Dřevostavba pro bydlení i podnikání

Dřevostavba pro bydlení i podnikání

Dana Jakoubková | Pátek, 31. srpen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Jednou ze zásadních věcí, které stavebníci řeší, je volba dodavatele stavby. Aby používal kvalitní materiály, aby vše bylo precizně provedené, aby nemuseli řešit žádné reklamace. Při této návštěvě se ale ukázalo, že i když si zvolíte firmu, která patří ke špičce na trhu a domu jako takovému nelze nic vytknout, doběhne vás vaše vlastní slabá představivost. Aby bylo bydlení v praktickém ohledu spokojené, je totiž nutné myslet daleko dopředu už při zadávání zakázky.

Když jsem se rozhodl postavit dřevostavbu, byl jsem sám a na rodinu jsem tehdy nemyslel. Šlo mi o to, abych mohl spojit bydlení s podnikáním a na domě je to samo sebou vidět. Měl jsem rámcovou představu, které nejlépe odpovídal stavební systém vybrané firmy, přičemž jsem vycházel z typové nabídky, kterou jsem si nechal individuálně upravit. Kompaktní proporce domu tak získaly určité specifikum v podobě dvou místností předsunutých původnímu půdorysu. Za účelem bydlení bylo uvažování o „bytě" v patře a přízemí jsem chtěl vyčlenit na prodejnu.

 DSC2911Panelová dřevostavba bylo perfektní rozhodnutí

Hrubá stavba dřevostavby trvala dva týdny, ale zbytek se dodělávat poměrně dlouho, protože místní subdodavatelé nebyli dostatečně zkoordinovaní a neustále s něčím bojovali. Nicméně konstrukční systém dřevostavby jako takový je dokonalý. Jednotlivé panely byly předvyrobené v hale, osazené okny a dveřmi už v hale a sedí na milimetr i v délce dvaceti metrů. Byl jsem úplně unešený z precizní práce; každé prkénko dokonale ohoblované, i to, které je v konstrukci skryté a není vidět. Prostě německá kvalita. Do dřevostavby bych proto šel určitě znova, protože i skvěle funguje.

 DSC2714-HDRNáš dům je sice nízkoenergetický, ale blízko pasivnímu standardu, takže téměř nemusíme topit. Vlastně kdybych tušil, že lidé a počítače z prodejny vygenerují takové množství tepla, možná bych topení neřešil vůbec, nebo bych volil jinou skladbu stěny. Typ Ultra Mega Wand totiž disponuje nejen výjimečnou tepelnou izolací při relativně malé tloušťce, ale také výbornou tepelnou akumulací. Patro se proto díky provozu dole někdy až přehřívá. A to máme poměrně malé plochy oken, takže sluneční zisky nehrají velkou roli. Také proto jsme dodělávali klimatizaci. Kdybychom ale měli stavět znova, určitě bychom volili centrální řízené větrání.

 DSC2687Praktický provoz dřevostavby

Máme přípojku plynu, respektive plynový kotel, proto na plynu vaříme a ohříváme užitkovou vodu pro kuchyni, koupelnu a podokenní radiátory. K tomu máme elektrické podlahové topení. Nicméně kdyby nás nevyhřívala provozovna, volili bychom podlahovku vodní. Je pocitově příjemnější a jistě i provozně levnější.

Také máme pocit, že není právě praktické mít propojenou kuchyni s obývákem. Je fajn vidět na sebe, být spolu, ale pokud dělá každý v jednu chvíli něco jiného, například manželka vaří a sleduje přitom receptář v kuchyňské televizi, já koukám na fotbal a do toho brebentí děti, je to na zbláznění. Stačila by možná nějaké přepážka, šoupačka.

 DSC2768-HDRV kuchyni také hodně postrádáme špajz. Architekt, kterého jsme si najali, na úpravu dispozic a interiéru říkal, že na to máme dost skříněk. Ale uchovávejte cibuli nebo brambory v pokojové teplotě, zvlášť když máte podlahové topení a větší lednice se do kuchyně nevejde.

Další věc, která se ukázala, až když jsme byli rodina, je absence druhého umyvadla v koupelně. Dnes už to asi řeší stavební předpisy (my jsme stavěli před deseti lety), ale i jedna koupelna, respektive jeden záchod je pro rodinu nedostatečný.

Stejně tak považujeme za nepraktický prostor pod schody. Teoreticky se tam dá leccos schovat, ale prakticky nedosáhnete až dozadu ani ze štaflí.

A nakonec jedna důležitá informace. Vyžádejte si u stavební firmy dokumentaci tras všech instalací. Až budete chtít cokoliv přivrtat, bude se vám hodit.

Pro web upravila Jana Morávková.


Další obrázky a půdorys této dřevostavby najdete v anketě Dřevostavba roku, kde můžete pro tento dům také hlasovat.

Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop