Moderní bungalov na klíč osloví především toho, kdo chce být výjimečný

Moderní bungalov na klíč osloví především toho, kdo chce být výjimečný

Markéta Kristová | Čtvrtek, 04. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Uvažujete o stavbě domu na klíč a přemýšlíte, zda vybrat patrovou nebo přízemní dřevostavbu? Vybrali jsme pro vás typový projekt bungalovu se zcela netradiční architekturou, který si můžete nechat upravit dle individuálních přání. Stejně tak to udělali i manželé, kteří si tento typový bungalov nechali postavit ve svahu, a které jsme navštívili v rámci redakční návštěvy.

Bungalov může na první pohled působit jako poměrně nudná stavba. Avšak i tento typ dřevostavby nabízí pro architekty nemalé vyžití. Kromě klasického bungalovu si můžeme nechat postavit moderní rodinný dům ve funkcionalistickém stylu, a stejně tak dobře tradiční bungalov, který jako by přímo vypadl z filmu o americkém jihu. Nejdůležitější součástí bungalovu je pozemek, na kterém hodláte svou jednopatrovou dřevostavbu realizovat.

Ideální pozemek pro umístění bungalovu je rovina, která se pro něj hodí nejlépe. Z technického hlediska mu však nevadí ani svah s mírným sklonem. V takovém případě je však důležité postavit dům tak, aby do něj pronikal dostatek denního světla. I přesto, že stavba bungalovu vyžaduje větší pozemek, mají mnoho výhod, které z nich dělá nejvíce oblíbenou volbu pro bydlení.

Výhody bungalovu

  • Největší výhodou bungalovu je jeho bezbariérovost. Hodí se tedy zvlášť pro starší pár nebo naopak rodinu s malými dětmi, které se mohou na schodech ve vícepatrovém domě snadno zranit.
  • Bungalov je skvělou volbou i pro osoby s jakýmkoliv pohybovým omezením. Pro kompletní bezbariérovost bude ale bungalov jako dřevostavba na klíč vyžadovat dodatečné úpravy projektu.
  • Bungalov nabízí v určitých směrech opravdu velkou volnost. Například při výběru střechy záleží především na vašem estetickém vkusu a omezit vás mohou pouze místní nařízení, pokud se dané lokality týkají.
  • Dřevostavba typu bungalov nabízí dostatečně široké možnosti následných úprav a je snadné v ní v budoucnu změnit dispozice.
  • Menší bungalov může sloužit jako celkem levné a úsporné řešení rekreačního bydlení. Větší stavba může zase sloužit jako plnohodnotný rodinný dům.
  • Každá místnost bungalovu je většinou přímo propojena se zahradou.
  • Neodmyslitelnou součástí bungalovu je krytá terasa.
  • Stavba bungalovu bývá technicky jednodušší a tím rychleji se můžete nastěhovat.

Přízemní bungalov Perseus 116

Moderní přízemní bungalov na klíč Perseus 116 má zcela netradiční architekturu. Tato dřevostavba na klíč osloví toho, kdo chce být výjimečný. Přízemní bungalov 4+1 Perseus má prostorný obývací pokoj společný s jídelním koutem. Celou stěnu společenské místnosti tvoří prosklená plocha francouzských oken. Na kryté terase, která vznikla protažením pultové střechy, se vám bude jistě příjemně odpočívat! Zajímavostí je také průchod ze zádveří přes spíž do kuchyně.

Firma ATRIUM při stavbě svých dřevostavbách pracuje s technologií Difutech®, která udržuje v interiéru po celý rok příjemné klima. Zejména tepelná izolace zaručuje pohodlné bydlení s velmi nízkými náklady na vytápění. Dřevostavbu můžeme realizovat se základovou deskou nebo si základovou desku zrealizujete sami podle firmou dodané projektové dokumentace. Uvedená cena za dřevostavbu je bez ceny za základovou desku.

typovy-bungalov-perseus-116-predek

Vizualizace typového projektu: ATRIUM s.r.o.

typovy-bungalov-perseus-116-zadni-cast

Vizualizace typového projektu: ATRIUM s.r.o.

  • Realizace: ATRIUM, s.r.o.
  • Konstrukční systém: panelový
  • Podlahová plocha (užitná): 116,09 m²
  • Zastavěná plocha: 133,86 m²
  • Dispozice: 4+kk / 4+1
  • Cena hrubé stavby (vč. DPH): 2 604 600 Kč
  • Cena dřevostavby na klíč (vč. DPH): 3 974 600 Kč

typovy-bungalov-perseus-116-pudorys

Vizualizace typového projektu: ATRIUM s.r.o.


Zkušenost skutečných majitelů, kteří si typový bungalov nechali postavit

Do moderní jednopodlažní dřevostavby na severozápad od hlavního města jsme se vydali jednoho slunného letního odpoledne v rámci naší redakční návštěvy. Útulný, přízemní bungalov ve svahu s terasou otevřenou na jih už na dálku vyzařoval příjemnou energii. Zajímalo nás, proč si majitelé nechali postavit právě tento typový bungalov?

Ještě před samotnou realizací nového bydlení majitele lákala představa rychle postaveného domku od jednoho dodavatele. Trvalo ještě nějaký čas, než opravdu našli to, co hledali. Spoustu hodin strávili probíráním nejrůznějších inspiračních obrázků a fotek realizací domů, až narazili na nabídku ucelené řady dřevostaveb Exclusive od firmy ATRIUM, kde se jim líbilo hned několik projektů.

Neváhali ani minutu a po vstupní konzultaci s odborníky přímo na pozemku, kde chtěli stavět se nakonec rozhodli pro variantu typového bungalovu Perseus 116 upraveného individuálně na míru. Od původního návrhu u domu chtěli pokoj navíc - pracovnu nebo pokoj pro hosty.

Praktickým nápadem bylo i rozšíření úložného místa o část půdního prostoru přístupného pomocí skládacích schůdků. Forma, jakou později vybírali ostatní vybavení domu, jako jsou podlahy, dveře, umyvadla, baterie, kliky, topná tělesa a další byla docela neobvyklá. Vše proběhlo během jedné návštěvy ve společnosti ATRIUM. Jelikož ale tuto informaci dopředu věděli, veškeré komponenty si pečlivě vybrali a sepsali předem. Mnoho prvků se dalo na místě prohlédnout v reálné podobě, takže nakonec vše proběhlo hladce.

Dřevostavba je založena na betonové desce, konstrukce obvodových stěn nese označení DifuTech a jedná se o difuzně otevřenou skladbu, která umožňuje, aby dům přirozeně uvolňoval vlhkost z interiéru. To se jednoznačně odráží na vnitřním klimatu. Majitelé po nějakém čase bydlení v dřevostavbě nám řekli, že nikdy neměli pocit nekvalitního vzduchu. Když potřebují intenzivně vyvětrat, jednoduše otevřou okna a díky příčnému provětrání je v domě čerstvý vzduch během chvilky.

Energeticky úsporný standard domu je znát zejména i v zimě - topení majitelé občas vypínají i v těch největších mrazech. V domě prý bývá opravdu teplo. Jejich dům je vytápěn plynovým kotlem a všude je rozvedeno podlahové topení. Dřevěná eurookna s trojskly mají na minimální únik tepla jistě také svůj vliv.

Samotná realizace objektu byla v porovnání s jejich předchozí zkušeností s domem procházka růžovou zahradou. Hrubá stavby trvala snad pouhé dva dny. Na místo totiž dorazily již hotové panely i s okny připravené ve výrobě a pomocí těžké zvedací techniky byly osazeny na své místo. Všechno probíhalo velmi rychle a efektivně, byla znát perfektní organizace všech fází.


Typový bungalov ve svahu
 

utulny-bungalov-uvodni

obr.: Trávník bychom na této zahradě hledali marně. Je maximálně bezúdržbová, což ji ale na kráse nijak neubírá. Foto: Martin Zeman

utulny-bungalov-zepredu

obr.: Fasáda z modřínového dřeva je ošetřena lazurovacím olejem. Obnova nátěru je sice potřeba až po několika letech, pokud však natírání majitele přestane bavit, fasádu zkrátka nechají přirozeně zešednout. Foto: Martin Zeman


"Jsme moc rádi, že jsme nakonec zvolili dřevostavbu, v ledasčem předčila naše očekávání. Za krátkou dobu, co zde bydlíme, jsme si na ni tak zvykli, že bychom už neměnili."


utulny-bungalov-vyhled

obr.: Dům se částečně zakusuje do svahu, proto je využita opěrná stěna, díky které je možný přístup do objektu ze všech stran. Foto: Martin Zeman

utulny-bungalov-ve-svahu

obr.: Okna na severní straně objektu jsou menší, aby tepelné ztráty byly minimální. jsou kompenzována velkými prosklenými plochami jižní fasády, které zajišťují dostatek světla i tepelných zisků v zimě. Foto: Martin Zeman


mail-ico-poptavka

Líbí se vám typový bungalov? Zašlete dodavateli přímý dotaz!

Společnost ATRIUM, s.r.o. je výrobcem a dodavatelem vysoce kvalitních dřevostaveb s unikátní technologií DifuTech® - difuzně otevřený konstrukční systém, kterým staví moderních energeticky úsporné dřevostavby po celé republice, na Slovensku a také v Rakousku. Specializací firmy je zejména výstavba individuálních domů podle architektonických studií klientů, případně individuální úpravy typových domů. V současné době dosahuje roční výstavba 60–90 rodinných domů. Firma je členem Asociace dodavatelů montovaných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop