Projekty dřevostaveb - katalog dřevostaveb na klíč

RD Černošice

Název: RD Černošice
Kategorie: Projekty dřevostaveb - katalog dřevostaveb na klíč
Společnost: 3AE s.r.o.
Charakteristika domu:
  • samostatný
Počet podlaží: vícepodlažní
Generačnost: jednogenerační
Konstrukční systém:
  • vrstvené dřevo
Ostatní parametry:
  • pasivní dům
Podlahová plocha (užitná): 106,00 m²
Zastavěná plocha: 80,00 m²
Obestavěný prostor: 281.00 m³
Místnost navíc:
  • šatna
  • spíž
Dispozice: 3+kk / 3+1

Aktuální ceny naleznete na stránkách, případně na dotaz u prezentované společnosti.

Popis projektu RD Černošice

Autor: Ing. arch. Lukáš Pejsar

Z NOVÉ ZELENÉ ÚSPORÁM ZÍSKÁNO 585 000,-

Autorská zpráva: Jedná se o přestavbu zahradního domku na pasivní dům pro rodinné bydlení. Pozemek je orientován jihovýchodním směrem a původně na něm stál zahradní domek ve značně nevyhovujícím standardu. Tento objekt byl zbourán a na jeho místě vznikl nový, navržený tak aby bylo možné částečně využít stávajících základů. Dům je realizován na základových pasech a dřevěné platformě, na které je vystavěn dům kubického tvaru s plochou střechou. Fasáda domu ze sibiřského modřínu bude bez povrchové úpravy. Dům má ještě výrazně červené lemování kolem oken. Centrem vnitřního prostoru přízemí je centrální obytná místnost s jídelnou a kuchyní. Hlavní dominantou tohoto prostoru je krb a velká knihovna přes celou stěnu. Celá jihovýchodní a jihozápadní stěna v této místnosti je prosklená a lze z ní přímo vstoupit na terasu, která obytný prostor rozšiřuje a zároveň propojuje se zahradou. Další velký prosklený otvor je na severozápadní stěně. Tento otvor bude mít rám tvořený knihovnou. Na stěnách neprosklených ploch bude využit pohledový smrk. Z celého půdorysu přízemí ubírá v severovýchodní části domu už jen technická místnost s koupelnou, s WC a zádveří. V patře jsou navrženy dvě ložnice se samostatnou velkou šatnou a plnohodnotnou koupelnou s WC. Technologickým srdcem domu je akumulační nádrž o objemu 800 l, které dodává energii krb v obytné místnosti. V létě tuto nádrž zásobuje energií fotovoltaická elektrárna o výkonu 2,99 kWp umístěná na střeše domu. Hlavním zdrojem centrálního vytápění zůstala jednotka teplovzdušného vytápění s rekuperací tepla.

Přestavba zahradního domku na pasivní dům pro rodinné bydlení inspirovaná hrou Space invaders. Plánem investora bylo postavit malý moderní dům s nízkou spotřebou energie na místě zahradního domku. Zaujala jej nabídka typových domů navržených architekty z platformy NOVAHOME.CZ. Výše plánované investice a prostorové podmínky pozemku neodpovídali ani jednomu z typových řešení, proto začal vznikat projekt individuálního domu. Do procesu tvorby projektu zasáhla i zelená úsporám. Díky ní nakonec vznikl dům s téměř nulovou spotřebou energie. Investor, kromě omezeného rozpočtu měl přání, aby hlavní obytný prostor byl maximálně otevřený a vzdušný. Hlavní dominantou tohoto prostoru měl být krb a velká knihovna přes celou stěnu. Najít místo pro knihovnu nebyl problém, ovšem krb pro takto malý i nízkoenergetický dům může být problém v podobě přehřívání domu. Bylo proto nutné najít řešení, které by umožnilo energii z krbu někam uložit. Řešení architekt Lukáš Pejsar nalezl v uložení energie z krbu do vody v akumulační nádrži o objemu 800 l. V létě tuto nádrž bude energií zásobovat fotovoltaická elektrárna o výkonu 2,99 kWp umístěná na střeše domu. Hlavním zdrojem centrálního vytápění zůstala jednotka teplovzdušného vytápění s rekuperací tepla. Pozemek je orientován jihovýchodním směrem a původně na něm stál zahradní domek ve značně nevyhovujícím standardu. Investor měl v plánu domek zbourat a na jeho místě postavit nový. Ing. arch. Lukáš Pejsar navrhl dům tak, aby bylo možné využít původní základy, které rozšířil o další pas. Na pasech je realizována dřevěná základová platforma, na ní je vystavěn dům kubického tvaru s plochou střechou. Fasáda domu ze sibiřského modřínu bude bez povrchové úpravy. Dům navíc dostane ještě výrazné barevné lemování kolem oken. Centrem vnitřního prostoru přízemí je centrální obytná místnost s knihovnou, jídelnou a kuchyní. Celá jihovýchodní a jihozápadní stěna v této místnosti je prosklená a lze z ní přímo vstoupit na terasu, která obytný prostor rozšiřuje a zároveň propojuje se zahradou. Další velký prosklený otvor je na severozápadní stěně. Tento otvor bude mít rám tvořený knihovnou. Na stěnách neprosklených ploch bude využit pohledový smrk. Z celého půdorysu přízemí ubírá v severovýchodní části domu už jen technická místnost s koupelnou, s WC a zádveří. V patře jsou navrženy dvě ložnice se samostatnou velkou šatnou a plnohodnotnou koupelnou s WC. Slovo architekta: Práce na tomto projektu byla pro mne i pro realizační tým 3AE velkou výzvou, zejména díky omezenému rozpočtu a nutnosti maximálně využít základů původní chaty. Díky uvědomělosti klientů, kteří si nestáli tvrdošíjně na svém názoru, nechali si vše vysvětlit a měli spoustu dobrých připomínek a nápadů, se nám společně podařilo vytvořit hezký a funkční domov. Navíc inspirovaný mojí oblíbenou grafikou počítačových her z 80. let – to tam ale nedávejte nebo se na mne bude investor zlobit Autor: Ing. arch. Lukáš Pejsar Realizace: 3AE team 2014 (zahájení realizace hrubé stavby 15. 1. 2014) Užitná plocha: 106 m2 Zastavěná plocha: 80 m2 Obestavěný prostor: 281 m3 Potřeba tepla k vytápění: 15 kWh/m2rok.

Finalista „Dřevostavba roku 2016" časopisu Dřevo & stavby

Čtěte více o domě z redakční návštěvy časopisu DŘEVO&stavby

Oznámkujte
★★★★★ 2 hlasy
Oblíbené: 0
Karta zobrazena: 3127×
Karta hodnocena:
Hodnocení této položky: 5/5

Hypoteční kalkulačka

Nejoblíbenější projekty dřevostaveb

Zobrazit celý katalog »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop