Původní typový dům vyměnili za individuálně navrženou dřevostavbu

Původní typový dům vyměnili za individuálně navrženou dřevostavbu

Lucie Němcová | Středa, 17. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Ivana a Miloš začínali výpravu za novým bydlením s katalogem typových domů v ruce. Dnes užívají života v individuálně navrženém, architektonicky jedinečném objektu, na kterém by ani po letech neměnili vůbec nic. Jak vznikal? Pojďme si poslechnout příběh o správném rozhodnutí, změně postoje, vkusu i schopnosti vnímat kvalitu v oblasti architektury, a současně se nechat inspirovat ukázkovým příkladem vztahu architekta a jeho klienta.

Ještě jako obyvatelé panelákového bytu jsme cítili, že je čas na nové bydlení a v domnění, že je pro nás byt dosažitelnější než dům, jsme začali hledání v poli pražských bytových projektů. Výsledek? Příliš drahé nebo nevyhovující. Netrvalo dlouho a začali jsme prozkoumávat dostupné pozemky v okolí Prahy pro stavbu rodinného domu.


Klíčové rozhodnutí

Kromě jiného jsme na začátku museli učinit rozhodnutí, jakou cestou se vydáme. Tou na první pohled citelně levnější, tedy vybrat typový dům, nechat na jeho základě vytvořit projekt, který pak předáme nějakému dodavateli jako podklad pro realizaci domu? Nebo jít do procesu spolu s architektem, což obnáší násobně větší vstupní investici?

Jak asi tušíte, zvolili jsme variantu druhou. Rozhodující byla návštěva krásného domu s proskleným přízemím uprostřed arboreta. Natolik nás ohromil, že jsme se odhodlali jít do spolupráce s autory této stavby.


Neohrabaný začátek

Když vzpomínáme, s čím jsme za architekty přišli, hanba nás fackuje. Naše představy jsme si tehdy ujasňovali nad tlustým katalogem typových projektů. Řekněme, že jsme od té doby prošli velkým vývojem. Byli jsme zkrátka „pole neorané".

Zpětně nám to připomíná situaci, kdy za námi přichází pacient (jsme oba lékaři) s nastudovanými informacemi z knih a snaží se s námi diskutovat o svém zdraví. Nikdy nemůže pojmout všechny souvislosti a hloubku daného problému. Stejné je to v oboru architektury.

individualni-drevostavba


"Dřevostavbu jsme zvolili zejména kvůli úspoře prostoru díky tenčím stěnám."


individualni-drevostavba-uvodni

Tvarosloví: Netypický půdorys i zkosení střechy respektuje stávající limity dané tvarem pozemku i regulativy území. Foto: Jan Kuděj


Představy versus realita

Kromě jiných představ jsme vážně uvažovali nad pasivním domem. Přečetli jsme knihu o této problematice a fakta v ní považovali za nosná. Dialog s architektem a dalšími odborníky nás však postupně stavěl nohama na zem. Například jsme byli velmi rychle vyvedeni z omylu, že se pasivní dům dá postavit téměř za stejné prostředky jako běžný standard. Realita byla taková, že máme počítat se 30 až 40 procenty vícenákladů. Také proto dnes máme solidní nízkoenergetický objekt.

individualni-drevostavba-brana

Pohled z ulice: Uliční fasáda má zcela jiný výraz nežli ta jižní, orientovaná do zahrady. Severní fasádě dominuje černá barva neotřelého kaučuku a prosklené přízemí. Foto: Jan Kuděj

individualni-drevostavba-fasada

Kaučuková fasáda: Hladká černá fasáda bez výrazných detailů je lepena v celé své ploše a je současně i střešní krytinou. Okap v tomto případě není třeba, voda stéká po vodotěsných hladkých plochách. Foto: Jan Kuděj


Dispozice a interiér domu na míru

Architekti s námi diskutovali o tom, jak žijeme a co budeme potřebovat. V té době jsme byli se dvěma syny čtyři. Nechtěli jsme dům moc velký, protože jsme věděli, že jejich přítomnost je dočasná. Současně jsme ale chtěli, aby zde měli zázemí, kam se mohou vracet. Také hostinský pokoj pro další rodinné návštěvy byl důležitý. Jedním z dalších požadavků bylo oddělení koupelen pro nás a syny a kompletně bezespárá domácnost.

Od začátku jsme měli jasno také v tom, že si od architektů necháme navrhnout interiér. Není nic horšího, než když si postavíte novostavbu a dáte do ní původní nábytek. Sebehezčí dům tím rázem deklasujete. Byli jsme rozhodnuti, že bude-li třeba, interiér zrealizujeme postupně. Přesně tak to nakonec dopadlo a nevolili bychom jinak.

Architekt byl přítomen po celou dobu procesu – od prvních návrhů po finální dokončení domu. Vlastně s ním komunikujeme dodnes. Autorský dohled na stavbě, zprostředkování výrobců, vyhledávání produktů, usnadňování výběru, poradenství, prostě neocenitelná podpora, bez níž si to všechno nedokážeme vůbec představit.

Z medicíny víme, že pacient skutečně nikdy nepronikne do potřebné hloubky. Vždy zůstane poučeným laikem. Poskytujete mu pouze zjednodušené informace, aby byl schopen je pochopit. Tuto paralelu jsme měli stále na mysli, když nám architekt něco vysvětloval. Danou možnost jsme vždy důkladně diskutovali a dávali hodně na jeho názor, protože on má na rozdíl od nás klíčové zkušenosti.

interier-Daniela-Dostalkova-obyvaci-pokoj

Podlaha: Světlá stěrková podlaha majitele uchvátila na jedné z návštěv realizovaných domů. Tam si také prověřili, že se dobře udržuje, a bylo vybráno. Její velkou výhodou je kompatibilita s podlahovým vytápěním, což v takové míře neplatí o dřevěné průmyslové mozaice, druhé možnosti ve finálním výběru. Foto: Daniela Dostálková


"V domě nenajdete žádné obklady a s nimi spojené spáry."


kuchyne-Jan-Kudej

Kuchyně: Ivana si v předchozím bydlení vyzkoušela tmavší odstíny kuchyně a granitový dekor na pracovní desce. Tentokrát ovšem zvolila čistě bílou, se kterou je mnohem více spokojená. Foto: Jan Kuděj

Komentář architekta

Celkový koncept formovala zejména malá plocha pozemku a jeho nepravidelný tvar. Dále pak všemožné regulace tvaru a sklonu střechy, které jsme chtěli splnit a také téměř splnili. Největším oříškem bylo opláštit dům tak, aby zůstal kompaktní a téměř bez detailu. Nakonec nám dodavatel nabídl kaučuk (EPDM), což byla skvělá volba.

ing-arch-josef-kocian
Josef Kocián
SPORADICAL architektonická kancelář


"Největším přínosem spolupráce s architektem je, že se věci nedějí stylem pokus-omyl. Bez toho by to vypadalo, jako když kočička s pejskem pekli dort."


interier-Daniela-Dostalkova-jidelni-stul

Rekuperace: Ve stěně těsně pod stropem můžeme vidět vyústky vzduchotechniky. Kvalitu vzduchu si obyvatelé domu nemohou vynachválit. Vzduchotechnická jednotka je mimo obytný prostor vedle garáže a je tedy naprosto odhlučněná. A když je v létě chuť, větrá se bez omezení standardně okny. Foto: Daniela Dostálková


Dům na klíč

Protože jsme velmi vytížení, nechali jsme si dům stavět na klíč od doporučené firmy. Nechtěli jsme na místě pod časovým tlakem určovat detaily, když nemáme nosnou zkušenost a neznáme souvislosti, proto jsme měli během celého procesu i autorský dozor – architekta, který právě takové věci dokázal správně koordinovat.

Známí nám říkali, ať se připravíme, že stavba domu je nepříjemná, ale pro nás nebyla. Absolvovali jsme sice jedno napínavé dobrodružství s realizací koupelen, které se musely kvůli chybnému postupu řemeslníka předělávat, ale všechno nakonec dobře dopadlo a celý proces jinak plynul velmi hladce.

schodiste-Jan-Kudej

Schodiště: Elegantní prostor s bohatým prosklením směrem do ulice slouží jako vstupní hala. Po levé straně můžeme vidět štědré úložné prostory, které jsou součástí nábytkového bloku s knihovnou přístupnou z obývacího pokoje. Foto: Jan Kuděj


Ochrana domu před sluncem

Dům je vybaven tepelným čerpadlem vzduch-voda, podlahovým topením ve spodním patře a radiátory v prvním podlaží. O čerstvý vzduch se stará vzduchotechnika s rekuperací, se kterou jsme také velmi spokojeni. Krátce po nastěhování nás zaskočila pouze jedna věc – dům se poměrně hodně přehříval.

Odraz slunečních paprsků od světlé podlahy byl také nepříjemný, a tak jsme přistoupili k protislunečním fóliím, které výrazně pomohly. Jelikož se ale letní teploty poslední roky stále zvyšovaly, doplnili jsme ještě klimatizaci.

chodba-Jan-Kudej

Úložné prostory: Majitelé domu si přáli, aby úložné prostory byly řešeny smysluplně a do žádných pokojů nemuseli dokupovat skříně. Jedním z míst, kam lze ukládat věci, jsou skříňky u schodiště, dále navazující komora a šatna u ložnice. Další úložné prostory pro zahradní náčiní, sportovní vybavení a potraviny najdeme vedle garáže a v patře nad ní. Foto: Jan Kuděj

Zkušenosti stavebníků

Dům v průběhu let až do současnosti stále dolaďujeme a moc nás to baví. Užíváme si, že nám vše perfektně vyhovuje a my můžeme svůj životní prostor dál vyšperkovávat a doplňovat o naplánované kousky. Celkově je žití v takové stavbě radost a zpětně jsme vděčni, že jsme se rozhodli vydat se na tuto cestu právě s architektem. Můžeme říci, že nás to v mnohém změnilo a obohatilo.

Pokud bychom měli dát budoucím stavebníkům jednu jedinou radu, byla by to právě tato: Najměte si architekta. Mnohdy lidé staví jeden dům za život a zvolit si způsob, kdy má každou část procesu na starosti někdo jiný, přináší spoustu rizik. Nemyslíme si, že je spolupráce s architektem a individuálně navržený dům nutně dražší. Odborník může pomoci šetřit prostředky a využít je efektivněji.

Vývoj materiálů je obrovský a vy nikdy nemůžete mít takový přehled. Proto se vyplatí nechat si poradit od zkušenějších a mít podporu během rozhodování o konkrétních produktech. Pochopitelně je mezi architektem a vámi potřeba určitá souhra na lidské úrovni a fungující komunikace. Může se stát, že si s architektem nesednete a je v pořádku pak spolupráci ukončit a jít dál.

Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 145 m2
  • Užitná plocha: 210 m2
  • Konstrukční systém: dřevostavba (systém two by four)
  • Teplo a větrání: tepelné čerpadlo s integrovanou rekuperační jednotkou / nucené větrání
  • Autor architektonického návrhu: 2006, SPORADICAL architektonická kancelář | Aleš Kubalík, Josef Kocián, Jakub Našinec, Veronika Sávová
  • Projekt: 2006, SPORADICAL architektonická kancelář
  • Realizace: 2013, Naga s.r.o.

individualni-drevostavba-pudorys-1NP

individualni-drevostavba-pudorys-2NP

DaS 1-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop