Malý, pěkný a účelný dům mu splnil představy o energeticky úsporné dřevostavbě

Malý, pěkný a účelný dům mu splnil představy o energeticky úsporné dřevostavbě

Lucie Němcová | Úterý, 19. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz


Miroslav patří na poli stavitelství jednoznačně mezi ty zkušené. Nejen že v oboru pracuje, ale nestavěl svůj dům poprvé. Proto jeho představy o bydlení měly poměrně jasné kontury. Přesto však poskytl dostatečně volné pole působnosti hlavnímu architektovi domu, ale i celého okolního urbanismu, aby mohl dovést koncept energeticky úsporného a šetrného bydlení k co největší dokonalosti.

Celý příběh paradoxně nezačal mojí touhou po novém bydlení, ale developerským projektem naší rodinné stavební firmy. Jeho průběh nevypadal dobře, změnu přineslo až alternativní řešení mého syna, které ze základní nevýhody spodní vody na pozemku učinilo přednost – vznikl nápad vytvořit soustavu jezírek zachycujících přebytečnou vodu.

Snížili jsme počet domů v lokalitě a začali stavět na myšlence jednotně architektonicky řešeném souboru staveb propojeným také principy přírodního stavění a nízkou ekologickou stopou. Projekt bylo potřeba co nejdříve rozběhnout, a tak jsem se do výstavby zapojil také já.

V místě postupem času vzniklo šest objektů od pasivních po nízkoenergetické, z nichž čtyři jsou od jednoho námi vybraného zkušeného architekta Aleše Brotánka. Soustava rybníků efektivně zadržuje přebytečnou dešťovou vodu. Jejich hladina kolísá podle množství srážek, jelikož nejsou opatřeny ani hydroizolačními foliemi a nás díky tomu netrápí vysoká hladina spodní vody.

nevsedni-usporna-drevostavba-drevene-oblozeni

obr.: Část fasády stavby je obložena neošetřenými palubkami ze sibiřského modřínu, který nevyžaduje žádnou údržbu. Časem prostě přirozeně zešedné, stejně jako tomu bylo v případě dřevěných fasád v minulosti. Foto: Martin Zeman


Terasa pro letní snídaně

Nejsem příznivcem okázalého bydlení, takže moje představa byl malý, pěkný a účelný dům pro jednoho. Měl jsem pochopitelně nějaké základní požadavky, ovšem mám-li k dispozici odborníka s letitými zkušenostmi z praxe, jsem přesvědčen, že není dobré mu zasahovat do jeho práce.

Architektovi Aleši Brotánkovi jsem tedy nechal volný prostor pro vlastní invenci, což se ukázalo jako skvělý krok. Považuji své bydlení za ideální a během let, co dům stojí, zde nebyl nikdo, komu by se nelíbil.

Přízemní bezbariérový dům je specifický svými výraznými přesahy střechy, které chrání fasádu domu, na jihu stíní slunce a déšť a na severu kryjí parkovací stání. Prodlužují čas strávený venku, jelikož chrání před nepřízní počasí. Terasa je pro svoji orientaci na jihovýchod jako stvořená pro letní snídaně. Stavba je navržena jako pasivní s rekuperací tepla – prvkem, která považuji za skvělý a byl hlavním důvodem pro energeticky úsporný dům.

nevsedni-usporna-drevostavba-detail-strechy

obr.: Výrazné přesahy jsou hlavním rysem architektury objektu, ale také velmi praktickým pomocníkem - chráním před deštěm a sluncem, navíc prodlužují životnost fadády domu. Foto: Martin Zeman

nevsedni-usporna-drevostavba-terasa

obr.: Terasa je pro svoji orientaci na jihovýchod jako stvořená pro letní snídaně. Foto: Martin Zeman


Mohlo by vás zajímat...

Bydlení v pasivním standardu
 

Dům jako živý organismus

Lehká konstrukce dřevostavby je doplněna o 40 tun materiálu, z čehož 26 tun tvoří hlína v nepálených cihlách vnitřních příček a hliněných omítkách. Zbývajících 14 tun je převážně beton v podlahách. Celá tato masa dodává domu adekvátní akustické i akumulační vlastnosti a je základním pilířem tepelné stability domu.

nevsedni-usporna-drevostavba-jidelna

obr.: Barevnost hlavního obytného prostoru se nese v oku lahodících přírodních tónech béžové, bílé a hnědé.

Komentář dodavatele

Vzpomínky na proces vzniku návrhu domu pro pana Miroslav patří k těm, na které se v dobrém nezapomíná. Pokud klient dokáže nechat nahlédnout do svých potřeb, do svého přístupu k životu a zároveň dá do zadání „udělejte vše, co považujete ze svých zkušeností za rozumné", projeví se to mimo jiné i na rychlosti, kterou společně dojdeme k výslednému návrhu. Pan Miroslav je vzácný klient, který nám poskytl řadu zpětných vazeb, jež se dnes promítají do současných realizací.

Pro mě jako architekta byla výzva pana Miroslava možností, jak si formulovat odpověď na stále častější potřebu domu bez bariér, tedy přízemně pojatý dům. Řešením s ozeleněnou střechou zvednutou k jihu se podařilo soustředit vše pod jeden logický tvar. Překvapilo mě, jak se osvědčily přesahy střech, které nejen usnadňují pohyb okolo domu, ale i prodlužují čas pobytu venku.

Je pro mě velká radost, když se původní záměr naplní. Zdaleka to není samozřejmé, a čím lépe si klient rozumí ve svých potřebách a umí je předat, tím lépe mu je mohu vrátit v návrhu, který mu může dobře sloužit, pokud umím citlivě naslouchat.

Acad. arch. Aleš Brotánek, ABateliér
Acad. arch. Aleš Brotánek, ABateliér
architekt ABateliér

nevsedni-usporna-drevostavba-vyhled-z-interieru

obr.: V hlavním obytném prostoru nechybí dostatečné prosklené plochy s výhledem na malebnou moravskou krajinu. Foto: Martin Zeman


Náš tip na pasivní bydlení

Myšlenka nezávislého ostrovního bydlení
 

Úsporná dřevostavba se stabilní teplotou

Stavbu vytápím hlavně pomocí vzduchu, který je dohříván ve vzduchotechnické jednotce. Pokud tento způsob nestačí, přichází na řadu krb. Když se vrátím z cest, bývá zde v zimě třeba 12 stupňů. Vzduchem bych se na teplotu 22 stupňů dostával několik dní, když ale zatopím v krbu, za šest až osm hodin je v domě krásných 24 stupňů. Vše se naakumuluje a dům nadále drží stabilní teplotu. Vzduchotechniku mám puštěnou devět měsíců v roce, přes léto dům funguje naprosto běžně s otevřenými okny a dveřmi na terasu.

Ohřev teplé vody zajišťuje teplovodní solární kolektor umístěný na střeše a topná spirála uvnitř boileru využívaná zejména v zimě, kdy slunce tolik nesvítí. Zásobník na 800 litrů vody je v technické místnosti v samotném středu domu a devět měsíců v roce mi skvěle slouží – je totiž dalším zdrojem tepla.

Oříškem, který mě dodnes čas od času potrápí, je však situace během letních měsíců, kdy je také nejvíce slunečního svitu a voda v boileru je ohřátá na vysokou teplotu. Zásobník pro takové chvíle nemá dostatečnou izolaci, aby teplo nesálalo do interiéru, právě proto, že většinu roku je tento efekt žádoucí. Dochází proto k přehřívání interiéru.

Naštěstí už mám relativně efektivní řešení, kterým teplý vzduch účinně odvádím – otevřu klapku komína spolu s většinou oken a dveří a vzduch tak díky komínovému efektu odvedu ven. Ročně zaplatím za elektřinu krásných 23 tisíc, což zahrnuje vaření, teplou vodu i výměnu vzduchu s rekuperací.

Úspory by mohly být ještě vyšší, ale chovám se tak, aby dům sloužil mě a ne obráceně. Nemá smysl stát se jeho otrokem. Stavba byla navržena jako maximálně bezúdržbová, což se mi teď velmi vyplácí – pozornost si žádá zejména zahrada a čas od času vzduchotechnika a její výměna filtrů. Jinak si mohu užívat života a dál poznávat svět.

nevsedni-usporna-drevostavba-vyhled-na-rybnik

obr.: Hladina vody všudypřítomných přírodních rybníků kolísá podle množství srážek. Zmožňují zachytit dešťovou vodu a nevypouštět ji zbytečně do kanalizace. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktora

Setkání s panem Miroslavem řadím jednoznačně mezi velmi inspirativní návštěvy. Díky svým cestovatelským zážitkům, ale i zkušenostem z oboru je studnicí moudrosti, o kterou se rád dělí a tak by bylo o čem povídat snad hodiny. Z vyprávění je znát, že nic není černobílé, každý dům je živý organismus a je nutno najít rovnováhu při jeho návrhu i užívání. Cesta nízkoenergetického stavění se však i s několikaletým odstupem jednoznačně ukazuje jako ta pravá.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka


Technické parametry

  • Užitná plocha: 105,1 m2
  • Spodní stavba: železobetonové pásy 500 - 700 mm, vibrovaný štěrk, betonové pilířky
  • Stavební systém: lehký dřevěný skelet
  • Tepelné izolace: foukaná celulóza Climatizer Plus
  • Fasáda: omítka porézní s pojivem Multibat, palubky z neošetřeného sibiřského modřínu
  • Střecha: pultová
  • Střešní krytina: extenzivní zeleň
  • Okna: Internorm Edition, rám – dřevohliník, Uf = 0,89 W/m2K, trojsklo, Ug = 0,7 W/ m2K, g = 50 %
  • Podlahová krytina: marmoleum / dlažba
  • Vytápění: teplovzdušné s řízeným větráním a rekuperací tepla, interiérová teplovodní krbová vložka Domotop 8 - 12 kW bez ohřevu TUV
  • Projekt: Acad. arch. Aleš Brotánek, ABateliér

nevsedni-usporna-drevostavba-pudorys

DaS 2-2015

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop