Dům na bázi dřeva

Život v domku na 36 metrech čtverečních přináší čtyřčlenné rodině emoční, finanční a časovou svobodu

Život v domku na 36 metrech čtverečních přináší čtyřčlenné rodině emoční, finanční a časovou svobodu

Dana Jakoubková | Neděle, 21. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Malé budovy často dávají architektům míru svobody, kterou nelze získat v obrovských veřejných nebo korporátních projektech. Takovou poskytl i dřevěný příměstský dům na pobřeží hrabství Kent. Má pouhých šestatřicet metrů čtverečních a mohl by se tedy vejít sedmkrát na tenisový kurt. Tady v něm však bydlí čtyřčlenná rodina.


Život na 36 metrech čtverečních

Plošně skromnou stavbu navrhla a postavila britská architektonická kancelář Blue Forest jako obytnou jednotku na plný úvazek. Výzvou malé plochy je vyrovnaný účet mezi otevřeností k okolí a ochranou soukromí i vytvoření rozmanitého, radostného místa k životu i v omezeném prostoru.

Budování a bydlení v malém domě vychází z vědomé volby a často je odpovědí na touhu žít jednodušší život, s menším zaměřením na hmotné statky a s menší ekologickou stopou. Chytré způsoby využití prostoru a používání inovativních technologií jsou pro konstrukci a stavbu takového domu charakteristické.

Mobilita nebo částečná či plná soběstačnost je jednou z dalších možností, nikoliv požadavek. Pochybnosti, že bude třeba přinést oběti nebo alespoň učinit kompromisy, by se daly rozptýlit odpovědí, že méně znamená více. Hlavním přínosem je emoční, finanční a časová svoboda.

Pokud si dokážete představit život bez hypotéky, pokud se umíte obklopit pouze několika účelnými a „srdečními" věcmi a pokud (v případě potřeby) dokážete prostor sdílet, pak, upřímně řečeno, by to pro vás mohl být obrovský upgrade.

maly-domek-Velka-Britanie-zadni-cast-domku

Foto: Blue Forest Luxury Tree Houses


Ikonický i nenápadný modulární domek

V první chvíli mi tato kapsle připadla jako miniverze archy, kterou Noe vytesal vlastníma rukama a která nějakým nedopatřením přistála v anglickém rákosí. Konstrukce domku EcoPerch je však plně prefabrikovaná, tedy vyrobená kompletně v hale a na místě určení poskládaná jako stavebnice Lego.

Jedinečnou formální kvalitou, která poutá pozornost, je oválná průřezová geometrie a obálka domu bez členění stěna / střecha. Exteriérové dřevo zahrnuje fasádu z cedrových šindelů, terasu a venkovní úložný prostor pro obuv a dřevo na topení.

Přes okna s dvojskly uvidíme dřevěnou podlahu, termostaticky řízené vytápění i kamna na dřevo a nízkonapěťové LED osvětlení. Za interiérovými dveřmi z měkkého dřeva je schována miniložnice a za druhými koupelna s toaletou, systémem ohřevu teplé užitkové vody a recyklací vody šedé.

Do budoucna lze využít přidanou možnost transformace na kompletně udržitelný systém, který zahrnuje fotovoltaiku, kompostovací toaletu, systém sběru dešťové vody a methanolovou palivovou buňku. Je to takový Rolls Royce moderních modulárních domů.

Zvyšuje přitažlivost přírodní scény a zároveň zachovává veškeré funkce a pohodlí moderního bydlení. Odvážný zakřivený tvar odráží organickou geometrii, která maximalizuje vztah mezi vnitřním prostorem a exteriérem a bezproblémově se mísí s krajinou.

Nápaditý a vlastně nenápadný. Do svého okolí se prolíná měkce a v čase pozvolna ustupuje rákosí. To ho jednou nejspíš pohltí zcela. Zatímco v jeho nitru můžete stále vnímat moderní současnost, za dveřmi se vždycky budete cítit jako na táboře.

maly-domek-Velka-Britanie-interier-obytny-prostor

maly-domek-Velka-Britanieinterier


"Zatímco průměrná obytná plocha britského domu je 46 m2, v Česk u je to dvakrát více – 92 m2.


maly-domek-Velka-Britanie-interier-koupelna

maly-domek-Velka-Britanie-interier-pudorys


Zajímavost ze světa dřevostaveb

Podle Královského institutu britských architektů má Spojené království nejmenší domy v západní Evropě. Institut proto apeluje na vládu, aby zavedla nové standardy na minimální velikost rodinných domů. Britský trh s bydlením ovšem posuzuje velikost domu spíše podle počtu ložnic než podle podlahové plochy.

Nic to však nemění na faktu, že nejmenší britský dům má rozměry 3 × 1,8 metru a výšku 3,1 metru. A to je dvoupodlažní! Najdete ho v obci Conwy ve Walesu jako turistickou atrakci. Do roku 1900 však byl domovem rybáře.

Kdyby onen muž ještě dnes žil, asi by se divil, proč je dům o plošné výměře 46 m2 – což je velikost průměrného městského domu s jednou ložnicí v moderní Británii – považován za příliš malý.

maly-domek-Velka-Britanie

Foto: Nilfanion / Wikimedia Commons


Mohlo by vás zajímat...

Miniaturní domek
 
Inspirace z Rakouska
 
Úsporná chata v lese
 
DaS 6-2018
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop