Roubenka na místě bývalého kamenolomu v prostředí skal a lesů vám vyrazí dech

Roubenka na místě bývalého kamenolomu v prostředí skal a lesů vám vyrazí dech

Michal Babor | Středa, 21. červen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Doba koronavirová s sebou přináší různé příběhy – někdo přichází o práci, jiný ji má více než jindy, o promořování nemluvě. Zkoordinovat volné termíny majitelů, redaktora a fotografa a vhodné počasí pro fotografování je obtížnější než jindy. A tak nastupují, stejně jako v jiných oblastech, různá provizoria. V případě této návštěvy jsme museli o „rozhovor" požádat majitele prostřednictvím e-mailu, ačkoliv to není naším zvykem. Vlastimil se svého úkolu zhostil nečekaně svědomitě, a tak vám jeho příběh přinášíme tak, jak nám ho sám popsal.

Do pozemku jsme se zamilovali


Ještě na studiích jsme se s manželkou zamilovali do dřevostaveb, protože jsme občas trávili víkendy ve srubu v Orlických horách. Od té doby jsme věděli, že chceme dřevostavbu, přesněji řečeno srub. První ideu koupit již postavený dům jsme záhy opustili buď se nám nelíbila stavba, nebo její okolí.

Ani hledání pozemku, na kterém by bylo v Česku možné postavit srub, nepřineslo kýžený výsledek. Raději zde úřady uvidí skleněnou futuristickou nebo naopak low cost stavbu než přírodě nejbližší stavbu ze dřeva. Pro mě je to nepochopitelné.

Místo toho, aby se v současné přetechnizované době podporovala výstavba ekologických staveb, které splynou s přírodou, protežuje se výstavba blízká tomu, co stojí v okolí; nikdo už nehodnotí, jestli je to vlastně hezké či vhodné, a zda by naopak změna nebyla dobrou cestou. Na pozemcích, které se nám líbily, nebylo možné srub postavit, a tak jsme trochu slevili my, srub jsme ve svých představách změnili na roubenku.

Když už se zdálo, že i přesto hledání vzdáme, narazili jsme na pozemek, který jsme si hned zamilovali. Bývalý kamenolom na okraji skalního města Českého ráje sice řadu let sloužil jako černá skládka a postupně se změnil v džungli náletů, plevelů a invazivní křídlatky, nám ale učarovaly mohutné skály a živě jsme si představovali, jak zdevastované části pozemku přetvoříme v anglický trávník a zachovalé zbytky lesních porostů zrekultivujeme ve zdravou, přírodně a divoce působící část pozemku.

Ověřený dodavatel dřevostaveb je základ


Inspiraci pro to, jak bude náš dům vypadat, jsme hledali na internetu. Tam jsme narazili také na našeho budoucího dodavatele ze všech úhlů pohledu nám přišly jeho stavby propracované do detailu, a navíc se mohl pochlubit množstvím realizací, což v té době nebylo na trhu úplně běžné. Většina firem se teprve učila stavět dřevostavby a kdo by stál o to být pokusným králíkem pro nějakého začátečníka!

Kromě toho nám stejného dodavatele doporučil i majitel srubu, který jsme navštěvovali za dob studií. To nás přesvědčilo a svěřili jsme mu celou stavbu včetně základů a dokončovacích prací v interiéru. Část související se dřevem stavěl přímo on, na ostatní věci si najímal partnerskou firmu, která má zkušenosti s dřevostavbami.

Stavba to byla dokonalá, symfonie práce se dřevem, krása pozorovat, jak všechno běží podle domluveného scénáře. Roubenka je velmi kvalitní a dodnes oceňuji mnoho chytrých řešení, která by mě ani nenapadlo udělat.

roubenka-cesky-raj-dum-s-jezirkem

Foto: Martin Zeman

Projektování domu s vůní dřeva


Protože jsme chtěli individuální dům přizpůsobený našim potřebám, potřebovali jsme projektanta, který nás fází plánování provede. Dodavatel domu nám doporučil projektanta, s nímž dlouhodobě spolupracuje a který má zkušenosti s dřevostavbami. Projektant sám bydlí v dřevostavbě, takže i schůzky nad projektem byly „provoněné" dřevem a už od začátku nám bylo jasné, že to byla dobrá volba.

Protože jsem se v rámci svých studií „otřel" o projektování staveb,bylo mi z vývoje projektové práce zřejmé, že dřevostavba má obrovské množství odlišností a praktických detailů, které by bez přechozí praxe a realizací žádného projektanta nenapadly. Rozhodně tedy doporučuji si na projekt najmout jen takového projektanta, který má s dřevostavbami praktickou zkušenost.

roubenka-cesky-raj-pozemek

obr.: Pozemek na okraji obce působí díky své rozlehlosti jako polosamota. Za to, že dlouho ležel v nabídce realitní kanceláře, může pravděpodobně původní stav – černá skládka s nálety dřevin a plevelů. Foto: Martin Zeman

Příběh o koupacím jezírku


Pozemek kdysi sloužil jako kamenolom a vyskytovalo se zde několik poměrně hlubokých prohlubní. Jednu jsme zahrnuli materiálem ze základů a z výstavby septiku, druhou necháváme zarůstat lesem jako malou rokli, třetí posloužila pro vznik jezírka a poslední pro jeho technické zázemí. Jezírko je obloženo kameny z blízkého okolí, takže i v tomto případě využíváme místu odpovídající přírodní materiál.

Udržovat kvalitu vody pro koupání je ale velmi složité. Zvolili jsme kartušovou filtraci v kombinaci s „dobrými" bakteriemi, abychom se vyhnuli používání tvrdé chemie. Spad organického materiálu z okolních stromů je ale obrovský a jezírko se navíc nedá zakrývat.

Ačkoliv se voda díky stínicím stromům nikdy extra neprohřeje, stejně se kazí a navzdory našemu přesvědčení musela bakterie nahradit chemie, která ročně stojí nesmyslné peníze. Plánujeme přestavět technologii na pískovou filtraci se samočištěním, což jsem okoukal od podobných realizací jezírek, kde to funguje.

roubenka-cesky-raj-jezirko

obr.: Venkovní kuchyně je krásnou stavbou z kamene pocházejícího z okolí. Vlastimil přiznává, že taková kuchyně stojí sice tolik jako malá chata, ale výsledek stojí za to a vydrží věky. V kuchyni je kromě krbového grilu i udírna a dřez. Foto: Martin Zeman

Přes překážky ke zdárnému cíli


Vyřízení stavebního povolení naopak nebylo tou fází našeho stavění, na kterou bychom rádi vzpomínali. Kdybychom si na to nenajmuli profesionála, asi bychom nezačali stavět ještě ani dnes. Překážky byly na každém kroku od koupě pozemku po první kopnutí do země uplynuly téměř dva roky!

Naráželo se na detaily stavby jako velikost oken, styl vikýřů, typ střechy, barva apod., koordinovat se musely připomínky památkářů a ochrany přírody, protože pozemek leží v chráněné krajinné oblasti. Stavba trvala asi rok a půl, protože nám do toho zasáhla asi nejvydatnější zima desetiletí. Po všech peripetiích před stavbou jsme si ale rádi počkali a aspoň měla roubenka čas trochu vydechnout a pracovat, než se uzavřela.

roubenka-cesky-raj

Foto: Martin Zeman

Když prostě něco musíte mít...


Interiér navrhovala moje manželka a musím uznat, že se jí to povedlo. Vesměs všechny prvky jsme hledali různě po světě a skládali je k sobě tak, aby vzájemně ladily. Třeba schodiště jsme objevili v jednom kanadském srubu a dodavateli jsme obrázek představili s tím, že tohle bychom rádi. I když to byl technický i tesařský oříšek, řemeslníci ho rozlouskli a postavili na jedničku. Myslím, že takové schodiště asi v Česku nikdo nemá...

Standardně vytápíme elektrickými topnými rohožemi instalovanými pod podlahou. Roubenku krásně prohřejí a teplé podlahy jsou velmi příjemné. Nechtěli jsme kombinovat dřevo s teplovodním vytápěním, stejně tak nás děsila představa případných oprav trubek zabudovaných v trámových stěnách. Mimo hlavní topnou sezónu si rádi zatopíme v krbu, který dokáže vyhřát obytný prostor během několika minut a celý dům zhruba během dvou hodin.

Vesměs celý interiér je realizací našich snů a věcí, které jsme viděli na našich cestách po světě a museli jsme je mít... Myslím, že to leckdo zná. Je to celý soubor prvků, které společně souzní a doslova člověka vtáhnou do uvolněného stavu relaxace a chutě splynout s přírodou. Stavba na nás dýchá harmonií a pozitivní energií. Nevím, zda je to tím dřevem, nebo dalšími okolnostmi, ale výsledek se prostě vydařil a má krásného ducha.

roubenka-cesky-raj-prizemi

Foto: Martin Zeman


"Interiér je opatřen voskovým nátěrem s obsahem propolisu. Všechny superlativy této asi nejdražší varianty se v plné parádě projevují v praxi – vůně, pohlednost, trvanlivost a antiseptický vzduch."


roubenka-cesky-raj-obyvaci-pokoj

obr.: Působením slunce dřevo tmavne bez ohledu na použitý nátěr. Velmi světlý a transparentní odstín je zárukou toho, že časem dřevo příliš neztmavne. Foto: Martin Zeman

roubenka-cesky-raj-jidelna

obr.: Stylově čistému interiéru nelze nic vytknout. Vhodně zvolená barva kuchyňské linky kontrastuje s podlahou a naopak koresponduje s tělesem krbu. Foto: Martin Zeman

roubenka-cesky-raj-kuchyne

obr.: Kuchyně v jemném vintage stylu je vyrobena na míru podle představ majitelů. Perličkou je měděný dřez, originální ruční výrobek. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Pokud byste mi položili často kladenou otázku, na jakém ideálním místě by měla stát stavba z přírodního masivu, jednoznačně bych popsal místo, kde jsme stavěli tuto roubenku. Romantické místo bývalého lomu obklopeném skalami a lesy v Českém ráji vám vyrazí dech. Stavba jako by dokonale splynula s přírodou – skály, lesy, jezírko, prostor, klid...

Pavel Haniš - Haniš srubové domy s.r.o.
Pavel Haniš
Haniš srubové domy s.r.o.

roubenka-cesky-raj-schodiste

obr.: Originální schodiště nejprve rostlo v tesařské dílně a následně bylo složeno. Masivní dubová konstrukce se podepsala na jeho téměř tunové hmotnosti. Zakroucené klacky tvořící zábradlí tesaři hledali, postupně přiváželi a kombinovali, aby přesně pasovaly na potřebné místo. Foto: Martin Zeman

roubenka-cesky-raj-patro

obr.: Mobiliář v interiéru je částečně z obchodu s nábytkem ze starého dřeva, částečně byl vyroben na míru z hraněného řeziva. Foto: Martin Zeman

roubenka-cesky-raj-loznice

Foto: Martin Zeman

roubenka-cesky-raj-koupelna

obr.: Stejně jako schodiště, i umyvadla a vana jsou produktem hledání inspirace po světě na místech, kde se Vlastimilovi s Lucií líbilo. Vana i umyvadla vybrousil do říčních valounů místní kameník... Foto: Martin Zeman


Vychutnejte si kouzelnou atmosféru roubenky v prostředí Českého ráje v našem videu

Zdroj a autor videa: oficiální YouTube kanál časopisu DŘEVO&stavby, sruby&ROUBENKY

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 180 m2
  • Užitná plocha: 233 m2
  • Konstrukční systém: srubová konstrukce z hraněného smrku; patro sendvičová konstrukce
  • Venkovní nátěr: impregnační olej DELTA Woodprotection Hydrostop, světlý dub
  • Vnitřní nátěr: včelí vosk s obsahem přírodního propolisu
  • Izolace střechy: minerální vata
  • Vytápění: podlahové elektrické kabely v přízemí, krbová vložka
  • Projekt: Daniel Vlček
  • Realizace: Haniš srubové domy, s.r.o., www.srubovedomy.cz, 2017

roubenka-pudorys-1NP

Zdroj: Haniš srubové domy s.r.o.

roubenka-pudorys-2NP

Zdroj: Haniš srubové domy s.r.o.

SaR 1-2021
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop