Dům na bázi dřeva

Ve spojení dřeva a betonu uprostřed olivového háje vznikl neobvyklý dům ve tvaru ypsilon

Ve spojení dřeva a betonu uprostřed olivového háje vznikl neobvyklý dům ve tvaru ypsilon

Dana D. Daňková | Neděle, 26. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

V jižní části poloostrova Peloponés na vrcholu kopce ve městě Finikounda se rozkládá pozoruhodné letní sídlo z autorské dílny architektonického ateliéru LASSA, nazvané Villa Ypsilon. Záměrně jsme nezvolili slovo „stojí", ale „rozkládá se", protože stavba o užitné ploše 150 m2 s pozemkem splývá a mírně modeluje terén.


Vila tří nádvoří

Převažující plošný rozměr ještě opticky umocňují tři nádvoří a bazén. Pro vypracování návrhu a realizaci domu oslovil majitel neobvyklého pozemku dvojici architektů z Londýna a Bruselu. Theo Sarantoglou Lalis a Dora Sweijd z ateliéru LASSA s týmem řeckých spolupracovníků navrhli na samotě, uprostřed olivového háje, neobvyklý dům ve tvaru písmene ypsilon.

Dělení střechy definuje tři nádvoří, navzájem odlišné hemisféry, specifické možnostmi jejich využívání v závislosti na postavení slunce během dne i v průběhu roku. Na každém „dvorku" je situována jedna z různě velkých teras, přičemž největší z nich se nachází na straně s nejvyšším osluněním a poskytuje zároveň příjemné posezení a bazén.

Daný půdorys si autoři návrhu nevybrali náhodou – právě díky němu působí dům v lokalitě nenápadně a přirozeně. Bonusem je pak krásný výhled na záliv Schiza a Sapientza a panorama horského masivu na východě.

Celá stavba trvala sedm měsíců. Betonovou obálku uzavírá oblá střecha z dřevěných střešních vazníků doplněných bedněním, která je svázána s betonem obvodových stěn domu. Střecha působí dokonale a zcela přirozeně harmonuje s křivkami stavby ve tvaru předposledního písmena anglické abecedy.

Navrhnout a vyrobit takový technologický i architektonický skvost vyžaduje odborné znalosti v oblasti digitálního designu a jejich propojení s výrobou. Architekti z ateliéru LASSA díky nim dokážou navrhovat jednotlivé stavební díly, v tomto případě právě lamely, a následně vygenerovat a vyrobit z nich složený model stěn, podlahy či, stejně jako zde, stropu s oblými a ladnými tvary s přesností na milimetry.

Znalost praxe pak umožňuje nejen prezentovat zákazníkovi projekt ve vysoké rozpracovanosti tak, aby si mohl udělat dokonalou představu, ale poté zachovává kontrolu nad výrobním procesem, aby k chybám při realizaci docházelo pouze minimálně.

lassa-villa-ypsilon-3

Foto: NAARO

lassa-villa-ypsilon-1

Foto: NAARO

lassa-villa-ypsilon-5


"Kontinuální komunikační cesty kolem domu, skrze něj i po střeše osvěžují život v domě rozmanitostí nabízených aktivit."


lassa-villa-ypsilon-11

Foto: NAARO

lassa-villa-ypsilon-9

DŘEVO&stavby články a projekty dřevostaveb

Líbí se vám časopis DŘEVO&stavby?
Ušetřete s předplatným až 270 Kč...

Každé dva měsíce vám časopis dorazí do poštovní schránky a k tomu dostanete online verzi zdarma.

> koupit předplatné

lassa-villa-ypsilon-stavba-1

Foto: NAARO

lassa-villa-ypsilon-stavba-2

Foto: NAARO


Uniformnost betonu s měkkostí dřeva

Výška objektu je omezena vrcholky olivovníků, dům nevyčnívá a respektuje celkové začlenění do terénu. V soukromé části orientované na východ jsou tři ložnice se dvěma koupelnami. Denní obytný prostor v domě, tvořený obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou, je obrácen k jihu.

Odtud je také zajištěn přístup na všechna tři nádvoří. Z hlediska estetického působí interiér jednoduše a čistě, bílá barva mu vzhledem ke klimatickým podmínkách dodává zářivost a jas, dominantním dekorativním prvkem je dřevěný podhled stropu z CNC frézovaných dílů, který změkčuje a protepluje celek.

Fasádu ozvláštňují různě velká okna organických tvarů. Zelená střecha rámuje výhledy z interiéru směrem ven a současně má i praktickou funkci – přispívá k příznivějšímu klimatu v domě i v jeho okolí a také ke snížení energetické náročnosti celé stavby.

lassa-villa-ypsilon-interier-5

Foto: NAARO

lassa-villa-ypsilon-interier-8

Foto: NAARO

lassa-villa-ypsilon-6


"Efektivní chlazení objektu bez nutnosti instalace mechanických chladicích systémů zajišťuje křížová ventilace umožněná členěním domu."


lassa-villa-ypsilon-interier-2

Foto: NAARO

lassa-villa-ypsilon-13

Foto: NAARO

lassa-villa-ypsilon-interier-10

Foto: NAARO


Technické parametry

  • Celková plocha: 150 m2
  • Designéři: Theo Sarantoglou Lalis a Dora Sweijd, Kasper Ax, Yousef Al Mehdari, Theo Grousopoulos, Thomas Jensen, Valeria García, Nikolaos Klimentidis
  • Místní architekt (povolení): V. Kosmopoulos
  • Projektant: Metep, L. Babilis
  • Generální dodavatel: V. Leriou

lassa-villa-ypsilon-pudorys

Foto: NAARO


Mohlo by vás zajímat...

Majitelé si přáli originální domov pro velkou rodinu. Vznikl tak výjimečný dům ve tvaru Y
DaS 1-2018
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop