Tisk
Kanadský šindel - od dřevního dehtu k SBS materiálům

Kanadský šindel - od dřevního dehtu k SBS materiálům

a.janousek | Středa, 04. září 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Kanadský šindel, známý také jako asfaltový šindel, patří mezi oblíbené lehké střešní krytiny. Kanadské šindele jsou dnes dodávány v praktickém podélném formátu, kde je více šindelů vedle sebe, a je možné je použít takřka na jakoukoliv šikmou střechu.

Dnes obecný pojem kanadský šindel má své opodstatnění – první tenké kompozitnístřešní krytiny se totiž zrodily na území Nové Anglie. Vývoj - pokusy o novou střešní krytinu byly zaznamenány již v roce 1840. Důvod pro vývoj nové krytiny byl prozaický – státní orgány se snažili vytlačit klasické střešní šindele z požárního hlediska, a tím soukromý sektor hledal cestu jak využít poptávky po méně hořlavém materiálu pro střechy.

Historie kanadského šindele

První výrobky se nedají označit za asfaltové šindele – materiálem byl totiž dřevní dehet z borovice. Dehet by zajisté sám o sobě tvar nedržel – bylo jej nutné armovat. Pro tento účel posloužily různé přírodní textilie a plstě. Šindel byl pokrytý klasickým pískem pro vyšší odolnost. Kanadský4Kanadský1Přírodní textilie měla žádoucí vlastnost – nasákavost. Dřevní dehet byl později vytlačen uhelným dehtem, který byl odpadem z plynových pouličních lamp. Ropný asfalt se začal používat okolo roku 1910, později se však celý vývoj prakticky zastavil – přišla první světová válka a asfaltu byl nedostatek. Hospodářská krize v třicátých letech zabrzdila vývoj ve všech odvětvích.

Asfaltový neboli kanadský šindel se po druhé světové válce nijak závratně nevyvíjel a naopak upadal z nedostatku přírodních textilií. Moderní textilie jsou již kompozitní a umělá vlákna asfalt nepojímají. V 70. letech se však výrobek podstatně změnil – pro vyztužení je použito skelných vláken.Kanadský3 Skelná vlákna přidávají kanadským šindelům na odolnosti proti ohni – azbestu bylo využíváno sporadicky. Vlákna dovolila ztenčení šindele – když dříve nebyly vhodné textilie, tak se dokonce jako nosného materiálu užívalo papíru. Mimo písku se na posyp povrchu užívalo břidlic, drcených ústřicových lastur a keramických materiálů.

 

8 největších výhod kanadského šindele

  1. Dostupnost a cenová dostupnost: Kanadský šindel je známý svou relativně nízkou cenou ve srovnání s jinými střešními materiály, jako jsou kov, dřevo nebo břidlice.

  2. Jednoduchá instalace: Asfaltový šindel je poměrně snadný na instalaci, což může snížit náklady na práci a usnadnit DIY projekty pro zkušené kutily. Jeho flexibilita a snadná manipulace při řezání a přizpůsobení také zkracují čas potřebný k dokončení střechy.

  3. Různorodost stylů a barev: Kanadský šindel je k dispozici v široké škále barev a stylů, včetně možností, které napodobují vzhled dřeva nebo břidlice. To umožňuje majitelům domů přizpůsobit vzhled střechy tak, aby odpovídal estetice jejich domu.

  4. Odolnost proti povětrnostním vlivům: Asfaltové šindele jsou navrženy tak, aby odolávaly různým povětrnostním podmínkám, včetně silného větru, deště a sněhu. Mnoho produktů má také vylepšenou odolnost proti UV záření, což prodlužuje jejich životnost.

  5. Tepelná odolnost a izolace: Kanadské šindele poskytují dobrou tepelnou odolnost a pomáhají udržovat stálou teplotu v domě, což může vést k úsporám na nákladech za energie.

  6. Odolnost proti ohni: Mnoho asfaltových šindelů je tříděno jako odolné proti ohni, což znamená, že mohou zpomalit šíření ohně v případě požáru, což zvyšuje bezpečnost domu.

  7. Nízká údržba: Kanadský šindel obvykle vyžaduje méně údržby než jiné střešní materiály. Občasné čištění a kontrola na poškození jsou obvykle dostatečné pro udržení dobrého stavu.

  8. Recyklovatelnost: Na konci životnosti mohou být asfaltové šindele recyklovány a použity v jiných výrobcích, jako jsou nové střešní materiály nebo silniční asfalt, což snižuje dopad na životní prostředí.

 

Materiály pro kanadský šindel

Povrch kanadských šindelů není opatřen posypem kvůli rozmarům zákazníků, ale kvůli vyšší odolnosti proti ohni a UV záření, které šindel degraduje. Když by neměl šindel posyp, dlouhého trvání by na střeše neměl. Světlé posypy prodlužují životnost krytiny – šindel není tolik namáhán teplem. Dnešní kanadské šindele mají ve své asfaltové směsi stabilizátor pro vyšší teplotní odolnost – bývá jím často mletý vápenec. SBS (styren butadien styren) je modifikovaný asfaltový materiál, který má vysokou odolnost proti stárnutí a jsou z něj i dnešní asfaltové šindele.

 

Použití a instalace kanadského šindele

Kanadský5Asfaltové šindele lze užít prakticky na jakoukoliv šikmou střechu – šindele dokonale kopírují i například i tzv. volské oko (vikýř). Pod krytinou však musí být speciální pojistná hydroizolace a pevná vrstva – podbití z prken či deskových materiálů. Není-li podbití ideálně rovné, musí se užít podkladních asfaltových pásů k vyrovnání. Dříve se kanadské šindele přibíjely přes filcové či korkové podložky, dnes postačují pozinkované hřebíky s velkou hlavou („lepenkáče).

Jednotlivým kanadským šindelům odzvonilo a dnes jsou dodávány v praktickém podélném formátu, kde je více šindelů vedle sebe (podle výrobce a tvaru). Pokrývání je tím efektivní a porucha těsnosti technologickou nekázní je snížena na minimum.


Kanadský2Pokud si chceme pokrýt střechu „kanadským šindelem, musíme mít nadmíru: U okapu musíme počítat o jednu řadu více – zde se z šablony odřezávají šindele a zbytkem pásu se provádí založení. Kanadské šindele nemají žádné speciální tvarovky pro krytí hřebenů – pokrývač si je vyřeže ze základního pásu s minimálním odpadem. Úžlabí se prvně vyloží plošným pásem v barvě posypu šindelů a krytina jej poté překrývá.

Kanadský7Asfaltové šindele trpí na zarůstání mechem - obzvláště na straně slunečním paprskům odvrácené. Tomuto lze zamezit natáhnutím měděného či pozinkovaného drátu na hřebenu z každé strany – do dešťové vody dopadající na tyto kovy se uvolňují látky, které se dají označit za fungicidy.

Šetření na kanadských šindelích se rozhodně nevyplácí, neboť je mnoho výrobců, kteří vyrábějí opravdu nekvalitní produkty s minimální trvanlivostí.

 

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop