Petr: <small>Nikdo nám ze začátku nevěřil, že lze pohodlně žít v domě širokém necelé tři metry, museli jsme to prostě vyzkoušet</small>

Petr: Nikdo nám ze začátku nevěřil, že lze pohodlně žít v domě širokém necelé tři metry, museli jsme to prostě vyzkoušet

Lucie Němcová | Úterý, 30. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Lze pohodlně žít v domě širokém necelé tři metry? Otázka, na kterou odpovídá experiment libereckých architektů Petra Stolína a Aleny Mičekové. Dům a ateliér bok po boku. Dva štíhlé kvádry podobné (téměř) jako vejce vejci. Stavby, jež zanechávají emoce, sbírají ocenění a tříští naše představy o bydlení, úsporách, udržitelnosti a kvalitní architektuře.


Dům za cenu panelákového bytu

Objekty jsme navrhli z běžně používaných sendvičových panelů pro dřevostavby (polystyrenová izolace mezi dvěma OSB deskami) v rozměrech 3 × 1,25 a 5 × 1,25 metrů, ale bez zbytečného ořezu. Vnitřní světlá šířka prostoru po sestavení vychází přesně na 258 centimetrů.

Nikdo nám nechtěl ze začátku uvěřit, že lze v takto úzkém prostoru fungovat. Museli jsme si proto sami vyzkoušet na vlastní kůži, jak se v něčem takovém žije. A výsledek po dvou letech? Bydlí se zde skvěle!

Stavby jsou postaveny tak, aby jednotlivě nestály více než průměrný panelákový byt v této lokalitě, tedy přibližně 1,5 milionu. S takovými náklady si pak můžete dovolit i dražší pozemek. Konstrukce je z panelů o tloušťce 21 centimetrů.

Fasádu tvoří netradičně sklolaminát, který od panelů odděluje 12 centimetrů široká vzduchová mezera. Díky tomu má dům vzduchový polštář, jež v létě zamezuje přehřívání a v zimě slouží jako větrovka – chrání před ochlazováním větrem.

nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-3


Úsporná dřevostavba

Materiály i provedení detailů je co nejúspornější. Velká okna jsou do konstrukce zasazena bez rámů, otevíravá jsou pouze malá. Velkoplošně zasklené plochy dodávají interiéru vzdušnost a prostornost. Průhledy ven do zahrady, ale také na vzdálené horizonty, najdeme v obou směrech.

Prostor je bez jakýchkoli příček nebo stěn, aby zbytečně nenarůstaly stavební náklady a nepůsobil stísněně. Samozřejmě je možné dispozici flexibilně upravit a předělit, pokud by bylo potřeba. Domy jsou navrženy způsobem, který využívá patentovaný stavební systém pro dřevostavby, ale bez náročných úprav a odpadu. Navíc lze objekty díky principu stavebnice realizovat i bez pomoci těžké techniky.

nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-1

nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-okno


"Dobrá architektura je ta, ve které se cítíte dobře, působí esteticky, utváří vás, podporuje váš způsob života, neobtěžuje, nemusíte se o ni zbytečně starat, není drahá."


nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-interier-schodiste

nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-2

Významné ocenění

Dům získal hlavní cenu v soutěži Česká cena za architekturu vyhlášenou Českou komorou architektů. „Prostý, ekonomický a nenáročný projekt je charakterizován specifičností své lokace, schopností na toto prostředí reagovat, svou naprostou unikátností i vytrvalou snahou provokovat a sebejistě zkoušet nové principy i za cenu případných chyb. Díky tomu všemu Zen-Houses dokázal uspět a bezesporu se tak jedná o vynikající dílo, o stavbu se skutečnou ambicí pokoušet hranice a stát se vzorem pro mnohé z nás," uvedla porota ve své zprávě.

nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-vchod

Fasáda: Transparentní kabát z laminátu je levnou a přitom velmi funkční a pohlednou obálkou domů. Za různých světelných podmínek rozehrává svoje vlastní představení plné různých odlesků. Foto: Filip Šlapal


Stejné stavby, odslišné interiéry

Na první pohled se z exteriéru obě stavby téměř neliší, rozdíl je ale ve funkci a barevném pojetí interiéru včetně odlišné dispozice. První z nich slouží jako ateliér a uvnitř je proveden v bílé. Topíme zde elektrickými keramickými přímotopy.

Druhý objekt je určen pro bydlení, interiér je černý a topení zajišťují pouze kamna na dřevo. Černá barva navozuje sametový pocit, stejně tak teplo z ohně hraje zásadní roli. Je zde pocitově vždy o několik stupňů tepleji. V takovém prostoru se člověk přirozeně zklidní.

Na podlaze je přírodní marmoleum, které je velmi příjemné pro relaxaci a chození na boso. Černá barva rámuje výhledy z oken a tvoří z nich živé obrazy. Je to úplný opak oproti vedlejšímu bílému ateliéru, který je neutrální, prosvětlenější a zve ke kreativní práci.

nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-uvodni

nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-interier-1

Ateliér: Bílý interiér značí pracovní a tvořivou atmosféru. Ateliér je útočištěm pro čtyři a až pět pracovníků. Nechybí zde také potřebné zázemí s kuchyňkou a samozřejmě inspirativní průhledy do blízkého i vzdáleného okolí. Foto: Filip Šlapal

nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-interier-3


"Úspora je mimo jiné ve skromnosti stavby."


nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-interier-pokoje

Bydlení: Dům pro bydlení v černé uchvacuje svou útulností a klidem. Ve spojení s ohněm je pocitově teplejší a opravdu zve k tomu, abychom se uvelebili s nohama nahoru a zrakem spočinuli na některé ze zarámovaných scenérií. Foto: Filip Šlapal

nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-interier-obyvaci-pokoj


Úspory? Nejen izolace!

Rozvody všeho druhu jsou pohledově přiznané, vedené vně panelů, jelikož je obtížné vést vše uvnitř. Takto je to ale flexibilnější, levnější a jednodušší. Každý z domů má ztrátu kolem 4 kW. Spíše než energetickou úspornost preferujeme malou velikost domů.

Pak je snadno vytopíme a šetříme. Nesnažíme se o nízkoenergetické nebo pasivní domy, všeobecná úspora je ve skromnosti stavby. Raději se vyhýbáme složitosti vrstvení speciálních zateplovacích materiálů, které vyžadují dramatické náklady na výrobu a následnou dopravu z daleka, což je v důsledku dost neekologické. Je to skromné řešení ve své filozofii žití a bydlení.

Komentář majitele

Lidé mají strach dělat věci jinak. Ani pro nás to ze začátku nebylo lehké. Vyžaduje to jiný přístup, naučili jsme se mít míň věcí, ale o to kvalitnějších. To byl také náš záměr, navrhnout domy tak, aby obyvatelé neměli šanci hromadit zbytečné věci.

Užíváme si dům jako celek. Užitnou hodnotu vnímáme nejvíce v jeho jednoduchosti. Stavbu tvoří obyčejné materiály, které se dají běžné koupit a nevyžadují zvláštní úpravu. Rádi používáme materiály v jejich přirozené podobě. Jsme už přesyceni drahou architekturou. Chceme ukázat, že dobrá architektura nemusí být drahá.

majitel-Petr-Stolin
Petr Stolín
architekt

nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-4

Funkce: Práce a relaxace. Dvě oddělené a přesto neoddělitelné nádoby, v tomto případě fyzicky zhmotněné do dvou zrcadlově komunikujících staveb. Foto: Filip Šlapal

Komentář redaktorky

Myšlenky minimalismu jsou mi přirozeně blízké. Být obklopena jen tím, co opravdu potřebuji, mám ráda, co má smysl, co používám, v jednoduchosti a žádné zbytečnosti. Nikdy jsem ovšem neměla možnost být konfrontována s prostorem, který by tak do důsledku tyto principy aplikoval a jeho obyvatelé je skutečně žili.

Proto je pro mě tato návštěva skutečně speciálním zážitkem. Pomohla mi více si uvědomit, že existuje jedna velmi přímá cesta k udržitelnosti, o které tak rádi a často mluvíme. A tou je snížení našich nároků. Pro mnoho z nás nepředstavitelné, stejně jako svoboda a lehkost, která se s tímto přístupem k životu pojí.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 75 m2
  • Užitná plocha: 110 m2
  • Konstrukční systém: SIP panel K-Kontrol – desky z velkoplošných materiálů na bázi dřeva a polystyrenové jádro
  • Teplo: ateliér – keramické a olejové elektrické radiátory, bydlení – krbová kamna; TUV – elektrický bojler
  • Skladba stěny: OSB deska s interiérovým nátěrem 15 mm, izolace z EPS 70 NEO 140 mm, OSB deska 15 mm s venkovním nátěrem (proti změně barevnosti), dřevěný kontrarošt z latí 45 × 60 mm, sklolaminát tl. 1,5 mm
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,163 W/m2K
  • Projekt: Ing. arch. Petr Stolín
  • Realizace: PETR STOLÍN ARCHITEKT s.r.o., www.stolin58.com, 2013–2015; Czechpan s.r.o. – hrubá stavba
  • Foto: Filip Šlapal

nevsedni-drevostavba-za-cenu-bytu-interier-pudorysy

DaS 1-2017

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop