dřevěných energeticky pasivních domů.

DrevoaStavby.cz | Roubenka na stráni pod lesem

Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Roubenka na stráni pod lesem

Foto: Martin Zeman

Technické parametry


  • Pozemek: 1950 m2
  • Zastavěná plocha: 127 m2
  • Podlahová plocha: 114 m2
  • Spodní stavba: částečné podsklepení
  • Stavební systém: masivní dřevostavba roubená
  • Krov: dřevěný
  • Střešní krytina: betonová taška
  • Okna: dřevěná
  • Zasklení: dvojité
  • Podlahy: dřevo, v koupelnách dlažba
  • Vytápění: dřevo, elektřina jako záloha
  • Topení: kachlová kamna, v koupelnách podlahové, radiátory jako záloha
  • Skladba stěny: Masivní smrkové trámy o průřezu 230x230 mm, do vodorovných spár jsou vloženy dvě latě 30x50 mm, mezi nimi výplň z minerální vlny, vodorovné spoje jsou provedeny závitovými tyčemi, na vnitřní straně rošt z latí 40x60 mm (prostor pro instalace vyplněný minerální vlnou) překrytý parotěsnou folií a záklopem „falešného roubení" z fošen 230x30 mm s vloženými pery z prken 50x10 mm.
  • Realizace roubenky: 2003 (obnovený článek slouží k inspiraci pro potencionální stavebníky)
DaS 2-2010
Vaše komentáře (8)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop