Dřevostavba nemusí být jen rodinný dům. Důkazem je rekonstrukce této bytové jednotky

Dřevostavba nemusí být jen rodinný dům. Důkazem je rekonstrukce této bytové jednotky

Lucie Němcová | Neděle, 10. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Stačí 17 metrů čtverečních k plnohodnotnému životu? Jaká je vlastně minimální velikost příjemného bydlení? Má být diktována předpisy, nebo je otázkou jedinečnosti člověka a prostoru? Každý máme jinou odpověď. Majitel dvou nevelkých bytových jednotek spolu s týmem ateliéru SAEM tu svoji jednoznačně nalezli a je více než kladná.

„Vezmeme jednotku. Stačí 17 metrů čtverečních. V jejím středu zasaďme strom. Živoucí hmotu! Do kmene zarůstá vše nezbytné – kuchyň, stůl, skříň i toaleta. V jeho koruně pak usínáme!", zní úvodní slova autorské zprávy k projektu...


Středová dřevěná konstrukce symbolizující strom

„Impulzem pro kreativní řešení byl uvědomělý investor, který koupil v Praze dva prostory o velikosti 17 m2 a chtěl je upravit tak, aby se v nich dalo bydlet," vysvětluje architekt Michal Procházka z ateliéru SAEM. Šlo o dvě nájemní jednotky pro mladé lidi, nebo ty, kteří hledají něco netradičního a do Prahy dojíždí za prací. „Po pár standardních návrzích přišel nápad na středovou dřevěnou konstrukci symbolizující strom a ponechání maximálního množství dřeva přiznaného. Na začátku byla vize opatřit dřevo grafity, nakonec jsme ale materiál ponechali v jeho jedinečné přírodní podobě," dodává Michal Procházka.

mini-bydleni-NOVATOP-svetla-interier

obr.: Dřevostavba v interiéru vznikla pomocí panelů NOVATOP. Foto: archiv SAEM

mini-bydleni-NOVATOP-svetla-kuchyn

obr.: Dřevo je ideálním materiálem pro vytvoření útulného a funkčního prostoru. Foto: archiv SAEM

mini-bydleni-NOVATOP-svetla-sezeni

obr.: Dřevostavba v garsonce poskytla také obývací prostor. Na 17 metrech čtverečních něco těžko uvěřitelného. Foto: archiv SAEM

mini-bydleni-NOVATOP-svetla-postel

obr.: Patro na spaní vypadá velmi přívětivě. Koruna pomyslného stromu poskytuje útulné soukromí. Foto: archiv SAEM


Inspirujte se dalším povedeným bydlením na malé obytné ploše

Byt na 36 metrech čtverečních
 

V podstatě jde o dva malé mezonety

Hlavní zásadou celého konceptu je neztrácet výšku tam, kde není třeba, ať už jde o kuchyňskou linku, stůl, skříně, umyvadla nebo záchodové mísy. V horní části prostoru díky tomu mohlo vzniknout komfortní místo na spaní a navýšit tak užitnou plochu o cenné metry navíc. Udávaná plocha bytů je tedy 17 m2, ale v podstatě jde o malé mezonety. Koupelna a předsíň jsou odděleny dispozičně, zatímco kuchyň a ložnice jsou odděleny pouze opticky.

Jako hlavní konstrukční materiál posloužily masivní celodřevěné panely NOVATOP v pohledové kvalitě. NOVATOP nabízí totiž hned tři výhody v jednom: subtilnost – panely mají tloušťku jen 42 nebo 84 milimetrů, statickou nosnost a do třetice finální interiérový povrch v podobě masivního smrkového dřeva ve vysoké designové kvalitě.

Dřevo je ošetřeno vybělovacím dekoračním voskem. Ostatní povrchy jsou obloženy přírodním kaučukem, který může být i ve výrazných barvách a je tak příjemným kontrastem ke světlému dřevu. Bytové jednotky jsou vytápěny podlahovou infrafolií, velmi praktickým řešením právě pro rekonstrukce.

Čtěte více o celodřevěných panelech NOVATOP. Nejlepším zdrojem informací jsou zkušenosti stavebníků, kteří také při stavbě či rekonstrukci použili technologii masivních celodřevěných panelů.

mini-bydleni-NOVATOP-zelena-ulozny-prostor

obr.: Součástí interiéru je také dostatek úložného prostoru. Foto: archiv SAEM

mini-bydleni-NOVATOP-zelena-obytny-prostor

obr.: Malá dřevostavba symbolizující strom elegantně řeší rozčlenění minimálního prostoru k bydlení. Foto: archiv SAEM

mini-bydleni-NOVATOP-zelena-kuchyn


"Udávaná plocha bytů je tedy 17 m2, ale v podstatě jde o malé mezonety."


mini-bydleni-NOVATOP-zelena-sedacky

Foto: archiv SAEM

mini-bydleni-NOVATOP-zelena-koupelna

obr.: Součástí rekonstruovaného prostoru je velmi moderní a funkční koupelna. Foto: archiv SAEM


Mohlo by vás zajímat...

Maringotka jako luxusní forma bydlení
 
Zahraniční zajímavost bydlení
DaS 2-2015

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop