Pozemek pro svou dřevostavbu získali doslova za odměnu

Pozemek pro svou dřevostavbu získali doslova za odměnu

Lucie Němcová | Středa, 07. prosinec 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Mozaika složená z jasných záměrů, stavebních zkušeností, spolupráce s odborníky na svém místě a schopnosti dotáhnout věci do detailu. Téměř nemožné se stává skutečností – v husté zástavbě oblíbené pražské části vyrůstá nové světlé a funkční bydlení ze dřeva.

Naše vize byla odvážná – bydlení v žádané lokalitě Prahy 6 a ideálně v maximální blízkosti velké zelené plochy, konkrétně obory Hvězda nebo Ladronky. Kromě tohoto našeho přání sehrála velkou roli náhoda a štěstí, protože stavební pozemky na Praze 6 se na trhu příliš nevyskytují. Nakonec se nám opravdu podařilo tento záměr naplnit a koupě krásného pozemku v blízkosti obory Hvězda otevřela dveře dalším přípravám nového domu.

Klíčové priority v projektu


V samotném projektu pro nás bylo důležité docílit maximální možné míry soukromí jak v interiéru, tak v exteriéru. Zároveň dům vhodně orientovat vůči světovým stranám a připravit si krásné výhledy z oken. Z regulativů platných v době zahájení projekčních prací bylo jasné, že dům musí mít sedlovou střechu. Nejprve nám tento předpis nevyhovoval, přáli jsme si střechu rovnou. Bohužel by náš dům s rovnou střechou byl jediným v okolí a nebylo nám to umožněno. Dnes jsme za to ale vlastně rádi. Pokoje v horním patře mají sice zkosené, ale vysoké stropy, díky kterým působí velice vzdušně a mnohem větším dojmem. V domě jsme si přáli přímý výstup z obývacího pokoje na zahradu, co největší kontakt interiéru s exteriérem, průhled domem na zahradu již od vstupních dveří a v neposlední řadě krb. Vše se nám splnilo.

DrevoaStavby.cz | Nízkoenergetická dřevostavba VEXTA DrevoaStavby.cz | Nízkoenergetická dřevostavba VEXTA

 

Pragmatické rozhodování při výběru dodavatele


Výběr dodavatele stavby nám velmi usnadnil náš architekt, se kterým jsme již v minulosti realizovali několik staveb. Doporučení pro nás bylo důležité, firmu znal a spolupracoval s ní. O typu konstrukce domu jsme, asi jako každý stavebník, poměrně dlouho přemýšleli. Zvažovali všechna pro a proti a radili se s odborníky. Nakonec nás argumenty vybrané dodavatelské firmy o výhodách dřevostavby přesvědčily natolik, že jsme se touto cestou bez větších obav vydali.

Samotný koncept domu vyšel z vybraného typového projektu, který prošel individuálními úpravami podle našich připomínek. Celý objekt jsme si nechali realizovat se vším všudy na klíč. Z uživatelského pohledu funguje skvěle vlastně všechno. Obývací pokoj s jídelnou má krásnou atmosféru v těsném propojení se zahradou, horní ložnice jsou nádherně prostorné a světlé, pokoj v přízemí s přiléhající koupelnou je ideálním útočištěm pro návštěvy, navíc s přímým výstupem na zahradu.

Velice oceňujeme, že dlouhá chodba v přízemí má po celé délce na obou stranách vestavěné skříně, které vlastně vůbec nejsou vidět, ale skýtají velké množství úložného prostoru, a chodba tak není jen pouhou nutnou komunikační zónou.

DrevoaStavby.cz | Nízkoenergetická dřevostavba VEXTA DrevoaStavby.cz | Nízkoenergetická dřevostavba VEXTA

 

Krásné a praktické – nejsilnější kombo


Interiér byl navrhován architekty a realizován na zakázku truhlářskou firmou. Kromě již zmíněného obývacího prostoru si jako žena velice cením samostatné prádelny a uklízecí místnosti, do které z horní koupelny ústí praktický shoz na prádlo, a také velkorysého prostoru pod schody, kde vznikl velký úložný prostor na objemné či málo užívané věci, jako jsou kufry a podobně.

Z obývacího pokoje na terasu vstupujeme křídlovými dveřmi. Dnes bych se rozhodla pro portálové dveře, které s sebou nesou sice vyšší náklady, ale líbil by se mi komfort většího otvoru a posuvného dveřního křídla. Nejvíce oceňuji prostornou kuchyň s oknem a výhledem do zahrady.

DrevoaStavby.cz | Nízkoenergetická dřevostavba VEXTA DrevoaStavby.cz | Nízkoenergetická dřevostavba VEXTA

 

Energeticky dům funguje perfektně, spadá do kategorie B dle energetické náročnosti. Jeho měsíční provozní náklady jsou překvapivě nižší, než byly v původním bytě.


DrevoaStavby.cz | Nízkoenergetická dřevostavba VEXTA DrevoaStavby.cz | Nízkoenergetická dřevostavba VEXTA

 

Předpoklady úspěchu


Budoucím stavebníkům bych poradila dobře si rozmyslet, jak dům orientovat, a to nejen s ohledem na světové strany, ale též s ohledem na sousední parcely, stávající stromy a zeleň na pozemku, nabízející se výhledy, zdroje hluku a další. Také si dobře vybrat realizační firmu. Naše stavba proběhla rychle a hladce. I s odstupem času se firma k čemukoliv vždy staví čelem. Dlužno dodat, že reklamační vady jsme neměli de facto žádné.

DrevoaStavby.cz | Nízkoenergetická dřevostavba VEXTA

 

Slovo dodavatele


Stavba je unikátní primárně místem realizace, v zásadě v centru Prahy. V těsné blízkosti obory Hvězda přeci jen nemáme příležitost stavět každý den. V souvislosti s tím jsme se samozřejmě museli vypořádat s řadou formálních specifik, složitější obslužností pro mechanizaci a dalšími okolnostmi, ale nakonec se, myslím, vše povedlo skvěle. Stejně tak ne úplně standardně stavíme naše domy v provedení opravdu „na klíč" – tedy včetně architektonického návrhu interiéru a jeho realizace.

Výslednou podobu nejvíce formovaly limity výstavby na daném exkluzivním pozemku se starší sousedící solitérní výstavbou, stejně jako náročnost klienta a jasná architektonická vize preferující čisté linie, elegantní vzhled, ale i maximální praktičnost. V neposlední řadě pak třeba i překrásná zahrada, kterou se nový dům snažil co nejvíce zhodnotit.

Martin Líska VEXTA, a.s.
Martin Líska
VEXTA, a.s.

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 93 m2 (rodinný dům), 32,2 m2 (garáž) – celkem 125,2 m2
  • Užitná plocha: 146,9 m2 (rodinný dům), 28,1 m2 (garáž) – celkem 175 m2
  • Dispozice: 5+kk
  • Konstrukční systém: prefabrikovaná sloupková konstrukce
  • Teplo a větrání: vytápění elektrické přímotopné, bez řízeného větrání, TČ vzduch/vzduch
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,18 W/m2K
  • Projekt: VYŠEHRAD atelier s.r.o., 2014, Ing. arch. Zdeněk Rychtařík, Ing. arch. Pavel Marek
  • Realizace: VEXTA a.s., www.vextadomy.cz

DrevoaStavby.cz | Nízkoenergetická dřevostavba VEXTA DrevoaStavby.cz | Nízkoenergetická dřevostavba VEXTA

 
DaS 6-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop