Pod pláštíkem prastarého dřeva se skrývá luxusní apartmá na seníku

Pod pláštíkem prastarého dřeva se skrývá luxusní apartmá na seníku

Michal Babor | Čtvrtek, 13. říjen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Apartmá na seníku v hotelu Taxhof v rakouském Pinzgau nabízí neobvyklý prostorový zážitek. Zvenku to vypadá, jako by tu tři klasické horské seníky stály odjakživa. Uvnitř však hosty přivítá souvislý prostor přirozeně plynoucí po svahu. Plášť postavený ze dřeva starých stodol totiž zakrývá novou dřevostavbu navrženou studiem Meck Architekten v čele s Andreasem Meckem a Axelem Frühaufem.

Železobetonové základy kopírují terén tak, aby nebylo nutné provádět složité zemní práce. Vstup do domu je veden ze suterénu se zádveřím. Budova je konstruována z CLT panelů s difuzně otevřenou konstrukcí izolovanou dřevovláknitými deskami. Zvenku je fasáda natřena načerno, aby pod pláštěm ze starých kuláčů neprosvítala. Střecha je tvořena CLT panely a podobně jako fasáda překrytá srubovou konstrukcí krytou dřevěným šindelem.

DrevoaStavby.cz | Apartmá na seníku v hotelu Taxhof

Foto: Johannes Felsch a Susanne Gapp / Urlaubsarchitektur

DrevoaStavby.cz | Starý seník proměnil v luxusní roubenku s působivým interiérem
 

Využití prostoru naplno


Jednopokojové apartmá s podlahovou plochou 60 čtverečních metrů je rozděleno do tří úrovní s různým účelem využití. Každé podlaží je vymezeno funkcí – obytnou, jídelní a spací, přičemž z každé z nich se velkým okenním otvorem otevírají výhledy na jinou světovou stranu.

DrevoaStavby.cz | Apartmá na seníku v hotelu Taxhof DrevoaStavby.cz | Apartmá na seníku v hotelu Taxhof

 

Vůně dřeva v interiéru


Podlahy, stěny i stropy jsou obloženy neošetřenými smrkovými prkny, podlahy jsou kvůli odolnosti proti mechanickému otěru kartáčované. Také nábytek a zařízení jsou vyrobeny ze smrkového dřeva a jsou součástí celkového konceptu pochozího nábytku. Vytápění apartmánu zajišťuje centrální kotelna hotelového komplexu, jehož je "seník" součástí. Doplňkovým zdrojem jsou krbová kamna neobvykle umístěná na kuchyňské desce, která přechází do podlahy obytné části.

DrevoaStavby.cz | Apartmá na seníku v hotelu Taxhof DrevoaStavby.cz | Apartmá na seníku v hotelu Taxhof

 

Koupelna s výhledem


Zvláštností v interiéru je vana umístěná nezávisle na vlastní koupelně mezi dvojlůžkem a panoramatickým oknem. Hosté se tak v apartmánu mohou při koupeli kochat výhledem na pohoří Vysokých Taur.

DrevoaStavby.cz | Apartmá na seníku v hotelu Taxhof DrevoaStavby.cz | Apartmá na seníku v hotelu Taxhof

 
SaR 4-2022
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop