Jak na vlastní návrh koupelny a interiéru obecně v pěti krocích

Jak na vlastní návrh koupelny a interiéru obecně v pěti krocích

Dana Jakoubková | Pátek, 17. květen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Samozřejmě, na design interiéru máme odborníky. Pro laika ale není vždy snadné vyjádřit slovy, čeho chce dosáhnout, a i když to udělá, slova často neodpovídají jeho vizi. Anebo si designéra nemůže či nechce dovolit, případně se chce na svém domě podílet více, než je běžné či zdravé. Pro všechny tyto případy existuje tahák, který naservíruje design člověku na míru stejně jednoduše jako příkaz „kopírovat-vložit".

Dobrý design může být opravdu tak jednoduchý, jako vzít si inspiraci z fotky interiéru, který vás nadchl, vybrat prvky, které se vám líbí a pak je zkopírovat a vložit do návrhu svého prostoru. Principem taháku je reakce intuice a somatická inteligence těla; žádné počítání, přemýšlení, analýza ... Prostě kouknu-vidím-jednám, to celé v pěti krocích.

Krok 1 – vyberte fotky


Vyberte zdroj fotek s tématem koupelna (Instagram, Pinterest či nějaká fotobanka atd.) a do jedné složky si kopírujte náhledy interiérů, které vás zaujmou na první pohled. Nepřemýšlejte o tom, prostě jen prolétněte očima zdroj. Neposlouchejte tedy ani hlas na pozadí mysli: „To si nemůžu dovolit." ... Moje koupelna má méně místa."... To je moc moderní." ... a podobně. Zkrátka, pokud vám fotka vezme dech, šup s ní do složky. Stačí vybrat cca 20 obrázků. Fotky nebudete dále nijak veřejně využívat, tedy nepotřebujete žádný souhlas. Slouží jen pro inspiraci k vašemu vlastnímu designu koupelny.

DrevoaStavby.cz jak na vlastní návrh koupelny

Zrcadlo ten dobrý přítel, co si pamatuje všechny vaše dobré úhly, a někdy, když je v dobré náladě, ty špatné zapomene, by mělo být vždy suché, lesklé a připravené ukázat vám tvář. Ovšem pára to je prevít, kterého porazila až zrcadla vyhřívaná. Zatímco běžně má zrcadlo vyhřívání jako doplňkovou funkci (s nízkým příkonem) proti kondenzaci páry, neobvykle se nabízí topný panel, kde je doplňkem samo zrcadlo. Jde totiž o sálavé elektrické topidlo FENIX Ecosun 300 GS rozměrově přizpůsobené prostorově omezeným místnostem. Jeho základem je nosná karosáž s čelní skleněnou sálavou deskou v zrcadlovém provedení. Panel tak spojuje elegantní čistotu skla s výhodami sálavého vytápění. Topný panel se zrcadlem vám tedy umožní ponořit se do koupelnového rituálu s důstojností, aniž byste museli čelit přízrakům vlhkého oparu. Foto: FENIX

Krok 2 – formujte vizi


Zavřete zdroj, otevřete složku s náhledy a dejte si zobrazení na monitoru tak, abyste viděli všechny fotky naráz. Projíždějte je očima a vnímejte, jaký máte pocit, co vás přitahuje, hledejte u fotek podobnost, opakující se prvky – barvy, materiály, povrchy... Uklidňuje vás to, nebo nabíjí? Je to vzdušné, útulné, dřevěné ...? Prostě vyselektujte společného jmenovatele; jednoho, ale i více, případně si ho/je zapište slovy.

DrevoaStavby.cz jak na vlastní návrh koupelny

Výrobce jej nazývá trubkové otopné těleso, většina domácností mu ale říká sušák na ručníky. Koralux značky KORADO je ale především takové koupelnové slunce, které každodenně vyhrává v bitvě proti vlhkosti a chladu. A to vše s takovou grácií a tichostí, že si toho ani nevšimnete. Jednoduše – energeticky skromný hrdina každé koupelny. Foto: KORADO

Krok 3 – najděte styl


Fotky vyzoomujte tak, abyste měli vždy dvě vedle sebe. Nepřemýšlejte o tom, jen očima vyberte tu méně zajímavou a smažte ji, nebo ji odložte do jiné složky. Tento úkon neprotahujte – levá, pravá, „delete" a šup na další dvojici. Cílem je formovat vizi. Znovu si zobrazte zbývající fotky na jedné ploše a položte si otázku: Mají něco společného? Vyplynula z toho jasná vize? Vidíte zřetelně, co chcete do designu své koupelny promítnout? Pokud:

  • Ano! Styl je jasný, ve více než polovině se prvky opakují, jednotná linie, podobná nálada, hodně soudržnosti, cítíte nadšení: To chci = přejděte ke kroku 4.
  • Tak nějak. Něco se podobá, pár barev, struktur, detailů, nevybrali byste si jistě, nedokážete určit, co z nich se vám nejvíce líbí. Ptáte se sami sebe: Opravdu by mě to těšilo každý den? = opakujte krok 3 a vyřaďte další fotky vždy ze dvojice.
  • Ne! Moc barev, mišmaš stylu, žádná soudržnost, nezvedá vás to ze židle, no když to musí být... = vraťte se ke kroku 2.

Pokud je na jedné fotce přeplněná potemnělá místnost a na druhé bílá, sluncem zalitá koupelna, je to špatně pro váš návrh, ale prima pro vašeho psychologa. Zužujte dál výběr a hledejte prvky, které prostor spojují, nebo pro jistotu začněte úplně od začátku.

DrevoaStavby.cz jak na vlastní návrh koupelny

Foto: KORADO

Krok 4 – hledejte slova


Vezměte naposledy vybrané/vyselektované fotky a navrhněte pět slov nebo frází, které je společně vystihují. Opravdu se ponořte do hloubky, tentokrát si dejte na čas, zapojte emoce a získejte pět slov/slovních spojení pro to, co z fotek cítíte. Vyjádření designové vize slovy vám pomůže dostat se snadněji a rychleji k tomu, co je pro vás důležité, a to nejen v procesu vlastního návrhu koupelny, ale i třeba v showroomu a obchodě při nákupu vybavení místnosti.

Anebo v případě, že si přeci jenom najmete designéra, pomohou vybraná slova vysvětlit vaši představu – to čeho chcete dosáhnout. Na konci musí být jasné, co vás opravdu bere, co rozeznívá vaše srdce, co chcete do návrhu zahrnout, s čím co propojit, v čem chcete bydlet.

DrevoaStavby.cz jak na vlastní návrh koupelny

Když se řekne „bez bariér", tento sprchový kout to bere doslova – žádné hrany, prahy, výčnělky, žádné výmluvy. Na jeho podlaze klidně můžete hrát kuželky a odtok je tak šikovně navržený, že by mohl vyprázdnit Slapy během reklamní přestávky. Jeho tenké a elegantní tělo je opatřeno otočným protizápachovým sifonem a rámeček i mřížka jsou vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli. Kdyby podlahový žlab Chuděj Slim line mohl mluvit, nejspíš by vás ujistil, že do něj můžete smýt všechny vaše starosti. Foto CHUDĚJ

Krok 5 – wow efekt


I když si „vytvoříte" návrh jako z jiného vesmíru, krásný, bezchybný, efektivní, ne vždycky z něj návštěvě „spadne brada". Prostě mu něco chybí. Může to být výklenek (nika) přímo ve sprše pro odložení mycích potřeb, měděná umyvadlová baterie nebo jedna stěna barevná. Exkluzivitu dodá i vana jako architektonický prvek nebo malá komoda po babičce.

DrevoaStavby.cz jak na vlastní návrh koupelny

obr.: Pokud jste zjistili, že se práce, rodičovství nebo život obecně dostaly mezi vás a váš kreativní projev, malování může být báječným způsobem, jak znovu objevit jeho benefity. Barva je hluboce osobní věc a neexistuje žádný univerzální odstín, který by vám zlepšil náladu. Jakmile jej objevíte, nebojte se ho použít. Z tvůrčího uspokojení, že něco sami přeměníte, bude vaše sebevědomí čerpat ještě dlouho poté, co budou štětky a štětce umyté. Foto: Annie Sloan

Spoustu parády udělá vhodná volba centrálního svítidla, rostlina v květináči, svícen, obraz nebo zrcadlo v historickém rámu. Jindy stačí kobereček z přírodních materiálů nebo ručníky vyskládané v otevřené polici. Sebevědomý vzhled dodá koupelně vlastní výmalba i sprchová zástěna v kovovém rámu. Efekt „WOW" je ale především o vyvážení – příliš mnoho výrazných prvků může působit rušivě, zatímco dobře zvolený jedinečný a jediný prvek může celý prostor pozvednout.

DrevoaStavby.cz jak na vlastní návrh koupelny

Vlhkost má rozhodně větší ambice, než zůstat na površích vaší koupelny. Tím jediným, co stojí mezi vámi a zatuchlinou, je větrání. Koupelna ovšem nevyschne za pět minut a mít okno dokořán delší dobu se prodraží. Navíc, pokud neměníte ručníky denně, jejich odér z vysychání se nedá archivovat. A tak – pokud jste energeticky efektivní centrální větrání nechtěli, nebo opomněli – to můžete dohnat instalací decentrální větrací jednotky Zehnder ComfoAir 70 alespoň ve vlhkostí nejzatíženější místnosti (lze připojit i druhou místnost). Systém se instaluje jednoduše bez nutnosti velkých stavebních úprav a postará se nejen o optimální výměnu vzduchu a rekuperaci tepla, ale také o rekuperaci vlhkosti. Optimalizaci proudění vzduchu bez hluku a průvanu (Coandův efekt) má pak na starost talířový ventil Valve Luna v decentním a přitažlivém designu. Prostě chytrá automatika, která větrá za vás. Foto: Zehnder


časopis DŘEVOstavby 2-24

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 2-2024
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop