Ve městě už žít nechtěli. Teď si majitelé prosklené dřevostavby užívají pohled na údolí a západ slunce

Ve městě už žít nechtěli. Teď si majitelé prosklené dřevostavby užívají pohled na údolí a západ slunce

Lucie Němcová | Pátek, 20. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Nejeden příběh obyvatel dřevostaveb začíná klasickým dilematem – město, nebo venkov? Která z variant zvítězila v tomto případě, je zřejmé hned z první fotografie. A že to bylo rozhodnutí velmi dobré, vnímají majitelé sympatické dřevostavby každý den při pohledu na údolí a západ slunce.

Po deseti letech, kdy naším domovem bylo město Kladno, začalo klíčit rozhodnutí nechat děti vyrůstat někde, kde se člověk nezamotá do igelitového pytlíku a nešlápne do psího exkrementu hned, jakmile vykročí z domu. Podvečerní návštěva u manželova bratra v jeho novém domku připomínajícím prosklenou stodolu naše rozhodnutí jen utvrdila – ve městě nemůžeme zůstat už ani minutu.


Když si architekt rozumí s klientem

Nějaký čas jsme hledali inspiraci a dospěli k jednoznačné volbě. Společnost Prodesi | Domesi na nás působila profesionálně a jejich domy přesně korespondovaly s naším vkusem. Ve chvíli, kdy jsme na veletrhu viděli video o stavbě jednoho takového domu z dřevěných panelů, nás nadchla rychlost výstavby a bylo jasné, že naším novým domovem bude dřevostavba.

S architektem Pavlem Horákem jsme si od prvního okamžiku velmi sedli. Dokázal vnímat naše potřeby a reflektovat je naprosto skvěle v návrhu domu. Objekt měl pochopitelně taky reagovat na konkrétní místo. Požadovali jsme stavbu, která nám bude sloužit a také nás nezruinuje – jinými slovy, měla být rozumně úsporná. Žádné složité technologie a v domě hlavně přírodní materiály – dřevo, kámen a nejlépe žádné textilie, které drží prach. Přáním byl hodně prosklený a otevřený objekt s krytou terasou.


V domě jsme součástí přírody

Pozemek, který se nám podařilo sehnat, by se dal označit za snový. Je ve vesničce, kde vlastním chalupu, takže mám k tomuto místu vztah. Leží ve svahu a díky perfektní jižní orientaci se do něj celý den opírá sluníčko. Neunikne nám východ ani západ slunce a navíc máme výhled na okolní zástavbu a údolí. Díky prosklení máme pocit, že jsme součástí okolního lesa, o čemž nás čas od času přesvědčí návštěva laně nebo jelena. Vidět takové zvíře z očí do očí asi metr za prosklenou stěnou je opravdovým zážitkem.

Celý proces stavby i realizace jsme nechali na firmě Prodesi | Domesi, byli jsme tak ušetřeni veškerých starostí – obíhání úřadů, koordinace řemeslníků nebo neustálého dojíždění na pozemek. Stavba trvala s pauzami přibližně tři čtvrtě roku, vše běželo jako na drátkách a my jen pohodlně přihlíželi, jak objekt postupně roste. Naší starostí bylo pouze stěhování včas před začátkem školního roku, což bylo do puntíku splněno.

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-dum-1

obr.: Dům je částečně zapuštěný do svahu a terén za domem drží opěrná stěna z gabionů. Foto: Martin Zeman

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-dum-6

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-dum-5

obr.: Dům hraje mnoha barevnými odstíny od hnědé po stříbrnou v závislosti na pozici slunce a úhlu pohledu pozorovatele. Foto: Martin Zeman

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-dum-4

obr.: Fasádní obložení z neošetřeného modřínového dřeva dům přirozeně začlěňuje do přírodního kontextu. Ve spodní části stavby je kladeno horizontálně a v horní vertikálně. Foto: Martin Zeman

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-dum-3

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-dum-2

obr.: Skalnatý svah plný stromů kryje domu záda, zepředu jej stráží ořešák, který v minulosti s láskou zasadila jedna z místních starousedlic. Foto: Martin Zeman


Léto ani zima nás nezaskočila

Dům vytápíme krbovými kamny, která po většinu roku stačí k prohřátí celého domu. V pokojích jsou také klasické radiátory, které v případě potřeby vytopí místnosti pomocí doplňkového zdroje – elektrokotle. Ten také zajišťuje, aby teplota v domě neklesla pod devatenáct stupňů v době naší nepřítomnosti. První rok jsme se báli teplotních extrémů zimy i léta.

A hned napoprvé dům prošel náročnou zkouškou. Zima byla dlouhá a mrazivá, stejně jako léto bylo opravdu horké. V obou případech však dům obstál skvěle.

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-interier

obr.: Interiér je zařízen jednoduše a účelně. Zdrojem tepla jsou krbová kamna v obývacím pokoj, která jsou obložení místním pískovcem. Foto: Martin Zeman

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-detail-kamna

obr.: Teplo z krbových kamen prohřeje bez problémů celý dům. Foto: Martin Zeman

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-obytna-mistnost


Velká okna pomáhají spořit

Velká okna a skvělá orientace domu má mnoho výhod. Tepelné zisky za slunečného počasí a zároveň dostatek světla. Mnohem více využíváme přirozeného osvětlení a bez svícení vydržíme až do pozdních hodin. Snad jedinou drobností, která nás překvapila, byla vyšší vlhkost v interiéru a následná kondenzace na oknech.

Dokonalá těsnost domu si zkrátka žádá pravidelný režim větrání a dostatečného topení, aby se vlhkost vzduchu udržela v normě. Teď už o tomto mechanismu víme a dáváme si větší pozor, intenzivně větráme a více topíme, a je po problému.

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-jidelni-stul

obr.: Dřevostavbu v interiéru prozrazují stropní trámy místy odhalené masivní dřevěné panely ze smrkového dřeva, které jsou nosnou konstrukcí domu. Foto: Martin Zeman

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-cela-kuchyne

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-chodba

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-schodiste


"Celý dům působí velmi útulně, teple a má příjemnou akustiku."


navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-patro

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-loznice

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-terasa

obr.: Majitelé si přáli krytou terasu, nakonec mají hned dvě. V přízemí v sousedství obývacího prostoru a další o patro výš vedle ložnice. Foto: Martin Zeman

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-pracovna

obr.: Uvnitř objektu nenajdeme téměř žádné textilie (záclony nebo koberce) snad až na provizorní rolety, které stíní ostré slunce, než budou aplikovány vnější okenní žaluzie. Foto: Martin Zeman

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-koupelna

Komentář majitelky domu

Dům po roce a půl od stěhování překonává naše původní očekávání. Propojení s exteriérem v létě i v zimě, možnost volného pohybu, snadné vytápění i větrání, to vše přispívá k příjemnému pocitu z bydlení v dřevostavbě. Děkujeme firmě za realizaci našich představ, kdy i příprava a průběh stavby byly příjemnou zkušeností.

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-majitelka-domu
majitelka domu

Komentář architekta

Proces přípravy této realizace byl nadstandardně dlouhý a zahrnoval mimo jiné i změnu pozemku stavby a tím pádem i vlastně druhý návrh domu pro novou lokaci. Díky důvěře a přístupu klientů dozrál však celý proces do nadstandardního výsledku.

Měli jsme možnost navrhovat dům v inspirativním prostředí pro inspirativního klienta, navíc na místě se silným historickým kontextem. Navrhli jsme jakýsi moderní přepis lokální historické dřevěné architektury. Děkujeme investorům za příležitost a pozitivní energii, kterou do celého procesu vkládali až do předání domu.

ing-arch-pavel-horak-prodesi
Ing. arch. Pavel Horák
Prodesi | Domesi

Komentář redaktorky

Rukopis, který nepřehlédnete – to platí i pro další z řady staveb společnosti Domesi. V sousedství tradičních roubených domů poutá pozornost svým moderním výrazem a velkými okny, zároveň se však začleňuje použitím sedlové střechy a fasádním palubkovým obkladem, který svým rozdílným směrem kladení v dolní a horní části odkazuje na klasické dělení stavby na podezdívku a nadezdívku.

Co majitele na tomto pozemku okouzlilo, poznáte ihned, jakmile spatříte výhled z domu – údolí jako na dlani. A když zrovna není pod mrakem, sluneční paprsky prostupují téměř celý dům. To jsou první dojmy, a co teprve, když vás večer přijde z očí do očí pozdravit laň...

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

Technické parametry

  • Velikost pozemku: 1 428 m2
  • Zastavěná plocha: 96 m2
  • Užitná plocha: 138 m2 + 36 m2 terasa
  • Spodní stavba: betonové základové pasy
  • Stavební systém: masivní dřevěné panely NOVATOP, trámový strop
  • Tepelná izolace: minerální
  • Fasáda: modřínové palubky
  • Střecha: krov z KVH řeziva
  • Střešní krytina: vláknocementová Cembrit, šablona Rhombus
  • Okna: dřevěná se zasklením dvojsklem
  • Podlahová krytina: vinyl, dlažba
  • Vytápění: krbová kamna a ústřední vytápění s elektrokotlem
  • Skladba stěny směrem dovnitř: modřínové palubky, provětrávaná mezera, difuzní fólie, tepelná izolace v dřevěném roštu a masivní dřevěný panel
  • Celková tloušťka stěny: 383 mm
  • Hodnota U: 0,2 W/m2K
  • Realizace: Prodesi | Domesi
  • Foto: Martin Zeman

navsteva-Prodesi-.drevostvaba-ve-svahu-pudory

DaS 2-2014

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop