Velké bydlení v malém domě

Velké bydlení v malém domě

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 07. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Když se s někým bavím na téma malý dům, často si to vykládá, jako bych ho chtěla nacpat do krabice od bot. Tak černobílé to ale není. Alespoň u mě šlo o jednu z věcí, která mě donutila přemýšlet o tom, co je důležité. Přestěhovat se z velkého do malého ale nebylo rozhodnutím. Šlo o časovou skládačku mnoha zkušeností, kterou završila existence koronaviru.

Vím, že v širokém schématu problémů, které souvisejí s touto „pandemií", je moje osoba zanedbatelnou položkou. Nejsem ve vysoce rizikové skupině, nestarám se už o děti, moji starší příbuzní nejsou nemocní, můj partner není konfliktní a já jsem (zatím) nepřišla o práci. Mám štěstí.

Přesto mě konfrontace s limity vlastního domova kvůli omezením s nemocí souvisejícím přiměla bydlení přehodnotit. Samozřejmě, neměla bych reagovat přehnaně, nejde přece o konec světa (i když v mnoha aspektech by mělo). Ale ať si představím jakýkoli obytný prostor uprostřed pandemie, ihned mi naskočí asociace, jaké by to bylo, zůstat v něm uvězněná měsíce.


Velký byt či dům je palácem přebytečnosti

Abyste chápali souvislosti; máme nadstandardně velký byt s terasou v centru velkoměsta, kam se uchylujeme pouze na zimu, a podstandardně malý domek se zahradou na venkově, kde trávíme zbytek roku. Nemohu však říci, že velký rovná se maximum existence a malý její minimum.

Dokážu nafouknout bublinu osobního prostoru do čistě metafyzického rozměru bez hranic a mít svůj svět i v té zmíněné krabici od bot. Podstatnější ale je, že skrze jarní i podzimní sociální distanc jsem si plně uvědomila, že velký byt je palác přebytečnosti, který do mojí izolace nevnese nic, co by uklidnilo mysl.

domek-Sazava-zezadu

Foto: autorka článku


Prostor malého domku „na tělo"

Forma prostoru začala v důsledku „pandemické úzkosti" nabývat podoby fyzicky obohacujícího úkrytu, strukturovaného jako zvířecí doupě, kde budu schopna „přezimovat" s vědomím, že zbytek světa stále existuje, že věci byly kdysi relativně normální a zase by mohly být. Z toho pohledu se malý domek v přírodě, členěný do funkčních prostor přesně „na tělo", ukázal životaschopnější než velkorysé bydlení uprostřed „prázdného" velkoměsta.

Velké bydlení se totiž strukturuje podstatně hůře než malé. Navíc to stojí dost peněz, energie i času nejen na vytvoření, ale i na udržení statu quo. A možná právě o to v téhle pandemii jde. Uvědomit si, že pokud nezreviduji svůj vztah k předimenzovanému bytí, planeta Země nejspíš poruší dohodu o spolupráci s lidstvem, tedy i se mnou.

foto-maleho-domku-Sazava-uvodni

Foto: autorka článku

Projekt nejmenší obytné chaty

...jeden z největších architektů 20. století – Le Corbusier, který navrhoval především velké stavby, trávil léto v miniaturní dřevostavbě na Azurovém pobřeží? Chata Cabanon je nejmenším (3,6 × 3,6 m) z jeho sedmnácti projektů, zapsaných na seznamu Světového dědictví UNESCO, a je také nejvíce svázána s osobním životem architekta.

Ačkoli zvenčí připomíná kanadský srub, byla navržena podle architektových „modulárních" principů, založených na lidských proporcích a ergonomii těla, a postavena v roce 1951 z prefabrikovaných sendvičových panelů se skelnou izolací. V interiéru, rozděleném na obytnou, spací a mycí zónu, trávil Le Corbusier osmnáct letních sezón prací. Málokterého kolemjdoucího napadne, že tuto „boudu" v kraji elegantních vil navrhl muž známý zálibou v brutalistickém betonu.

Chata Cabanon

Foto: Le Cabanon

Potřeby a chtění u bydlení

Náš život už patrně nebude stejný jako předtím. Změní se hodnoty, změní se i návyky a pod jejich vlivem i naše domovy. Bude to mnohem více než jen o velikosti a objemu. Bude to o kreativitě, flexibilitě a vynalézavosti. Ale také o pečlivém zvažování, co je potřeba a co chtění.

Až budete vybírat dům, zkuste se na to podívat stejně, jako když jdete nakupovat oblečení. Také si nevyberete větší velikost jen proto, že můžete, nebo proto, že XXXL vychází cenově lépe. Chcete se v něm přece cítit dobře. Proto volte tak, aby vám to opravdu sedělo.


Mohlo by vás zajímat:

Malá modulová dřevostavba pro dva
 

Otázky k tématu pro odborníka


Lze z vaší praxe určit, jak velký dům považují zákazníci za malý, respektive když si přejí malý dům, o jaké ploše obvykle uvažují?

To je naprosto individuální záležitost. Je třeba brát v úvahu rodinné a ekonomické poměry zákazníků, prostorové, dispoziční požadavky a velikost pozemku. Nakonec většina zákazníků zjistí, že jim ve skutečnosti bude stačit menší rodinný dům, vhodně umístěný na pozemku, a velká terasa pro volnočasové aktivity. Pokud vezmeme například čtyřčlennou rodinu, pak je rozumnou variantou 4–5+kk s užitnou plochou minimálně 100 m2. U starších párů vede dispozice 2–3+kk s užitnou plochou do 80 m2.

Kolik procent z vaší nabídky typových domů přestavují ty s plochou do 100 m2?

Aktuálně nabízíme třináct typových bungalovů s plochou sto metrů čtverečních a menší. To je 43 procent z nabídky bungalovů a 23 procent z celkové nabídky 56 typových domů včetně patrových, které mají bez výjimky užitnou plochu přes sto metrů.

A je o menší dřevostavby zájem?

Ano, v posledních měsících poptávka po nich značně roste. Celkově tvoří 40 až 50 procent zájmu. Proto nabídku pravidelně doplňujeme o projekty, jako jsou Luminoso, Rapido nebo Piccolo.

Váš nejprodávanější dům je také menší plochy?

Ano, dlouhodobě nejprodávanějším domem z naší nabídky je bungalov Instinkt 4+kk s garáží nebo Instinkt 2 s dispozicí 5+kk a užitnou plochou 108 m2.

Co se týká ceny, pokud bychom postavili proti sobě typový dům o 100 m2 a dům o 50 m2, budou náklady na pořízení poloviční, nebo to nelze takto zjednodušit?

Náklady na výstavbu rodinného domu se vždy odvíjejí od celkové zastavěné plochy. Cena za m2 se snižuje s počtem celkových zastavěných metrů. Jednoduše řečeno u domu s větší zastavěnou plochou je cena za m2 nižší než u malého domu. U naší společnosti je základní cena za metr 27 150 korun bez DPH u bungalovu se zastavěnou plochou 50 m2 a u stejného typu domu se zastavěnou plochou 100 m2 je to 24 150 korun bez DPH. Obě ceny odpovídají standardní dodávce na klíč. Je zde tedy rozdíl 3 000 korun na metr čtvereční s ohledem na celkovou zastavěnou plochu.

Ing-Michal-Řehulka.dodavatel-Haas
Ing. Michal Řehulka
Haas Fertigbau s.r.o.

Naše tipy na malé dřevostavby

Malá modulová dřevostavba
 
Malá modulární dřevostavba je cenově dostupná
 
Malou dřevostavbu uprostřed garsonky vytvořili na pouhých 17 metrech čtverečních
 
DaS 6-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop