Stavbu dřevostavby přizpůsobili okolní přírodě a nedalekému jezeru

Stavbu dřevostavby přizpůsobili okolní přírodě a nedalekému jezeru

Dana Jakoubková | Středa, 08. březen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Nad jezerem se ještě povalovala ranní mlha, ale pan domácí si dnes přivstal. V odrazu stěny si porovnal pěšinku a vyrazil se psem na procházku. Jana se s hrnkem kávy, zabalená do deky, usadila na terase a chvíli mlčky sledovala odlesky ranního slunce na vodní hladině. „Zrcadlovka nám změnila život," utrousila. „Doslova." A já ji chápu; síla synergie. Všemi smysly člověk vnímá, že tady se nestavěl jenom dům, ale vytvářelo se prostředí k životu.

Před temnou dobou těžby uranu se do borových lesů u hamerského jezera sjížděli trampové, výletníci i majitelé honosných rekreačních objektů. Lokalita bývala vyhledávaným letoviskem s pláží, která patřila k nejhezčím v republice. Atraktivní exteriéry se objevily i ve filmu Dovolená s Andělem. Těžební činnost a pozdější začlenění části území pod vojenský prostor však přírodní památkovou hodnotu oblasti významně poškodilo.

Když tu Jana pozemek kupovala, původně jen jako investici k pozdějšímu prodeji, byly již pozůstatky těžby asanovány a okolí jezera rekultivováno. Místo rychle získávalo zpět svoji atraktivitu, která ve výsledku vedla k rozhodnutí rodiny využít pozemek pro vlastní výstavbu jako útočiště a rituální alternativu každodenního života.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezeraDrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezera

 

Pečlivá příprava


„Teoreticky jsme se domu věnovali zhruba rok," vzpomíná Jana. „Váš časopis byl prvním zdrojem inspirace a informací. Hodně času jsme věnovali i studiu architektonických návrhů k domům, které jsme našli na internetu. Je to náš už druhý dům, ale první dřevostavba. Nechtěli jsme šlápnout vedle. Příroda kolem stavby by nám neodpustila, pokud bychom se vůči ní chovali necitlivě, a sami jsme měli určité specifické představy o bydlení, které by nešly implementovat do typové stavby. Proto byl rozhodující správný výběr architekta. Výborné reference nás nakonec přivedly do studia A1 s představou obtěžkanou prvky ze tří domů zveřejněných na jejich webu."

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezera

Zdroj: A1Architects a 1:1 architekti

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezeraDrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezera

 

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezeraDrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezera

 

Sklo jako základní kámen


„Stavebníkům jsme ve společné diskusi nabídli velikostí skromný dům, ovšem s velkorysou zastřešenou terasou a v kontaktu s nedalekým jezerem," říká architekt David Maštálka. „S radostí jsme se pustili do spolupráce, ke které jsme oslovili kolegy z ateliéru 1:1, s nimiž nás spojují společné zážitky z aktivní participace na dřívějších projektech. Vzhledem k tomu, že majitel domu má slabost, vášeň i lásku pro sklo ve všech jeho podobách, nemohlo být hlavním leitmotivem nic jiného, než odraz okolní krajiny, podobně jako nedaleké jezero odráží husté porosty vegetace na březích nebo putující mraky na obloze. Sklo v různých podobách, barvách a frakcích střepů jsme společně vytěžili jako základní stavební kámen domu. Vidíte ho v terazzo površích z dílny pana Radima Skácela, ve vymývané omítce i v prostém násypu na střeše krytého parkovacího stání." Kontury masivní dřevěné konstrukce se díky sklu ztrácí ve svém okolí, až má člověk dojem, že se nad terénem vznáší jen velká levitující střecha.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezeraDrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezera

 

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezera

 

Přirozená a trochu tajemná


Ať se díváte na dům z kterékoli strany, první, co vnímáte, je snaha realizovat architekturu promyšleně zakořeněnou na svém místě. Zrcadlovka totiž není jen dům. Středem jejího zájmu je okolní divoká příroda. Tvary vysílají do mozku asociace jako dětství, skřítci, pařezová chaloupka, před očima ale nelze skrýt sofistikovaný šarm a energii tlumené barevné kompozice.

Na jedné straně se dům tváří jako introvert; byť je vícepatrovým áčkem, spojuje se s lesem v dojmu nízkoprofilového objektu otočeného k severozápadu poměrně uzavřenou vstupní fasádou. Jako extrovert se pak odvážně otevírá k východu a jihu, aby přes prosklené stěny otevřel výhledy a cestu světlu. Zrcadlovka je nejen geometrickým objektem, ale i uměleckým plátnem, jemuž textura a tonalita dává neskutečnou přirozenost. Exteriérová procítěnost poměrně malé stavby pak vrcholí odrazem krajiny v zrcadlových sklech po celé délce domu, čímž byla maximálně zachována nálada a identita místa samotného a stavbě přidala i trochu toho tajemství.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezeraDrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezera

 

Malý a milovaný


„Svěřit návrh domu a interiérů do rukou profesionálů a věřit v krásu i úspěch realizace pro nás bylo velkou zkušeností, ze které vzešlo i nové přátelství," pokračuje Jana. „Největší radost nám udělalo, že jsme zde po sedmi měsících stavby mohli trávit avizované Vánoce, a to, jak se povedlo umístit domek na parcelu. S jezerem a lesem jsme doslova v intimním kontaktu. Oproti více než sto let starému zděnému domu v centru města je naše Zrcadlovka "hobitím" domečkem se vším, co je potřeba k životu na malém prostoru. Je nám tu fajn. Neměnili bychom na něm nic. Snad jen do budoucna – s ohledem na aktuální energetické šílenství – bychom uvažovali o nějaké citlivé formě zakomponování fotovoltaiky a větším objemu podzemních nádrží na dešťovou vodu, která bude možná brzy cennější než zlato. „Tak poběž, chlupáči," otevřel pan domácí branku a počkal, až skrz ni proběhne pes, jsme doma." Slunce už na terasu poslalo teplé paprsky i vůni borové pryskyřice a Zrcadlovka se svým odrazem pomalu ztratila v okolním lese.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezeraDrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezera

 

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezera

 

Komentář redaktorky


Často se setkávám s domy, kterým chybí kouzlo a smyslnost. Moci nahlédnout, dotknout se architektury, která promlouvá jazykem poezie, je proto vždy osvěžující.

Dana Jakoubková
Dana Jakoubková
redaktorka

Technické parametry


  • Typ domu: pasivní
  • Zastavěná plocha: 250 m² (včetně terasy, přístřešku a kůlny 58 m²)
  • Užitná plocha: 135 m²
  • Konstrukční systém: těžký skelet, difuzně otevřená skladba
  • Zdroj energie / teplo: akumulační kamna na dřevo + elektrické podlahové vytápění
  • Větrání: přirozené okny
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,14 W/m2K
  • Autor arch. návrhu a projektu: MgA. Lenka Křemenová a MgA. David Maštálka – A1Architects, www.a1.cz / Ing. arch. Pavla Feistnerová, 1:1 architekti, www.jednakujedne.cz
  • Autor projektu: ArchEnergy s.r.o.
  • Realizace stavby: 2021, subdodavatelsky

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba u jezera

Zdroj: ArchEnergy s.r.o.

DaS 1-2023
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop