Koupání s létem nekončí. Koupel v teplé vodě je neobyčejný zážitek za každého počasí

Koupání s létem nekončí. Koupel v teplé vodě je neobyčejný zážitek za každého počasí

Redakce | Pátek, 14. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Bazén s polykarbonátovým zastřešením? Plastový whirlpool? Máme lepší řešení – dřevěný koupací sud! Nejen že si požitek z pobytu ve vodě zpříjemníte přírodním materiálem, ale navíc si vodu můžete ohřát na teplotu, která vám vyhovuje, vlastním přičiněním. Stačí přihodit pár polínek do kamen...

Vlastně nejde o žádnou novinku. V Japonsku je teplá koupel ve volně stojícím dřevěném sudu rodinnou tradicí už po staletí. Když se američtí vojáci vrátili po druhé světové válce domů, nechtěli se požitku z koupání v teplé vodě a pod širým nebem vzdát a vymysleli podobné zařízení. Wooden hot tub, v překladu "dřevěná vířivka" který se od 60. let minulého století začal objevovat jako průmyslový výrobek v Kalifornii.

Koupací sud

Současné koupací sudy už se nevyrábějí z použitých dubových barelů na víno a olivy tak jako kdysi. Plně sofistikované sudy, či chcete-li kádě, se dnes vyrábějí z kvalitního smrkového dřeva s tlakovou impregnací a ošetřujícím nátěrem pro zajištění dlouhé životnosti.

koupaci-sud-dreveny-napusteny


"Ještě dokonalejší je koupací sud s nerezovou vnitřní stěnou a dnem ze speciální fólie, který nevyžaduje speciální údržbu a je vhodný také pro veřejné provozování, například při saunách nebo sportovních zařízeních."


koupaci-sud-vnitrek


Výhody koupacího sudu

  • Koupat se můžete v letním i zimním období, prostě za každého počasí.
  • Pocítíte příjemné uvolnění svalů a kloubů.
  • Při koupání pobýváte venku na čerstvém vzduchu.
  • Prokázané pozitivní účinky na náladu, pocity a obranyschopnost.
  • Můžete se koupat, kdy se vám zachce. Váš sud je vám vždy k dispozici.

Vlastní sud? Žádný problém

Vlastní provoz sudu je velmi jednoduchý. Pokud nejsou instalovány masážní trysky a filtrace, a i to je možné, ale sud je třeba častěji čistit, není třeba instalace elektřiny, protože ohřev vody zajišťují kamna na kusové dřevo umístěná přímo v sudu za dřevěnou bezpečnostní přihrádkou. Do kamen se může přikládat přímo z vody, takže stačí mít po ruce hromádku suchého dříví a není třeba ani opouštět sud.

koupaci-sud-u-domu

Koupací sud může být v provozu po celý rok. V létě využijeme koupání i bez ohřevu vody, od podzimu do jara stačí před použitím zatopit v kamnech a počkat, až se voda ohřeje na příjemnou teplotu. Když začnou na hladinu dopadat dešťové kapky nebo sněhové vločky, stačí zavřít oči, ponořit se do teplé vody až po bradu a přenést se v myšlenkách někam do krajů, kde vládne léto po celý rok.

koupaci.sud-na-zahrada

obr.: Koupací sud je možné mít i v různých barevných kombinacích.

  • Připravila: Jana Morávková
  • Foto a zdroj: www.koupacisudy.cz
Vaše komentáře (3)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop