Rekonstrukce 150 let starého seníku na obytnou dřevostavbu nebyla snadná ani levná i přes tyto překážky se to podařilo

Rekonstrukce 150 let starého seníku na obytnou dřevostavbu nebyla snadná ani levná i přes tyto překážky se to podařilo

Michal Babor | Úterý, 23. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Starý seník v údolí tyrolské řeky Stubai nedaleko Innsbrucku stál na horském svahu a čekal na svůj zánik. Původní účel už dávno neplnil a zdálo se, že využít se dá už jen na spálení v kamnech. Našel se ale osvícený zájemce, který ve spolupráci s architekty vdechl dřevostavbě nový život.


Kompletní a nelehká rekonstrukce seníku

Nebylo to snadné ani levné. Starou stavbu odkryli až na skeletovou konstrukci, její jednotlivé části očíslovali, rozebrali, v dílně obrousili a místy vyspravili a znovu postavili na betonovou základovou desku na okraji městečka Neustift.

Seník, který přežil půldruhého století, byl téměř netknutý – vyměnit bylo třeba jen základový práh, nová je také konstrukce podlahy podkroví, protože původní seník žádné patro neměl. Střechu nyní tvoří CLT panely izolované shora, stěny jsou sendvičové s vloženou izolací a okna většinou fixní s trojskly.

„Práce pro nás byla krokem zpět a zároveň vpřed," vysvětluje Robert Pfurtscheller. „Tradiční stavba postavená z ručně tesaného modřínového dřeva i dřevěné spojovací prvky byly z technického hlediska úchvatné. Jednoduchá, ale stabilní konstrukce udává jasný tón interiéru, zvenku přitom dům vypadá, jako by tu stál odnepaměti."


Stav před rekonstrukcí a její průběh

drevostavba-senik-neustift-pred-rekostrukci-exterier-1

drevostavba-senik-neustift-pred-rekostrukci-exterier-2


"Původní 150let starý seník, který se již nepoužíval měl být zbořen. Místo toho byl stržen a na svém původním místě kompletně předělán."


drevostavba-senik-neustift-pred-rekostrukci-exterier-3

drevostavba-senik-neustift-pred-rekostrukci-exterier-4


Stav po rekonstrukci

drevostavba-senik-neustift-rekostrukce-exterier-2


"Nový vzhled původně starého seníku nyní zůstává většinou nezměněn avšak ukazuje svou kulturní historii svou novou podobou."


drevostavba-senik-neustift-rekostrukce-exterier-3

drevostavba-senik-neustift-rekostrukce-interier-1

obr.: Stávající konstrukce ručně vyřezávaných prahů, sloupů, trámů, příčných nosníků, vaznic a krokví vyrobených ze smrku byla položena na nový betonový základ. Foto: Wolfgang Retter

drevostavba-senik-neustift-rekostrukce-interier-4

obr.: Všechny povrchy jako podlahy, stropy, stěny jsou vyrobeny ze třívrstvých smrkových desek, které byly mýdlovány jako jediná povrchová úprava. Foto: Wolfgang Retter

drevostavba-senik-neustift-rekostrukce-obytny-prostor

obr.: Budova je vytápěna pouze kachlovými kamny, které slouží také jako schodiště do horního patra. Teplá voda je generována elektrickým ohřívačem vody s tepelným čerpadlem. Foto: Wolfgang Retter

drevostavba-senik-neustift-rekostrukce-obyvaci-pokoj

obr.: Interiér ani v nejmenším neprozrazuje, že tento dům má v rodném listě předminulé století. Foto: Wolfgang Retter


Příběhy dalších zachráněných budov ze dřeva

Historická stodola dřevostavbou
 
Rekonstrukce úpické Dřevěnky
 
Rekonstrukce Homutova statku
 
SaR 4-2018
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop