Původně to měla být víkendová chata, při dokončení stavby se však rozhodli, že v ní budou bydlet natrvalo

Původně to měla být víkendová chata, při dokončení stavby se však rozhodli, že v ní budou bydlet natrvalo

Dana D. Daňková | Neděle, 09. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Krušné hory kdysi stály za svým jménem, ale naštěstí už dávno krušné nejsou. Zdecimované porosty 80. let vystřídala bujná zeleň zdravých lesů, jsou krásné na pohled i na pobyt. Přitahují proto stále více lidí, kteří sem jezdí na dovolenou, pořídí si zde chatu nebo se sem přestěhují natrvalo.

Lucie a Radim se nejdříve rozhodli pro v pořadí druhou volbu, kterou časem přehodnotili na třetí. V době, kdy hledali pozemek tehdy ještě na stavbu chaty, naskytl se volný právě v této malé obci s dobrou dostupností do okresního města.

„Pozemek jsme si zamilovali na první pohled," vypráví Lucie, „tedy vlastně ten úžasný výhled, který tady máme. Od počátku jsme počítali s tím, že budeme dům využívat pro víkendové a prázdninové pobyty, jako chatu. Že tady zůstaneme, začalo být jasné teprve až při dokončování stavby...

Vytipovali jsme několik firem a nakonec jsme vybrali pana Pavlíčka, s nímž jsme si rozuměli i po lidské stránce. Pak už jsme ani neposuzovali cenu a rozhodli se pro něj. Vždycky jsme se na všem dohodli, vyšli si vstříc a vše se vyřešilo vzájemnou domluvou. A celý tým byl úplně úžasný. V oboru se pohybuji dlouho, a takový přístup a pracovní morálku jsem dávno neviděla."


Jak měla dřevostavba vypadat, a co v ní naopak být nemělo?

Byl to už náš třetí dům, představu jsme proto měli celkem jasnou. Záleželo nám na tom, aby kompletní řešení stavby mělo hlavu a patu, bylo logické a účelné. Pro mě byla důležitá kuchyně propojená s obývacím pokojem, se společenskou místností.

Vařím často a komunikace je pro mne i pro nás všechny zásadní. Rádi se scházíme, diskutujeme, povídáme si... A protože jsme na počátku vycházeli z předpokladu, že půjde o chatu, za nejpodstatnější jsme považovali co největší společenský prostor.

Jsme rozvětvená rodina a dům v Praze není velký, když jsme se v něm všichni sešli, bylo tam těsno. Takže jsme tady chtěli společenskou místnost s velkým stolem a otevřenou galerií s ochozem v podkroví. To vše dodává spolu s otevřením místnosti do krovu a proskleným průčelím interiéru na vzdušnosti.

Naopak místnosti na spaní jsou malé – na přespání stačí a nezabírají místo pobytovým denním prostorám. Důležitá byla také orientace domu na pozemku vůči světovým stranám a umístění terasy – část je na sever, část na jih, takže ji lze využívat během celého dne.

drevostavba-WOOD-LIFE-chodnicek

obr.: Krušné hory napoprvé, Krušné hory napořád. Tohle místo si Lucie a Radim zvolili pro svůj domov, protože z této oblasti pochází... Foto: Martin Zeman

drevostavba-WOOD-LIFE-vstupni-dvere

obr.: Luciina profese je nasnadě hned v přívětivě upraveném vstupu do domu. Foto: Martin Zeman

drevostavba-WOOD-LIFE-stit-domu


"Lidé se tu pořád zastavují, i zazvoní a ptají se, dřevostavba se jim hodně líbí..."


drevostavba-WOOD-LIFE-dum-s-terasou

obr.: Původně to měla být víkendová chata. Ale řekněte sami, chtělo by se vám z takového domu odjíždět? Foto: Martin Zeman


Projevilo se za dobu, co v dřevostavbě bydlíte, nějaké chybné řešení?

To ani ne, drobné potíže spíše vyplynuly z faktu, že původně měl dům sloužit jako chata. První změnu, přesunutí ložnice z podkroví do přízemí, jsme zvládli ještě před dokončením srubu. Určitým nedostatkem, který se nám napravit však nepodařilo, je málo úložných prostor, na chatě nejsou třeba, zatímco v domě k trvalému bydlení ano.

Není zde žádná šatna, jen technická místnost s pračkou, sušičkou a kotlem. Zachránilo nás manželovo přání, aby tady byla velká trojgaráž. Takže tam máme uloženo sportovní vybavení, sezónní oblečení pro celou rodinu, zahradní nářadí a další věci, které se za 25 let manželství nashromáždí.

Z tohoto pohledu bylo stěhování vlastně výhodou, protože při takové příležitosti člověk vždycky zjistí, že spoustu věcí nepotřebuje. Ale pokud jde o vybavení, jsem naopak zcela spokojená. Všechno velmi dlouho promýšlím do posledního detailu, ale když se rozhodnu a seženu opravdu to, co chci, už nic neměním.

Takže mnoho věcí v domácnosti máme dlouho, jsme k nim ohleduplní a vedeme k tomu i děti. Nábytek není zničený – není to běžná spotřební věc – dalo mi práci ho sehnat, a v neposlední řadě ho mám ráda a nechci se s ním rozloučit, ale používat ho, dokud bude sloužit, protože miluji dřevo (proto také máme srub) a dřevo stárne do krásy.

drevostavba-WOOD-LIFE-obytny-prostor

obr.: Otevřená galerie poskytuje celému vnitřními prostoru vzdušnost a plastičnost. Foto: Martin Zeman

drevostavba-WOOD-LIFE-obyvaci-pokoj

obr.: Místnost je dokonale prosvěltena. Foto: Martin Zeman

drevostavba-WOOD-LIFE-jidelna

obr.: Majitelka Lucie miluje dřevo, o tom není pochyb... Foto: Martin Zeman

drevostavba-WOOD-LIFE-jidelni-stul

obr.: Masivní dřevěný stůl, u nějž se rodina pravidelně schází, dokládá, že dřevo stárne do krásy. Foto: Martin Zeman

drevostavba-WOOD-LIFE-kuchyne

obr.: Nejen v kuchyni, ale v celém domě věnovala Lucie osvětlení velkou péči. Foto: Martin Zeman


Odkud berete vodu, máte studnu?

Ne, obec má vlastní rezervoár na vodu, takže vodu bereme odtud, mírný nedostatek se projevuje v létě nebo v době, kdy je dlouho sucho, jako je to nyní. Není tu veřejná kanalizace, takže máme vlastní čističku s třemi nádobami, do třetí nádoby jde přečištěná voda z čističky a voda ze střechy, a tou zaléváme.

Rozhodovali jsme se mezi septikem a čističkou, ale septik představuje pro čtyřčlennou rodinu velké provozní náklady, neboť je třeba alespoň dvakrát měsíčně vyvážet.

drevostavba-WOOD-LIFE-pokoj

obr.: Prostor na galerii původně určený pro ložnici dnes slouží jako pracovna. Foto: Martin Zeman


Jak probíhala spolupráce s firmou?

Jsem designér, celý dům jsem si vymyslela sama. Manžel si přál v domě tři věci (trojgaráž, velkou terasu a velkou televizi) a zbytek nechal na mně. Nejdříve jsem tedy dům načrtla a nechala si projekt zpracovat od architekta. Od počátku jsem měla jasnou představu, ze které jsem neslevila, vše jsem důkladně promýšlela...

Příprava projektu trvala dva roky, pak jsme řešili provedení s panem Pavlíčkem, někdy z jeho pohledu i věci nezvyklé a zbytečně komplikované, ale ty dělají dům zajímavým – třeba přiznaná nerezová komínová roura vedená středem domu nebo skleněné zábradlí.

Ve výsledku je dům podle našich představ. Navíc jsem také díky své profesi odevzdala panu Pavlíčkovi podrobné výkresy instalací a zařízení koupelny, umístění světel, rozmístění nábytku v interiéru, s čímž byl velmi spokojený, protože měl vše dopodrobna rozvržené předem.

drevostavba-WOOD-LIFE-chodba-koupelna

obr.: V koupelně jsou promyšleně zkombinovány „mokré" zóny s dřevěnou konstrukcí, praktičnost je zde povýšena na eleganci. Foto: Martin Zeman

drevostavba-WOOD-LIFE-koupelna


drevostavba-roku-ico

Zvolte nejhezčí dřevostavby v anketě Dřevostavby roku

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Každý rok vyhlašujeme čtenářskou anketu Dřevostavba roku, ve které soutěží domy představené v časopisech DŘEVO&stavby a sruby&roubenky. V anketě nevyhrávají pouze soutěžící, ale i hlasující účastníci. Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

drevostavba-WOOD-LIFE-komin

obr.: Nerezový komín tvoří dominantu prostoru a uzavírá magickou trojici moderních materiálů „dřevo, sklo, kov". Foto: Martin Zeman

drevostavba-WOOD-LIFE-schodiste

obr.: Dům dělají zajímavým neobvyklé detaily – bodové přisvícení schodiště, skleněné zábradlí... Foto: Martin Zeman


Jak jste spokojeni s dřevostavbou? Změnili byste něco?

Jediné, co nám zde chybí, je zmíněná šatna, jinak jsme s domem maximálně spokojeni, velmi dobře se nám zde žije.

drevostavba-WOOD-LIFE-uvodni

obr.: Ideová linka domu je dílem Lucie, která do něj vložila trochu inspirace a mnoho své energie a invence. Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 125 m2 + venkovní terasy
  • Užitná plocha: 187 m2
  • Konstrukční systém: srubová konstrukce z lepených sušených hranolů s dřevěnou izolací a obkladem
  • Ošetření stěn: interiér – matná lazura s šedým nádechem, exteriér – olejová lazura
  • Teplo: tepelné čerpadlo, přízemí vodní podlahové topení, podkroví sálavé panely, doplňkový zdroj – krb
  • Realizace: WOOD–LIFE CZ s.r.o.

drevostavba-WOOD-LIFE-pudorys


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato montovaná dřevostavba? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost WOOD-LIFE CZ je dodavatelem atypických roubených a srubových staveb, dřevěných rodinných domů a chat. Stavby realizuje především podle individuálních představ a požadavků klienta. Preferuje dodávku staveb komplet na klíč. Filozofií firmy je poskytnout zákazníkům osobní servis.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

SaR 3-2018
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop