Typový projekt dřevostavby vyměnili za vlastní projekt domu

Typový projekt dřevostavby vyměnili za vlastní projekt domu

Lucie Němcová | Středa, 14. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Bydlet kvalitně, ale jednoduše, nepřekročit své finanční možnosti, ale dopřát si velkorysost. To byl rámec, který udal tón návrhu, realizaci i konečnému výsledku dřevostavby Markéty a Jakuba. Příběh, který začíná intenzitou pražské rezidenční zóny a končí poetickou oázou v obklopení vzrostlých bříz.

Stejně jako mnoho stavebníků před nimi, i Markéta s Jakubem stáli na počátku své cesty za novým domovem před stejnou otázkou: Chceme zakotvit v pražské bytovce, nebo ve vlastním rodinném domě za městem? Poměr ceny a výkonu nových bytových projektů, včetně těch loftových, pro které mají slabost, je nepřesvědčil.

„Během společného bydlení v bytě rezidenční čtvrti jsme zároveň naplno poznali úskalí této varianty. Všude spousta lidí, hodně hluku, nedostatek parkování a pocit, že stále někoho rušíte nebo ruší on vás." Začali se tedy rozhlížet mimo město.


Parcela naznačuje směr

Zda to bude rekonstrukce, či stavba úplně od nuly, nebylo zcela jasné. Rozhodl až vhodný pozemek. Láska na první návštěvu to však nebyla. V pochmurném zimním počasí zarostlá parcela nepůsobila jako snové místo pro život. Své kvality prokázala až po druhém podrobnějším přezkoumání, kdy se ukázalo, že splňuje většinu z požadavků Markéty s Jakubem. Krásným a jedinečným specifikem bylo množství bříz rostoucích na pozemku. Takový soukromý březový háj. Stihl zde vyrůst za dobu 15 let, kdy majitel o místo příliš nepečoval.

individualni-drevostavba-zahrada

Březový háj: Vzrostlé stromy, které sem vysela sama příroda, tvoří jedinečnou atmosféru i příjemný stín. Foto: Petr Polák


Co vlastně postavit

„Dřevostavby nám připadaly velmi zajímavé. Líbila se nám rychlost a udržitelnost materiálů, i když v té době se tento pojem ještě příliš neskloňoval," vzpomíná Markéta. První úvahy směřovaly k typovému projektu a jeden nejlepší si Markéta s Jakubem i vybrali.

Než však stačili učinit finální dohodu s dodavatelskou firmou vybraného domu, vstoupil jim do cesty přes spokojené známé architekt Vojtěch: „Prozkoumali jsme možnosti a došli k závěru, že s naším rozpočtem bychom si mohli dovolit vlastní projekt domu a nesvazovat se typovým." A tak bylo rozhodnuto. „S Vojtou jsme si navíc lidsky i stylově sedli. Je v tvorbě velmi poctivý a zodpovědný a vkládá do práce spoustu energie a péče, aby vzniklo krásné bydlení v domě s velkým D."

individualni-drevostavba-terasa

Foto: Petr Polák

individualni-drevostavba-uvodni

Západní strana: Okna rozmístěná různě do všech světových stran rozehrávají uvnitř světelnou hru a po celý den zprostředkovávají kontakt se sluncem. Foto: Petr Polák


Vysoká kvalita v důležitých místech

„Neplánujeme velkou rodinu – shodli jsme se, že jedno dítě bude akorát, takže nám stačí pro každého jedna samostatná ložnice. Na úložný prostor jsme neměli extra velké požadavky. Říkali jsme si, že když opravdu vznikne potřeba mít více místa, dá se vyřešit přístavbou nebo venkovním prostorem. K dřevostavbě se primárně dá dobře přistavovat a napojovat na stávající konstrukce. Čas od času o tom přemýšlíme a zatím jsme pokaždé došli k závěru, že to není potřeba."

Dalším důležitým požadavkem investorů byla vysoká kvalita některých materiálů a základních prvků. V době plánování měli mimo jiné dva psy a chtěli, aby byl dům uživatelsky příjemný i pro ně. Aby negeneroval zbytečné nároky na úklid a podlaha byla měkká a nebylo slyšet, když běhají psi. Nad marmoleem nakonec zvítězil vinyl, jako odolnější varianta. V podlaze pod ním je anhydridová vrstva s teplovodním podlahovým topením.

„Zvolili jsme také trojskla, dřevěné okenní rámy opláštěné hliníkem a titanzinkovou střechu. Na těchto položkách se v dané době nedalo moc šetřit, protože byli spíš z kategorie novinek. Finance jsme šetřili tendrováním jednotlivých subdodávek. Z hlediska nákladů se tento přístup vyplatil, ale vyžadoval tolik energie, že bychom do něj znovu nešli," sdílejí Markéta s Jakubem.

individualni-drevostavba-z-boku


"Architekt spolu s technickým dozorem pomáhal koordinovat stavbu. Byla to týmová práce, ze které jsme měli velkou radost."


individualni-drevostavba-majitele-na-terase

obr.: Markéta a Jakub, stavitelé. Foto: Petr Polák

individualni-drevostavba-parkovaci-stani

Uliční fasáda: V extrémních letních vedrech slunce dokázalo pásovými okny na východní fasádě zvýšit teplotu natolik, že majitelé po čase doinstalovali v ložnici klimatizaci. Foto: Petr Polák


Prověřený úsporný koncept

„Chtěli jsme dům nízkoenergetický, až k hranici pasivního standardu," pokračuje s technickými záležitostmi Jakub. „Projekt jsme konzultovali v Centru pasivního domu s Michalem Čejkou. Řešili jsme, zda vytápět plynem, nebo elektřinou. Obě možnosti vycházely rovnocenně, ale technicky se zdálo výhodnější použít plyn. Během realizace jsme kvalitu stavby dvakrát prověřovali blower door testem. Po prvním jsme objevili pár nedostatků, které jsme opravili. Druhý test už hodnotami splňoval naše požadavky."

individualni-drevostavba-kuchyn

Obytný prostor: Lehká a čistá bílá je uzemněná tmavě šedivou vinylovou podlahou, která je kromě své měkkosti i dostatečně odolná, aby dům mohli obývat také čtyřnozí miláčci. Akcentem je bambus využitý na kuchyňské lince, jídelním stole i zábradlí schodiště. Foto: Petr Polák

individualni-drevostavba-knihovna

Foto: Petr Polák

individualni-drevostavba-obyvaci-pokoj

Otevřenost: Vzdušnost obývacího pokoje, který sahá až po střechu, je splněným snem Markéty a Jakuba. Foto: Petr Polák


Výměna vzduchu – velká pomoc

Velmi spokojeni jsou majitelé s rekuperací: „Jednotka běží po celý rok, střídáme pouze jarní a letní provoz. Nehlučí a kromě výměny filtrů jednou ročně je bezúdržbová. Jen se těšíme na moment, kdy přestane fungovat a my ji vyměníme za menší. Budeme pak mít více místa v šatně." Kdyby stavěli znovu, určitě by rekuperace byla jednou z věcí, bez které by se neobešli.

„Je skvělým pomocníkem, zvláště když máte doma zvířata. Přes léto jsou samozřejmě otevřená okna, chodíme na zahradu a dům je průchozí. V zimě však otevíráme okna minimálně a čerstvý vzduch je tu díky vzduchotechnice. V tomto období vyměňuje vzduch v četnějších intervalech. V létě pak používáme funkci mírného chlazení, která stáhne teplotu o jeden dva stupně níže."

individualni-drevostavba-schodiste

Bambusové schodiště: Nejen schodišťové stupně, zábradlí, ale také parapety nebo jídelní stůl jsou provedeny z bambusového masivu. Foto: Petr Polák

individualni-drevostavba-loznice

Ložnice: Netradiční spojení koupelny s ložnicí splňuje veškerá očekávání a majitele díky použitým materiálům a řízenému větrání neruší ani žádná nadměrná vlhkost. Foto: Petr Polák

individualni-drevostavba-koupelna

Koupelna přízemí: Ani koupelna není ochuzena o francouzské okno a vstup přímo na zahradu. Foto: Petr Polák

Otázky pro architekty


Co se vám vybaví jako první vzpomínka na tento dům?

Nálet bříz, který zabíral většinu stavební parcely. Proto jsme dům pojmenovali V náletu. Bříz tam dnes zbylo už jen pár, ale stále odkazují na původní charakter pozemku.

Jakou cennou zkušenost tento projekt přinesl?

Dům V náletu byl jedním z našich prvních staveb. Kromě toho, že jsme se snažili předvést maximálně profesionální práci, jezdili jsme na stavbu i třikrát týdně, abychom získali zpětnou vazbu. Na této stavbě jsme poprvé spolupracovali s profesionály stran stavební fyziky, kteří nám pomohli nastavit standard tohoto nízkoenergetického domu.

Který detail objektu je vaším nejoblíbenějším?

Osobně mám nejraději vnitřní obytný prostor otevřený do střechy. Je to ten překvapující prvek, který připomíná, že i v malém domě může být velkorysý prostor, kde se může člověk pořádně nadechnout. Mým nejoblíbenějším detailem na domě je kotvení vertikálního dřevěného obkladu na diagonální podkladní rošt. Různé směry zčernalých prken a nerezových vrutů dávají kabátu domu zajímavou texturu.

Ing. arch. Vojtěch HYBNER, Ing. arch. David DVOŘÁK, Archport

individualni-drevostavba-fasada

Specifický detail kotvení: Fasádní prkna připevněná na šikmém roštu. Foto: Petr Polák


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 76 m2
  • Užitná plocha: 90 m2
  • Konstrukční systém: Steico systém (lepené vrstvené dřevo, dřevěné nosníky, dřevovláknitá izolace)
  • Teplo a větrání: vytápění plynovým kondenzačním kotlem, větrání přirozeně okny a centrální rekuperací
  • Součinitel prostupu tepla: 0,14 W/m2K
  • Architektonický návrh: Ing. arch. Vojtěch Hybler, Ing. arch. David Dvořák, Archport, 2012

invidualni-drevostavba-pudorys

DaS 2-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop