Staronová modřínová stodola je po rekonstrukci k nepoznání

Staronová modřínová stodola je po rekonstrukci k nepoznání

Michal Babor | Pátek, 15. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

V dobách, kdy se na alpských loukách intenzivně choval dobytek a součástí každého švýcarského horského hospodářství byly stáje plné krav a koní, patřívaly ke každé usedlosti více či méně vzdálené stodoly, kam se ukládalo seno na zimu. S nástupem zemědělské mechanizace jejich význam pominul, prakticky obratem se ale staly žádaným realitním artiklem. Rekonstruované stodoly jsou vyhledávanými objekty nejen pro bydlení, ale i pro turistiku. Tak jako v případě této stavby v údolí Bagnes ve švýcarském Wallisu.

Jakkoli znělo zadání pro rekonstrukci prostě, pro architekty ze studia Alp'Architecture Sàrl představovalo velký oříšek: základní tvar a rustikální charakter si měla stodola ponechat, zároveň ale majitelé požadovali zvětšení vnitřního prostoru a nové dispoziční řešení. Aby se mohla stát chátrající, dlouhodobě neudržovaná stavba stát obyvatelnou budovou, muselo být její měřítko podstatně zvětšeno. Jak to ale udělat, aby zároveň zůstalo zachováno její tvarosloví?

rekonsrukce-modrinova-stodola-pred-rekonstrukci

obr.: Stav stodoly před samotnou rekonstrukcí. Foto: Christophe Vois


Rekonstrukce dřevěné stodoly

Spásná myšlenka umístit servisní prostory do podzemí se nakonec ukázala jediným možným řešením. Garáž, koupelna, technická místnost a šatna jsou ukryty v železobetonovém skeletu a jsou částečně zapuštěny do svahu, takže neznalý pozorovatel je vůbec nemá šanci odhalit.

Zbylé prostory v suterénu – ložnice a dětský pokoj – už mají plášť z původních modřínových trámů. Všechny dřevěné části totiž byly na začátku stavebních prací demontovány a očíslovány, aby mohly být po vybudování suterénu a celkové sanaci dřevěných částí uloženy zpět.

rekonsrukce-modrinova-stodola

obr.: Ačkoliv se na první pohled hmota chaty po rekonstrukci nezměnila, ve skutečnosti se její podlahová plocha dvojnásobně zvětšila. Foto: Christophe Vois

rekonsrukce-modrinova-stodola-interier-schodiste

obr.: Schodiště a servisní zázemí s technickou místností se nachází v nově vybudovaném suterénu. Foto: Christophe Vois

rekonsrukce-modrinova-stodola-interier-koupelna

obr.: Příjemná kombinace dřeva a šedé dlažby udává styl celému interiéru. Foto: Christophe Vois


Detaily pro vzdušný dojem dělají své

Původní jednoplášťová roubená konstrukce by však v drsném alpském prostředí pro obytné účely neobstála, proto byla její skladba doplněna o další vrstvy. Interiér překvapí dostatkem prostoru, protože mobiliář je vesměs vestavěný a architekti navrhli dispozice do nejmenšího detailu, aby interiéry působili vzdušným dojmem.

Velký důraz kladli architekti na kvalitní materiály a minimální spotřebu energií. Součástí stavby jsou proto fotovoltaické a solární panely a nucené větrání s rekuperací tepla. Podařilo se jim tak získat certifikát Minergie P, který ve Švýcarsku označuje energeticky plusové budovy.

rekonsrukce-modrinova-stodola-interier-jidelna

obr.: Okna z jídelny směřují na severozápad, což sice není ideální, ale zato umožňují výhledy na alpské hřebeny. Foto: Christophe Vois

rekonsrukce-modrinova-stodola-kuchynska-linka

obr.: V kuchyni se šedá barva objevuje na pracovní desce a jako obklad za linkou, v koupelně zase na obložení vany a stěn. Foto: Christophe Vois

rekonsrukce-modrinova-stodola-interier-obyvaci-pokoj


Mohlo by vás zajímat...

Dřevostavba ze seníku
 

rekonsrukce-modrinova-stodola-interier-patro

obr.: Chodba s toaletou v přístavbě nadzemního patra. Foto: Christophe Vois


Další povedená rekonstrukce, která vám vyrazí dech

rekonstrukce-stare-stodoly-na-moderni-Rakousko-moderni.stodola
 
SaR 1-2017
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop