Návštěva bungalovu. Po letech nevyprchala nejen vůně dřeva

Návštěva bungalovu. Po letech nevyprchala nejen vůně dřeva

Redakce | Čtvrtek, 07. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Když jsme před sedmi lety navštívili paní Hanu s manželem v jejich bungalovu z kanadského cedru, bylo naše setkání protknuto nejen jejich všudypřítomným nadšením z nedávno dokončeného bydlení snů, ale také velmi příjemnou vůní dřeva, která se nesla celým domem. Zajímalo nás nyní, jak se jim s odstupem času v cedrovém domě žije, jaké jsou jeho klady a zápory a jak je to se zmíněnou vůní. Zároveň jsme trochu zavzpomínali na úplný začátek.


Dřevo z červeného cedru nezklamalo

Postavit dům z cedru byl nápad především manžela paní Hany. „Manžel má rád alpské dřevěné chalupy, já jsem se jen obávala velkých dřevěných kulatin. Drží se na nich prach a v interiéru není ani kam pověsit obraz. Procházeli jsme proto katalogy, časopisy, navštívili veletrhy, a nakonec padla volba na tento typ domu – přízemní bungalov z hraněných klád," komentuje rozhodnutí paní Hana.

A nápad to byl jistě skvělý. Dřevěný bungalov je vedle tradičních zděných domů velmi milým a vítaným osvěžením. Základním stavebním materiálem nevšedního rozlehlého bungalovu se stal kanadský červený cedr. Přesněji západní červený cedr, který roste v horských oblastech západního pobřeží severní Ameriky a Kanady.

„O cedrovém dřevě jsme si zjistili, že je nejkvalitnější ze všech materiálů používaných na stavbu dřevěných domů. Je velmi oblíbený hlavně pro svou strukturu a vůni, ale má i další příznivé vlastnosti," říká paní Hana. A je to tak.

Materiály z tohoto unikátního dřeva dosahují velmi vysoké životnosti, která je dána vlákny obsahujícími speciální látky s účinností dokonalého přírodního konzervantu. Trvanlivost cedrového dřeva je tak zaručena bez nutnosti použití ochranných nátěrů a impregnace, je odolné vůči plísním, houbám a hmyzu a dům je dokonale chráněn proti povětrnostním podmínkám.

S úsměvem dodnes paní Hana vzpomíná na realizaci jejich domu: „V pondělí přijel první kamion se dřevem, v úterý se složil druhý kamion a v pátek odpoledne byla hrubá stavba včetně krovů (bez oken a dveří) postavena. Bungalov poskládali z více než šestnácti set dílů dřeva. Základovou desku jsme měli hotovou v září 2007 a v listopadu 2008 jsme se už stěhovali."

Jak se vám v cedrovém domě žije?

Stále jsme spokojeni. Nelitujeme, že jsme si pro stavbu vybrali cedr, protože do puntíku splňuje všechny vlastnosti, o kterých se píše, ale navíc vnitřní prostor perfektně chrání proti hluku zvenčí. Navíc ve srovnání se smrkem cedr sesychá až o 75 procent méně a na výšce stěny se to projeví sesednutím pouze několika centimetrů, což můžeme potvrdit.

navsteva-po-letech-bungalov-foto-domu-po-letech

Co považujete s odstupem času za nejlepší řešení?

Skvělé je ekologické podlahové vytápění, které obstarává tepelné čerpadlo vedené ze dvou 75metrových zemních vrtů. V chladnějších měsících dům krásně a rovnoměrně vyhřívá a v létě zase o pár stupňů ochlazuje.

V chladnějších měsících máme teplotu pro vytápění více méně trvale nastavenou, v domě je tedy stále příjemné teplo, navíc za minimální náklady. Jsme rádi, že jsme zvolili přízemní dům. Je to praktické, nemusíte stále běhat dolů po schodech a máte dokonalý přehled o všem, co se v domě děje.

navsteva-po-letech-bungalov-cely-bungalov

Je tedy něco, co byste udělali jinak?

V zásadě ne, snad jen příště bychom se rozhodli pro větší počet zásuvek. Z toho plyne asi jediné doporučení – projekt důkladně promyslet a dobře vypracovat. Je důležité důkladně zvážit budoucí zařízení místností a podle toho instalovat rozvody elektřiny.

Ve zděném domě zásuvku snadno přidáte nebo přeložíte, v dřevostavbě je to problém. Lze to sice vyřešit lištami, ale to už trochu kazí celkovou estetickou čistotu stěn.

navsteva-po-letech-bungalov-kuchyn

navsteva-po-letech-bungalov-chodba

Jak je s barvou cedrového dřeva?

Stejně jako každé dřevo mění i cedr působením slunečního záření svou barvu. Původní světlý odstín tak postupně přešel do hnědočerveného. Náš medový domek tak při přímém dopadu slunečních paprsků září široko daleko. Rozdíl mezi původní a současnou barvou je dobře viditelný u nedávno přistavěného krytého bazénu přímo u domu.

navsteva-po-letech-bungalov-rok-2012


"Dokonalé porovnání toho, jak se proměnila barva cedrového dřeva - původní stav po dokončení stavby v roce 2012 a stav na podzim roku 2019."


navsteva-po-letech-bungalov-rok-2019

Stále ještě to u vás voní?

Ano, cedr má velmi specifickou vůni, která je dána výrazným obsahem pryskyřice. V domě je vůně cedru přítomna stále i po těch letech a upoutá všechny, kdo k nám zavítají, jen co vejdou do dveří.

navsteva-po-letech-bungalov-uvodni

navsteva-po-letech-bungalov-pudorys

Připravil: Petr Šašek, Foto: Martin Zeman


Mohla by vás zajímat i tahle návštěva dřevostavby po letech

Návštěva po letech
SaR 1-2020

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop