Zkušenost z dřevostavby po letech: <small>Nedokončit balkóny byla chyba, která se majitelům nevyplatila</small>

Zkušenost z dřevostavby po letech: Nedokončit balkóny byla chyba, která se majitelům nevyplatila

Redakce | Středa, 20. listopad 2019 |

Po více než pěti letech jsme se vrátili do bílé hrázděné dřevostavby na kopci nad Berounem, abychom si poslechli, jak se v něm Andree a Jakubovi dnes žije. Okolí se proměnilo, ale dům zůstal stejný. V průběhu času se kromě provozních drobností změnilo jen využití úložných prostor.

Skeletovou dřevostavbu jsme si tehdy vybrali proto, že nás nejvíc nadchla. Dnes by se nám zase líbila přízemní stavba s technickým zázemím a úložnými prostory zapuštěnými pod zem. Ale kdoví, co nám bude vyhovovat za pár let.

Je příjemné, že přes léto spotřebováváme energii pouze na ohřev teplé vody. Málo svítíme, protože je tu díky velkým proskleným plochám světla dost. Navíc jsme postupně přešli na LED osvětlení. V zimě nám slunce vyhřívá interiér, takže na energiích zaplatíme méně než většina ostatních.


TIP: Jak vybírat okna do domu: Izolační schopnosti skla a rámu


Soukromí v naší dřevostavbě máme dost

Velké prosklené plochy vyvolávají obvyklou otázku, jak je to s naším soukromím a jak často je musíme mýt. Na mytí si dvakrát do roka pozveme profesionální firmu, nedostatek soukromí jsme nikdy nepocítili. Přes den dovnitř není prakticky vidět díky pokovené vrstvě na sklech. Samozřejmě, jakmile večer rozsvítíme, dům se promění ve výkladní skříň. Ale zvykli jsme si už dávno a vůbec nám to nevadí. Koho by taky bavilo pozorovat běžný život rodiny?

podruhe - puvodní stav

Stále máme jen vnitřní závěsy, používáme je jen v době letních veder kvůli zastínění. Ani letos v létě, kdy teploty byly extrémní, jsme nijak netrpěli, i když Andrea i děti neustále pendlují a teplý vzduch se dovnitř dostane otevřenými dveřmi. Dřevostavba se stačila přes noc nebo v pauzách mezi tropickými dny vychladit. Když jsem tu byl pár dní sám a nevětral, teplota nepřekročila 26 °C.

foto-domu-vecer

Jediná skutečná závada na dřevostavbě

Při stavbě jsme nedokončili balkóny, a to byla chyba. Táhnou se po celé délce obou štítů, a přestože jsme se původně domnívali, že je budeme využívat, nikdy se tak nestalo. Udělali jsme jen to, že jsme na nosné fošny položili obyčejná prkna. Ač jsme je natřeli, na západní straně, odkud fouká a prší, časem shnila. A jak skrz ně zatékalo, došlo i k poškození vnější fošny pod nimi – kolem jednoho ze šroubů se voda dostala dovnitř a bylo nutné ji vyměnit. Zhostil se toho dodavatel dřevostavby, i když jsem přesvědčen, že to nemusel dělat, protože to nebyla jejich chyba. Ale oni se tu dodnes občas zastaví a ptají se, jestli je všechno v pořádku. Tohle bylo jedinkrát, kdy jsme něco potřebovali.

ext2

Balkóny se nám pořád líbí, ale dnes už jde spíš jen o designovou, nikoli funkční záležitost. Máme připravené dřevoplastové kazety na podlahu a zábradlí se chystáme doplnit o skleněné výplně. Dřevoplast pohlcuje teplo a je příjemné se na něj večer natáhnout. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že kávu si na balkónu asi moc dávat nebudeme – kdo by si ji nosil do patra, když v přízemí je terasa?

foto-domu

Garáž je pro nás zbytečnost

Co se nám také nepodařilo předem odhadnout, byly měnící se nároky na prostor. Například jsme si naplánovali tři metry širokou garáž, jen jsme si neuvědomili, že její světlá šířka bude kvůli tloušťce stěn menší. Auto se do ní vešlo, ale už se nedaly otevírat dveře na obou stranách. A s postupem času jsme navíc zjistili, že mnohem naléhavěji než garáž potřebujeme sklad. Každý den z domu několikrát vyjíždíme, takže obě auta parkují venku, aby byla při ruce. Usoudili jsme, že garáž je pro nás zbytečná, a proto jsme místo ní vytvořili prostor pro ukládání věcí. Roletu nahradila plná čelní stěna se vstupními dveřmi a prostor slouží k ukládání sezónních věcí. V zadní části jsme dokonce vytvořili prostor pro dílnu.

Hluk v dřevostavbě neřešíme

Akustiku jsme během plánování nijak zvlášť neřešili. Je pravda, že je tu všechno slyšet. Designový průhled z obývacího pokoje na schodiště a jídelní kout otevřený až do hřebene střechy s galerií u vstupu do pokojů v patře nesou svůj díl viny, stejně jako suchá skladba podlahy v patře. Navíc se o mně říká, že řvu jako strýc Pepin z Postřižin. Ale nestalo se nám, že bychom se doma nějak rušili, třeba že by dcery nemohly spát, když dole mluvíme nebo si pustíme televizi, která je přímo pod průhledem na schodiště. Galerii naopak často využíváme ke komunikaci.

int1

foto-interier

Stavěli bychom příště stejnou dřevostavbu?

V dřevostavbě se nám žije výborně, ale pokud bychom ještě někdy stavěli, tak bungalov. Přízemní dřevostavba se nám dnes zdá lepší, hezčí a jednodušší na úklid a údržbu. Patro není potřeba, znamená jen běhání po schodech, což nám, až budeme starší, nejspíš nebude vyhovovat. Takže buď jednou do prostoru nynější jídelny vestavíme výtah, jak napůl v žertu plánuje Andrea, nebo se odstěhujeme na výminek a dům necháme dcerám.

Kdybychom měli zbytečné peníze a našli pozemek, který by nás nadchl, postavili bychom přízemní dřevostavbu se suterénem, i když je nám jasné, že podsklepené stavby jsou dražší. Technická místnost, prádelna, sušárna, sklad a moje dílna (jako zlatník nepotřebuji denní světlo) by se skryly pod terénem, v nadzemní části by zůstaly jen obývací prostory s výstupy do zahrady a bez schodů, plus malé úložné prostory na věci, které by bylo příliš obtížné nebo nepraktické snášet do suterénu, například na motorky, kola nebo sekačku na trávu.

Foto: Martin Zeman, Agáta Jankovská a archiv firmy Dřevostavby Biskup
Redakčně upraveno pro web


Mohlo by vás zajímat:

moderni-pasivni-drevostavba-archcon-drevostavby-biskup-exterier-vecer
 
moderní vícepodlažní dřevostavba zahradní jezírko
 
navsteva-drevostavby-po-12-letech-jedno-velke-prekvapeni-atrium
 
DaS 6-2015
gotop