Moderní přízemní dřevostavba s jezírkem jako z pohádky

Moderní přízemní dřevostavba s jezírkem jako z pohádky

Dana Jakoubková | Středa, 23. listopad 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Nejen, že krásně vypadá, ale je navržena tak, aby měla dostatek přirozeného světla i vzduchu, příjemné klima a vyhnula se vysokým účtům za energii. Není jen prostorná a pěkně zpracovaná, ale i maximálně udržitelná. S největší pravděpodobností přežije sama sebe. Vyladěná dřevostavba Petra a Michaely v mnohém vyniká. A dělá to na úrovni.

S bydlením v dřevostavbě jsme měli bohaté zkušenosti. Koupili jsme ji z druhé ruky a vychovali v ní k dospělosti dvě děti. Před dvaceti lety ale nebyly dřevěné domy tak technologicky vychytané, jako ty současné. Navíc jsme se museli přizpůsobit stávající dispozici, která vycházela z typového domu a nebyla v mnoha ohledech praktická. Když se děti odstěhovaly, byl nám dům už velký. Tehdy jsme začali uvažovat o tom, že si postavíme něco menšího a že budeme brát ohledy nejen na naše potřeby a přání, ale i na udržitelnou výstavbu a provoz domu.

Naší prioritou byl přízemní, protáhlý dům se všemi pokoji na jih, ekologické materiály, moderní technologie, maximální úspornost a zanedbatelná údržba. V oblasti přání pak dominovala jednoduchost s minimem volně stojícího nábytku, bezbariérovost a praktičnost. Od počátku jsme uvažovali o pasivním domě se zelenou střechou a obnovitelným zdrojem energie. Věnovali jsme hodně času hledání toho pravého, i mezi typovými domy. Ale žádný nesplňoval naše představy. Pokaždé by šlo o kompromis. A protože v tom domě chceme být už do konce života, tak ať má vše, co potřebujeme.

Ukázalo se, že bez architekta se neobejdeme. Na veletrhu For Pasiv jsme si vytipovali čtyři firmy, které byly schopné dům nejenom individuálně navrhnout, ale zajistit i stavbu a dát jednu záruku za vše. Nakonec zvítězila kvalita, lidskost, empatie a ochota. Paní architektka neváhala navštívit náš starý dům, dlouho si s námi povídat a napojit se na naše myšlenkové pochody. Její tým s námi prošel stavebním řízením, martýriem schvalování nové přístupové cesty i přípojky vody a kanalizace. Stavby se účastnila i jako autorský dozor, každý týden jezdila na kontrolu a vyladila nám i interiér. Ve spolupráci s dodavatelem stavby pak do sebe všechno pěkně zapadalo a při pohledu zvenčí úžasně klapalo.

DrevoaStavby.cz | Moderní přízemní dřevostavba jako z pohádkyDrevoaStavby.cz | Moderní přízemní dřevostavba jako z pohádky

 

DrevoaStavby.cz | Moderní přízemní dřevostavba jako z pohádkyDrevoaStavby.cz | Moderní přízemní dřevostavba jako z pohádky

 

DrevoaStavby.cz | Moderní přízemní dřevostavba jako z pohádky

 

Slovo dodavatele


Jsem rád za tento projekt, jelikož mi vyhovuje uplatněná koncepce přízemního domu s dokonalým zázemím. Tak nějak si představuji pohodlné bydlení. Technicky stavba po vypuštění zimní zahrady nevyžadovala žádné speciální řešení ani opatření. Vyzdvihuji založení stavby na pěnoskle a větranou skladbu v podstatě ploché střechy; stěny jsou u nás automaticky difuzně otevřené, což považuji za technicky nejlepší řešení. Energetická koncepce domu je pro dnešní dobu zcela ideální.

Ing. Jaroslav Jiruška DŘEVOSTAVBY BISKUP s.r.o.
Ing. Jaroslav Jiruška
DŘEVOSTAVBY BISKUP s.r.o.

Fotovoltaika


V projektu byla malá fotovoltaika (1,8 kWp + baterie) na ohřev vody a topení s tím, že pravidla první dotační vlny Zelené úsporám (2017 / B2) umožňovala její pozdější rozšíření. Počítali jsme s tím tedy výhledově pro spotřebu celého domu plus nabíjení hybridního automobilu. Bohužel dříve, než jsme dům zkolaudovali, vyšla novela s tím, že když máte v energetickém štítku malou fotovoltaiku, nesmíte o rozšíření žádat další dva roky. Že je to nesmysl, nám potvrdili i na Ministerstvu životního prostředí, ale bohužel už s tím nejde nic dělat a musíme počkat buď na další novelu, nebo ty dva roky.

Aktuálně máme průměrnou denní spotřebu energie na celý dům, včetně zahradního domku, jezírkové filtrace a elektrického traktůrku 16 kW, kterou pokrýváme částečně ze sítě. Až budeme moci fotovoltaiku rozšířit, nepřekročíme spotřebu 8 kW denně, v létě to odhadujeme na tři kilowatty. Samo sebou počítáme i s větší kapacitou bateriového úložiště.

DrevoaStavby.cz | Moderní přízemní dřevostavba jako z pohádkyDrevoaStavby.cz | Moderní přízemní dřevostavba jako z pohádky

 

Tepelné čerpadlo


Jsme rádi, že už máme postaveno, protože současná pravidla pro dotaci nutí stavebníky mít k fotovoltaice i tepelné čerpadlo, což u pasivního domu nedává smysl. Je to finančně nákladné i s dotací. Pokud máte takto úsporný dům – využíváte pasivní sluneční zisky, rekuperaci tepla, k tomu doplňkový zdroj v podobě kamen na dřevo, tak prakticky nemusíte topit jinak. My jsme podlahové elektrické topení nezapnuli celou zimu. Dali jsme za něj ale jen devadesát tisíc, tak jeho neužití zase tolik nebolí.

Kdežto čerpadlo vyjde dráž a běží stále (i když nepotřebujete topit), nějakou energii spotřebovává na svůj provoz a když nesvítí slunce, tak tím víc. Navíc musíte tepelné čerpadlo povinně pravidelně servisovat. Když to posčítáte, tak vydáte peníze za to, co nepotřebujete. U nás všechno zvládá vzduchotechnická jednotka Nilan s rekuperací, která za dohledu inteligentního systému Loxone větrá, klimatizuje, topí, ohřívá vodu (když je teplo a běží klima, tak zadarmo) a máte k tomu jen jeden předepsaný servis (po dvou letech) a velmi jednoduchou údržbu (výměna filtru).

DrevoaStavby.cz | Moderní přízemní dřevostavba jako z pohádkyDrevoaStavby.cz | Moderní přízemní dřevostavba jako z pohádky

 

Mít návrh domu od architekta je stejné, jako když vám krejčí ušije oblek na míru – je přesně pro vás.


DrevoaStavby.cz | Moderní přízemní dřevostavba jako z pohádky

 

Pocity z dřevostavby z úst odborníků


I.T.: Spolupráce s Michaelou a Petrem byla velmi příjemná, vždy v dobré náladě, a to se odrazilo i v návrhu a realizaci. Prošli jsme společně i radikálním zásahem do prvotního konceptu domu a dostali zde jednu z prvních příležitostí inspirovat se a pracovat s feng-shui rozborem. Podle něj se jedná o dům vody – tématem domu je cesta, osud, plynutí života a času. V době návrhu bylo možné ovlivnit směr přípojky vody. Zvolili jsme tedy směr „hojné vody", která přináší do domu štěstí, hojnost a požehnání.

Ing. Irena Truhlářová ARCHCON atelier s.r.o.
Ing. Irena Truhlářová
ARCHCON atelier s.r.o.

D.J.: Připodobnila bych tento dům k měkkému ušáku, ze kterého Bůh dirigoval stvoření světa a pak ho v tom ráji zapomněl. Jít po stopě stvoření až k jeho zřídlu. Sto padesát metrů čtverečních se rázem mění ve zcela nepodstatnou veličinu.

Dana Jakoubková
Dana Jakoubková
redaktorka časopisu DŘEVO&stavby

M.+P.: Stavba našeho domu byla pohádka. A jako v pohádce se nám tu žije. Kdokoli z kamarádů přijde na návštěvu, je u vytržení.

Michaela a Petr
Michaela a Petr
majitelé dřevostavby

Argumenty  z úst odborníků


I.T.: Nejprve jsme navrhli variantu, která reflektovala investorův požadavek na zimní zahradu. Vznikla tak terasa zapuštěná částečně do hmoty domu. Toto řešení však vycházelo energeticky i ekonomicky nevýhodně, proto jsme koncept po konzultaci s investorem radikálně přepracovali a terasu přesunuli zcela do exteriéru.

M.+P.: Po zimní zahradě jsme toužili. Netušili jsme ale, jak moc to celou stavbu ovlivní. Paní architektka nás od počátku informovala o tom, že půjde o zásah do tepelné obálky domu a že to nebude dobře fungovat. Dodavatel stavby zase vysvětlil, jak důsledně by bylo nutné oddělit obálku domu od zimní zahrady a jak výrazně by se to promítlo do finančního rozpočtu. Oba nám vlastně předložili rozumné argumenty, proč mít zimní zahradu pouze v podobě zasněžené, a že v jednoduchém tvaru je největší plus pasivního domu. Takže jsme z našeho požadavku ochotně ustoupili.

Barvy v interiéru


I.T.: Feng-shui výrazně napomohlo s barevným řešením interiéru a celkovou harmonizací prostoru. Nezvyklým prvkem je červená barva, která zaznívá na vstupních dveřích a dále trochu netradičně i v kuchyni a v koupelně. V odstínu bordeaux jsme ji zakomponovali i do dámské šatny. V koupelnách nás bavilo pracovat s tenkými kompaktními deskami a popustit uzdu fantazii v barevnosti epoxidové stěrky. Osobně mi moc sedne oranžová barva v koupelně se saunou.

D.J.: Líbí se mi, jak citlivě je s barvami zacházeno. Dominantní bílé sekunduje nenápadná vanilková a odstíny červené a oranžové dávají hravý prvek akcentu. Přijde mi to velice decentní a elegantní, vzdušné a uvolněné.

M.+P.: Nedokázali jsme si představit, jak budou výrazné barvy působit. Výsledný efekt je ale nad očekávání pěkný.

Fortel


I.T.: Podle feng-shui je osobním prvkem Petra i Michaely oheň a dřevo a je pro ně prvkem harmonizačním. Záměrem tedy bylo umístit dřevo do ložnice. Během realizace však přinesla komunikace s truhláři mnoho pěkných momentů, kterými bylo například odchýlení se od původní představy mít ve stěně za postelí svislý dřevěný obklad. Ve finále jsme se posunuli k zelené tapetě, která z pohledu feng-shui přináší stejný užitek. Pěkným detailem je i zaoblení stolů v pokojích dětí.

D.J.: Řemeslný fortel truhlářů jako nástroj k překonání marasmu silně podvyživené nábytkové konfekce aneb Kumštem proti šedi.

M.+P.: Truhláři dělali vnitřní dveře, stoly, postele, skříně, police v nikách, parapety ... a byla to skvělá parta empatických lidí, která s ateliérem i s dodavatelem stavby dlouhodobě spolupracuje. Když se nám něco nezdálo, ochotně a bez řečí to předělali. Když viděli, že se na něco netváříme vesele, raději to komplet vyměnili. Klidně mohli říct, vybodneme se na to, už sem v životě nepojedeme. Ale neudělali to.

Dřevo


I.T.: Interiér je na přání investora méně dřevěný, než bych si přála. Základní devizou je dokonalé propojení se zahradou, terasa a navazující bio jezírko. Ke konceptu přispívají i okna na celou výšku místností.

D.J.: Bílá barva a dřevo jsou jednou z těch kouzelných kombinací, které prostě fungují; jako bazalka a rajčata. Dubová podlaha nabízí tolik dřeva, že mi chybí už jen odlišit ji vizuálně od jídelního stolu.

M.+P.: Nechtěli jsme mít moc dřeva v interiéru. Báli jsme se, že se tu budeme cítit jako na chatě.

Souhra


D.J.: Nevzpomínám si, kdy si některý z majitelů navštívených domů z produkce tandemu ARCHCON atelier / DŘEVOSTABY BISKUP na něco stěžoval. Pravidelná ocenění za odvedenou práci jsou dostatečně výmluvná. Často zaznívá: úžasné, perfektní, tak, jak jsme to chtěli. To je pak krása poslouchat.

M.+P.: Sledovali jsme soutěž Dřevostavba roku, která přispěla k našemu výběru. Paní Irena má takovou přednost, že vám naslouchá, ale také vás směřuje, navádí k tomu, co je dobré, užitečné a proč, když třeba nemáte jasno nebo vymýšlíte nesmysly. Nikdy na žádný náš návrh neřekla ne, ale vysvětlila důvody, proč by to či ono řešení nedoporučila. Spojení architekta s dodavatelem stavby, které už nějakou dobu dobře funguje a má na sebe navázané ověřené subdodavatele, je víc než výhodou. Ať tu pracoval kdokoli, všechno byli lidé příjemní a šlo s nimi cokoliv domluvit.

Pro více videí, sledujte náš YouTube kanál Dřevoastavby.cz

Technické parametry


  • Typ domu: pasivní
  • Zastavěná plocha: 307,2 m2 včetně garáže, přístřešku pro auta, terasy a závětří + zahradní objekt 48,3 m2
  • Užitná plocha: 150 m2, garáž 20 m2, stání pro auta 45 m2, krytá terasa a závětří 46 m2, zahradní objekt (vč. terasy) 45 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: masivní dřevěné panely DEK PANEL, dřevovláknitá izolace – difuzně otevřená konstrukce / střecha I-nosníky, foukaná celulóza, vegetační střecha
  • Zdroj energie / teplo: FV panely, elektrické podlahové vytápění, v koupelnách doplněno el. sušákem ručníků, doplňkově krbová kamna
  • Větrání: kompaktní jednotka Nilan Compact K – aktivní rekuperace s ohřevem TUV, zásobník 180 l, aktivní chlazení
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,119 W/m2K
  • Autor arch. návrhu a projektu: ARCHCON atelier, s.r.o., www.archcon.cz
  • Realizace: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o., www.drevostavbybiskup.cz, 2021
  • Autor všech fotografií v článku: Martin Zeman

 

DrevoaStavby.cz | Moderní přízemní dřevostavba jako z pohádky

 
DaS 6-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop