Zvažujete dřevostavbu? Jak se bydlí v domě ze dřeva a co by dnes majitelé udělali jinak

Zvažujete dřevostavbu? Jak se bydlí v domě ze dřeva a co by dnes majitelé udělali jinak

Dana D. Daňková | Čtvrtek, 05. prosinec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Jestliže zvažujete pořízení vlastního bydlení, objevily se možná ve vašem hledáčku i dřevostavby. Stejně jako se především pro své dobré tepelněizolační vlastnosti a příjemné klima v interiéru dostávají do povědomí stále většího počtu lidí, existují na druhé straně i ti, pro něž jsou dřevostavby pořád jen jakýmsi domečkem z karet, který odfoukne silnější větřík. Pokud i vy ještě váháte, ale chtěli byste vědět víc, pojďte s námi navštívit několik majitelů domů ze dřeva. Nebudou vás přesvědčovat, pouze řeknou, jak se jim bydlí...

Lenka: Pro individuální bydlení je dřevostavba ideální řešení

Dříve jsme bydleli ve zděném domě, který jsme částečně také stavěli svépomocí. Oproti němu má dřevostavba několik významných předností.

Výhody dřevostavby oproti zděnému domu

  • nižší pořizovací náklady,
  • rychlost výstavby – v našem případě pět měsíců, začali jsme v listopadu základovou deskou a 1. dubna jsme se stěhovali,
  • úsporný provoz – i když dům není pasivní a máme vše na elektřinu, náklady jsou o polovinu nižší než ve zděném domě,
  • příjemné klima v domě – žádná vlhkost, místnosti se v zimě rychle vytopí. Máme podlahové topení a v zimě používáme krb, stačí pár polínek a vytopíme celý dům.

TIP: Znáte 7 výhod dřevostaveb?

prizemni-drevostavba-vexta

Dřevostavba je postavena podle typového projektu. Uvažovala jsem sice i o variantě individuální výstavby s architektem, ale z ekonomických i praktických důvodů jsem zvolila typový dům, do něhož jsme s architektem zakomponovali některé individuální úpravy.

Pro realizaci jsem vybírala ověřeného a spolehlivého dodavatele, nezajímala mne nejlevnější ani nejdražší řešení bydlení. Před stavbou jsem si prohlédla již postavený bungalov a navštívila jsem vzorový dům v Šestajovicích.


Zajímá vás celý příběh této dřevostavby? Přečtěte si redakční návštěvu s videospotem:

Návštěva domu
 

prizemni-drevostavba-vexta-jidelni-stul

navsteva-drevostavby-proste-sarmantni-vexta-exterier-bungalov-vstup

Co bych dnes udělala jinak?

VEXTA je velmi dobrý standard za rozumnou cenu. Mám vysněné bydlení, se kterým jsem velmi spokojená. Na počátku jsem vše pečlivě promyslela, takže není nic, co bych, jak někdy stavebníci říkají, udělala dnes jinak. A pokud bych někdy stavěla znovu, zvolila bych určitě opět dřevostavbu. Mokré stavění není nic příjemného a je to zdlouhavý proces.

lenka-majitelka-drevostavby
Lenka
majitelka dřevostavby


Milan a Lucie: Jednou z priorit byla rychlost výstavby

Že chceme právě dřevostavbu, jsme měli jasno poměrně brzy. Chtěli jsme dům, jenž bude energeticky alespoň z větší části nezávislý a současně bude mít velmi dobré tepelněizolační vlastnosti i nízkou schopnost akumulace tepla.

Důležitým faktorem byla také rychlost výstavby. V té době jsme bydleli přechodně v nájmu v městském bytě, a proto jsme chtěli co nejrychleji utéct nejen do "svého", ale současně i do klidného místa „na samotu u lesa".

Když jsme začali vybírat dům, hledali jsme nejdříve inspiraci. Asi jako většina lidí jsme prohlíželi nejrůznější domy či projekty na internetu. Vybrali jsme si nakonec typový dům a upravili ho podle svých představ, udělali jsme z něj vlastně individuální projekt...

TIP: Není projekt jako projekt, važte pečlivě

energeticka-drevostavba-AVANTA-dum-ze-strany

Draze získané zkušenosti

A protože jsme byli mladí a nezkušení, vybrali jsme firmu, v jejíž nabídce tento dům byl. Naše rozhodnutí podpořila i skutečnost, že tato firma měla také na internetu mnoho kladných recenzí a žádnou negativní. Skutečnost však byla jiná a naše chybné rozhodnutí nás stálo několik tisíc korun a hlavně mnoho starostí, času a nervů.

Na druhou stranu jsme ale získali obrovské zkušenosti a možná i proto si ještě více vážíme toho, že jsme všechno zvládli, i když nám věřil jen málokdo.

Nakonec nám od prvního dodavatele zbyl v ruce jen projekt, se kterým jsme "zazvonili" u firmy Avanta Systeme . Tady už jsme šli na jistotu a zvolili dodavatele s mnohaletými zkušenostmi na trhu, který se nám nebál ukázat své postavené dřevostavby.

energeticka-drevostavba-AVANTA-obyvaci-pokoj-krb

Co bychom dnes udělali jinak?

Stěhovali jsme se před zimou, která sem do údolí přinese vždy mráz a kupu sněhu. Pro nás ale žádné starosti nenastaly. Po příjezdu z práce jsme museli pouze odhrnout chodník, doma na nás však čekalo teplo a pohoda. Stačilo jen zapálit oheň v krbu a s kávou se dívat z okna na zasněženou krajinu.

V létě tomu pak bylo přesně naopak – když bylo venku k nevydržení, schovali jsme se se do domu, kde bylo opět příjemně.

Je sice pravda, že hned první den při stěhování jsme si s manželkou řekli, že toto či ono jsme měli udělat jinak, ale to už k tomu patří. Pokud bychom stavěli příště, zvolili bychom opět dřevostavbu a opět stejnou firmu i dům, jaký máme nyní...

energeticka-drevostavba-AVANTA-majitele
Milan a Lucie
majitelé dřevostavby


Veronika a David: Naše představy o bydlení nemohl splnit žádný typový dům

Náš rodinný dům jsme plánovali na místě staré stodoly na pozemku, kde stojí i čtyři sta let staré vesnické stavení. Dům musel hmotou i půdorysem kopírovat původní stodolu a tím bylo jasně dáno, že musí být dvoupodlažní se sedlovou střechou. Zároveň jsme ale chtěli moderní, elegantní stavbu, která nebude v estetickém rozporu se sousedním starým domem.

Prošli jsme mnoho zahraničních architektonických časopisů a webů a jednoznačně jsme se shodli, že by dům měl mít dřevěnou fasádu a co nejčistší linie. Tím jsme vlastně přišli na myšlenku dřevostavby a začali jsme zjišťovat její vlastnosti a konstrukční postupy.

TIP: Jakou dřevostavbu? 6 základních konstrukcí dřevostaveb

dvoupodlazni-prosklena-drevostavba-Palis-Plzen

Čím více jsme věděli o dřevostavbách, tím více jsme chtěli tu vlastní. Vybrali jsme tedy architekta Marcela Hausnera a nechali zpracovat návrh a projekt. Věděli jsme, že v sousedství sídlí firma Palis Plzeň, znali jsme jejího majitele, oslovili jsme ho tedy, navštívili s ním několik rozestavěných i hotových dřevostaveb a diskutovali specifika naší stavby. Také jsme si nechali postupně vyvrátit všechny předsudky a mýty o dřevostavbách.

dvoupodlazni-prosklena-drevostavba-Palis-Plzen-detail

Mnohaleté zkušenosti firmy Palis s individuálními projekty nám daly jistotu, že i dvoupodlažní, výrazně prosklená dřevostavba nebude problém.

Během stavby jsme ocenili rychlost a prostorovou nenáročnost realizace. Vzhledem k tomu, že na pozemku bylo ještě mnoho tun pískovce z původní stodoly, bylo výhodou, že stavba rychle pohlcovala všechen dovezený stavební materiál a dům rostl rychle před očima.

dvoupodlazni-prosklena-drevostavba-Palis-Plzen-kuchyn

Co bychom dnes udělali jinak?

Nyní zde bydlíme více než tři roky, dřevostavbu si stále nesmírně užíváme, pořád se nám moc líbí. Vzhledem ke skvěle odvedené práci architekta, který přesně reagoval na naše požadavky, nám dům vyhovuje dispozicí i použitým materiálem. Má výborné tepelněizolační vlastnosti, dostatek světla, příjemnou dřevěnou podlahu.

Interiér, který jsme realizovali podle vlastních návrhů, nás stále překvapuje svým pohodlím i účelností.

Dům má milou atmosféru a možná i proto, že je ze dřeva, ho naše rodina proměnila v jedinečný fungující organismus. Protože nám plně vyhovuje, už bychom jiný stavět nechtěli. Pokud by ale došlo na stavbu chalupy, ateliéru nebo haciendy u moře, byly by určitě zase ze dřeva.

dvoupodlazni-prosklena-drevostavba-Palis-Plzen-majitele
Veronika a David
majitelé dřevostavby


Petr: Hlavním důvodem pro volbu dřevostavby byla rychlost výstavby

Velkou předností byla kromě rychlé realizace i skutečnost, že jsem projekt i celou stavbu řešil s jedním dodavatelem. Svou roli hrál také fakt, že se mi líbil konkrétní typový dům Largo 147 společnosti RD Rýmařov. Ovšem zpočátku jsme o něm neuvažovali, neboť se jedná o bungalov, který se podle nás do hor, kde žijeme, nehodí.

Oslovili jsme tedy projektanta s našimi představami o domě, ovšem nepodařilo se udělat návrh, s nímž bychom byli spokojeni. Na stavebním úřadě jsme následně zjistili, že bungalov se sedlovou střechou by v regionu stát mohl. Okamžitě jsme tedy zvolili dům Largo 147 a standardizovaný projekt jsme do určité míry pozměnili.

bungalov-RD-Rymarov

Stále vycházel z typových rozměrů, ale poněkud jsme upravili vnitřní dispozice, zvětšili okna a zvýšili jsme sklon střechy z 20º na 28º tak, aby v podkroví mohla vzniknout rozlehlá pracovna s knihovnou, kde je také prostor pro exponáty z výprav.

Dodavatele dřevostavby jsme vybírali na základě referencí zákazníků, důležitá byla i cena, technologie dodávky a garance.

TIP: Jednopodlažní dřevostavba neboli bungalov - proč je u nás tak oblíbený?

bungalov-RD-Rymarov-spolecenska-cast

Co bychom dnes udělali jinak?

Výsledný dům převýšil mnohonásobně naše očekávání, jsme stále velmi spokojení. Pokud bychom stavěli znovu, byla by to opět jednoznačně montovaná dřevostavba na klíč, neboť realizace z prefabrikovaných dílů je velmi rychlá a precizní.

Předem je také dáno, jak bude dům vypadat, jasně deklarovaná je i cena. Navíc dřevo je obnovitelná surovina, tento typ staveb je nám tedy i filozoficky bližší než zděné domy.

Náklady na provoz jsou navíc prokazatelně velmi nízké. Objekt je totiž zapojen do výzkumného projektu, v jehož rámci jsou prostřednictvím instalovaných čidel monitorovány parametry vnitřního prostředí v porovnání s teplotou exteriéru – náročnost na spotřebu energií, vytápění, ohřev užitkové vody a další. Hodnoty budou průběžně snímány několik let, ale již nyní v průběhu měření je patrné, že dům je energicky úspornější, než udávají výpočtové hodnoty.

bungalov-RD-Rymarov-majitele
Petr s rodinou
majitelé dřevostavby

Redakčně upraveno pro web


Přečtěte si také další zkušenosti majitelů dřevostaveb:

Dřevostavbu, nebo zděný dům? Co přimělo majitele rodinných domů stavět dům ze dřeva a jak jsou dnes spokojeni
 
Čtyři dřevostavby, čtyři zkušenosti. Stavěli byste raději typovou, nebo individuální dřevostavbu?
 
Návštěva dřevostavby po letech: kolik stojí provoz dřevostavby?
 
5-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop