Dřevostavba jako útočiště na větrném kopci. Jak se v ní bydlí?

Dřevostavba jako útočiště na větrném kopci. Jak se v ní bydlí?

Lucie Němcová | Pátek, 26. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Má archetypální tvar, který dominuje české krajině, a přesto je nezaměnitelný. Detaily spředené do jednoho originálního celku dýchají novotou. Souzní v promyšlené mozaice a prozrazují, že tento dům není žádná rychlokvaška. Není to ani dokonale nastrojený architektonický šperk bez života. Právě naopak. Je útulný natolik, že by člověk nejraději zůstal napořád.


Musí to být pasivní dřevostavba

Když jsme přijeli na toto místo poprvé, bylo pochmurné podzimní počasí a silně foukalo. Ostatně, tady fouká pořád. Přesto si nás právě tento pozemek získal. Vyjedete z Prahy a rovná placka se začne vlnit. Začíná Posázaví. A pak ten výhled tady!

Zdejší městečko si nás získalo a tak jsme pátrali v okolí, dokud jsme nenalezli ten svůj kousek půdy. Jelikož zde teprve probíhala příprava pozemků a sítí, měli jsme dostatek času. Nebylo kam spěchat. A tak jsme to uchopili zodpovědně, jak se to má.

Pěkně krok za krokem. Od začátku jsme věděli, že chceme dřevostavbu a pasivní dům. Vybrali jsme stavby, které se nám líbí, našli autory a oslovili je. Jakmile jsme ale osobně poznali naši paní architektku, hledání bylo u konce. To byla „láska na první pohled". Profesně i lidsky.

dum-na-vetrnem-kopci-uvodni


"Se stavbou jsme začínali v srpnu. Jen kvůli zpožděné dodávce oken se stavba prodloužila do dubna."


dum-na-vetrnem-kopci-dum-na-strani

Barevnost: Světlá hnědá barva dřeva s tóny šedivé – dům je velmi elegantní a přitom nenápadný i za denního světla. Foto: Martin Zeman


Jednoduchost dřevostavby po vzoru prosté stodoly

Proč tedy dřevostavbu? Není to objekt, který tu bude stát tisíc let, je ekologický, z živého a příjemnějšího materiálu než třeba beton. Líbí se nám taky, že konstrukce je přesná a rychle postavená. Ohromně se nám líbí takové ty stodolové domy obložené dřevem, které šedne a vypadá autenticky. Prostě jako obyčejná stodola.

Tady jsme byli vázání přísnými regulativy. Sklon střechy mezi 30 až 45 stupni, přesná zastavěná plocha, dané parametry podkroví, nutná garáž přímo v domě nebo s vlastní sedlovou střechou...

Celkový koncept je tedy v jednoduchých a čistých liniích. V takové podobě vyhovuje i pasivnímu standardu, který jsme si přáli. Dům reaguje na svažitý terén je částečně zapuštěný a v přízemí jsou dvě výškové úrovně. Díky tomu je možné z obývacího prostoru vyjít přímo na úroveň zahrady.

Rámec, který určily regulativy a energetická koncepce, do značné míry stanovil i vnitřní dispozici. Pokoje pro děti, jeden pro hosty, dvě koupelny a samozřejmě důležitý prostor kuchyně a obývacího pokoje v přízemí. Zkrátka jsme si řekli, co potřebujeme pro život. Projekt jsme nakonec vymýšleli rok a hráli si s detaily v interiéru. Ten stále postupně dolaďujeme a snažíme se dodržet všechny drobnosti z projektu.

dum-na-vetrnem-kopci-obytny-prostor

Kuchyně: Řešení kuchyňského koutu přináší řadu výhod. Majitelé odsud mají krásný výhled a zůstávají během vaření v kontaktu s okolím a s děním v obývacím pokoji. Je to takové řídící centrum. Foto: Martin Zeman

dum-na-vetrnem-kopci-interier-obyvaci-pokoj


"Místo pro relaxaci, povídání, čtení a do budoucna i dobré filmy. Přibude projektor a plátno."


dum-na-vetrnem-kopci-obyvaci-pokoj

Foto: Martin Zeman

dum-na-vetrnem-kopci-jidelna

Foto: Martin Zeman

Ryzí konstrukce z masivu

Nosná konstrukce je z masivních dřevěných panelů s instalační předstěnou. Zdálo se nám z akustického hlediska uživatelsky přívětivější ponechat jako finální povrch sádrokartonové desky. Dřevo v pohledové kvalitě je pouze na stropě v podobě biodesek. Ty zakrývají spřažený dřevobetonový strop, konstrukční prvek zvolený pro jeho akumulační, požární i akustické vlastnosti. Mohl by se zdát zbytečný, ale my jsme za něj hodně rádi. Vůbec nevíme, když nahoře někdo chodí.

dum-na-vetrnem-kopci-vstup-do-kuchyne

Schody: Výškový rozdíl v přízemí vyrovnávají stupně, které občas slouží i jako další místo k sezení v rámci obývacího prostoru. Na podlaze je příjemné marmoleum. Foto: Martin Zeman

5 zkušeností majitele s pasivní dřevostavbou


1. Energetický specialista

Během příprav jsme využívali také specializovanou firmu pro konzultace energetické koncepce domu. To bylo skvělé. Promysleli jsme všechny podrobnosti a dostali spoustu cenných rad.

2. Nežádoucí tepelné zisky

V původním návrhu bylo okno ještě na západ u jídelního stolu, které jsme zrušili, aby nenavyšovalo tepelné zisky v létě a nedocházelo k přehřívání.

3. Přehřívání

Obecně není problém udržet teplo během zimy, ale léto by mohla být výzva. Také na stínění bylo myšleno od začátku.

4. Tepelná stabilita

Bydlíme zde již pět let a můžeme říct, že dům je tepelně velmi stabilní. Moc si to užíváme. V létě i v zimě si dům drží teplotu kolem 24 stupňů. Ať už venku sněží, fičí ledový vítr, jsou jarní plískanice, nebo naopak v létě pořádné horko, uvnitř je příjemně. Pouze když vedra trvají neobvykle dlouho a v noci několik dní po sobě neklesá teplota pod 20 stupňů, teplota uvnitř po pár dnech o něco stoupne.

Náklady v prvním roce bydlení byly za elektřinu 16 000 Kč (spotřebiče, světlo, TUV, vytápění), v druhém roce 20 000 Kč (zvýšení cen elektřiny a také více běžících spotřebičů) a ve třetím roce 22 500 Kč díky opětovnému zdražení elektřiny.

5. Dispozice

Rámec, který určily regulativy a energetická koncepce, do značné míry stanovil i vnitřní dispozici.


Pasivní dřevostavba
 

dum-na-vetrnem-kopci-loznice

Foto: Martin Zeman


Základní údaje o pasivním domě

  • Měrná potřeba tepla: 13 kWh/m2/rok
  • Konstrukční systém: dřevostavba z masivních šroubovaných panelů DEKpanel D – difuzně otevřená konstrukce
  • Zastavěná plocha: 115,5 m2 včetně teras
  • Užitná plocha: 154 m2
  • Počet osob v domácnosti: 3 + kočka + pes
  • Způsob vytápění/ větrání: teplovodní vytápění (podlahové topení + radiátory), nucené větrání (aktivní + pasivní rekuperační výměník) – kompaktní jednotka v kombinaci s tepelným čerpadlem
  • Projekt: ARCHCON atelier s.r.o., 2013 www.archcon.cz
  • Realizace: 2014 – 2015, DŘEVOSTAVBY BISKUP s.r.o., www.drevostavbybiskup.cz

dum-na-vetrnem-kopci-pudorys

PD 2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop