Pohádkový srub v malebné vesničce na kopci u lesa

Pohádkový srub v malebné vesničce na kopci u lesa

Markéta Kristová | Středa, 03. srpen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Malebná vesnička, do které jsme se vydali na redakční návštěvu, je unikátní nejen svými romantickými výhledy na zalesněné kopce, nedaleko ní se totiž nachází místo, kde se potkávají hranice tří států, takzvané Trojmezí. Ve výšce zhruba 600 metrů nad mořem se tu naskýtá pohled na panorama české, slovenské a polské krajiny. Naprosto pohádkové místo pro ještě pohádkovější srub, ze kterého se nám jednoduše nechtělo odjíždět.

Poslední parcela na kopci u lesa s výhledem na historický dřevěný kostelík byla majitelům srubu doslova souzena. „Vždy jsem snila o dřevostavbě na samotě u lese, kolem které by protékal potůček a byl tu klid, a to se mi vlastně splnilo. I když místo potůčku máme přírodní koupací jezírko, jsme tu spíše na polosamotě, za to s lesem za zády. Inu, co víc si přát," začíná spokojeně vyprávět Jana.

Na pozemek, kde byla dříve louka, se jezdili společně s manželem často dívat, vzhledem k tomu, že od svého dosavadního bydliště to sem mají pouhých patnáct minut jízdy. Srub je totiž v současné době využíván spíše k rekreaci. „Často jsme sem chodívali na procházky, kochat se krajinou a klidem, který ve vesnici byl. Místo nás od první chvíle chytlo za srdce, a že tu bude stát srub bylo téměř jisté."

TIP NA ČLÁNEK: Tento srub bojuje o vaše hlasy v celoroční anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2022

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesniciDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesnici

 

Když přesně víte, co chcete


S úřady naštěstí žádný větší problém nebyl a prostředí bylo potřebám masivní dřevostavby také nakloněno. „Vše jsme měli dopředu promyšlené. Naše představy o tom, jak bude dům vypadat, ještě více umocnila návštěva již realizovaného srubu, ale i vícero rozestavěných a stojících blízko sebe, kde jsme mohli porovnávat dispozici, odstín nátěrů, průměr dřeva a možnosti výběru materiálů při dokončovacích pracích. To bychom určitě doporučili každému, kdo o dřevostavbě přemýšlí. Pomohlo nám to utřídit myšlenky toho, co se nám líbí, a co bychom naopak udělali jinak," doporučuje Jana. Stavba srubu byla následně svěřena do rukou ověřeného dodavatele dřevostaveb, u kterého si majitelé vybrali typový projekt.

„Chtěli jsme, aby vše proběhlo, co nejrychleji. Z toho důvodu, jsme volili již hotový projekt srubu, který byl nejblíže našim představám. Požadovali jsme drobné úpravy zejména v patře, ale to nebyl pro firmu žádný problém." Srub se nejprve složil v areálu dodavatelské firmy, kam se majitelé jezdili dívat už během výroby. Následně byly jednotlivé kmeny převezeny na pozemek. Samotný skelet, tedy obvodové stěny do výšky prvního patra byly pak za tři dny postaveny. „Do roka byl dům se vším všudy hotový s tím, že jsme od dodavatele volili dodávku na klíč. Svépomocí jsme si zřizovali pouze vodu a kanalizaci, základovou desku, podlahové vytápění a elektřinu."

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesniciDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesnici

 

Správné kroky


Vybraná dodavatelská firma se kromě srubu zasloužila i o realizaci parkovacího stání s technickou místností za domem a o prostorný venkovní „altán", se kterým se pojí dnes již úsměvná historka. „Přes léto trávíme většinu času na zahradě, venkovní domek s posezením a kuchyní tu prostě nesměl chybět. Mysleli jsme si však, že ho budeme realizovat až po tom, co už bude srub stát. Naštěstí jsme naši vizi konzultovali s dodavatelem, který nás upozornil, že pokud bychom takto postupovali, byl by velký problém sem přes již stojící dům dostat těžkou techniku. Jako první na pozemku jsme si tedy nechali postavit venkovní altán, pak až dům a následně parkovací stání. Jsem velmi ráda, že se to podchytilo včas," usmívá se Jana.

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesniciDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesnici

 

Venkovní altán je díky zasklívacímu systému možné ze všech stran otevřít. Vzhledem k tomu, že v něm majitelé společně s přáteli tráví v letním období nejvíce času, najdeme v něm kromě plnohodnotné kuchyně s grilem i kulečník a televizi.


DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesniciDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesnici

 

Příroda uvnitř i venku


Přemíra prostoru v domě i na zahradě mě nepřestává fascinovat. Je tu tolik krásných zákoutí, že sama nevím, kde bych byla dříve. V průběhu rozhovoru však zjišťuji, že dům jako celek dokonale vystihuje Janinu povahu. „Malé prostory mi jednoduše nedělají dobře, v bytě bych nevydržela. Z toho důvodu jsme si srub nechali zvýšit asi o tři klády, abychom měli vyšší stropy. Své udělal i přírodní nátěr světlé barvy, který dům opticky zesvětluje a dělá ho vzdušnějším. Co se týká interiéru, spodní část jsme nechali na interiérových designérkách, patro jsme si ladili sami. Máme rádi zelenou barvu, kterou se nám myslím podařilo perfektně zakomponovat a podpořit dřevo, jako přírodní materiál." A to mohu potvrdit. Zelená barva byla přiměřeně aplikována na kuchyňskou linku, závěsy a sedací soupravu. Příjemnou atmosféru tu v zimním období příležitostně dotvářejí i krbová kamna. „V nich opravdu stačí zatopit jen pár polínky a je tu rázem teplo, které srub dlouho udrží."

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesniciDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesnici

 

Luční květiny v oknech jsou z praktických důvodů umělé. Nejen, že se o ně majitelka nemusí strachovat, zároveň má jistotu, že se zamezí kontaktu vody se dřevem. Ta by totiž mohla narušit jeho barvu.


DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesniciDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesnici

 

I srub může být chytrý


V tuto chvíli je dům určen k rekreaci, do budoucna však není vyloučeno, že tu budou majitelé žít nastálo. „Chtěli jsme si to tu v rámci možností zařídit bezúdržbově. Když sem přijedeme, máme tu vše, co potřebujeme a nemusíme nic řešit. Za ty dva roky, co tu trávíme čas, se nám nestalo, že bychom něco postrádali. Do budoucna možná plánujeme saunu."

Z technického pohledu je ve srubu zřízeno řízené větrání s rekuperací, které si majitelé pochvalují. Úspora času je znát i díky chytré domácnosti. „Pohodlně můžeme ovládat otevírání a zavírání dveří, světla v místnostech, teplotu a po špatných zkušenostech tu máme nainstalovaný i kamerový systém. Jak říkám, jsme tu se vším spokojeni a nic bychom nezměnili.".

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesniciDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesnici

 

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesniciDrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesnici

 

Technické parametry


  • Spodní stavba: standardní základová deska na základových pásech
  • Stavební systém: srubová konstrukce ze smrkové kulatiny s minimálním středovým průměrem 350-370 mm
  • Izolace: ovčí rouno s paměťovým pásem
  • Venkovní nátěr: přírodní olejová lazura, odstín smrk
  • Vytápění: hlavní zdroj tepla tepelné čerpadlo vzduch/voda, podlahové vytápění, doplňkový zdroj kamna
  • Větrání: řízené s rekuperací
  • Zastavěná plocha: 170 m2
  • Užitná plocha: 183,50 m2
  • Projekt: Ing. Leoš Wencel
  • Realizace: SRUBY RAJEC, s.r.o., www.drevodomrajec.cz

DrevoaStavby.cz | Luxusní srub v malebné vesničce

Zdroj půdorysu: SRUBY RAJEC s.r.o.

SaR 3-2022
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop