Tisk
Víte, co je marmoleum?

Víte, co je marmoleum?

a.janousek | Pátek, 17. srpen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Marmoleum je obchodní značkou pro podlahovou krytinu - přírodní linoleum. O marmoleum se zasloužil pan Walton v 19. století. Složení se do dnešní doby prakticky nezměnilo. Jedná se o směs lněného oleje, borovicové pryskyřice, mletého vápence a dřevité či korkové moučky.

Výsledná směs by sama o sobě moc nedržela, a proto se jejím nosným materiálem stala jutová textilie. Směs je na ni pod vysokým tlakem slisována na výslednou tloušťku pohybující se od dvou do tří milimetrů.

Marmoleum je dostupné v mnoha barvách a designech, a je tak populární volbou pro různé interiéry.

Marmoleum je oblíbené zejména díky těmto vlastnostem:

  • Ekologičnost: Vyrobeno z obnovitelných zdrojů a je plně biologicky rozložitelné.
  • Antibakteriální vlastnosti: Lněný olej přirozeně odpuzuje mikroby a bakterie.
  • Odolnost a trvanlivost: Velmi odolné proti poškrábání a otěru, což z něj činí ideální materiál pro vysoký provoz.
  • Snadná údržba: Nevyžaduje složité čištění nebo speciální údržbu.
  • Pohodlí a zvuková izolace: Je teplé na dotek a pomáhá snižovat hluk v místnosti.

Když je marmoleum přírodní, jakou má trvanlivost a odolnost?

bytove10bytove03Životnost není přesně stanovena, avšak dvacet i třicet let není nijak výjimečná hodnota. Je to jako se vším, čím lépe se budeme ke krytině chovat, tímvydrží déle – není výjimkou trvanlivost i padesát let. Marmoleum je takzvanou homogenní podlahovou krytinou, to znamená, že struktura a tím i barva prostupují celou tloušťkou. Tím se liší od PVC a laminátové podlahové krytiny – jakékoliv drobné poškození není nijak zvláště viditelné.

Pokud se už stane nehoda, a tím vznikne větší poškození, není problém marmoleum opravit tmelem či vyříznutím poškozeného místa a nalepením nového přesného kusu. Plánujeme-li umístit marmoleum do provozně zatíženějších prostor, je vhodné využít pro tyto účely speciální nátěr, který zajistí dlouhotrvající odolnost. Domácí mazlíčci dokážou drápky dokonale prověřit kvality jakékoliv podlahové krytiny - marmoleum však slušně obstojí.

Marmoleum je zdravotně nezávadné

bytove16Tato přírodní podlahovina má pozitivní vliv na lidské zdraví oproti syntetickým výrobkům. Je tomu díky lněnému oleji, který se využívá i jako přírodní lék při nemocech dýchacích cest. Blahodárné působení na lidský organismus je prokázáno i testy, které potvrdily nealergenní charakter a potlačení množení bakterií na povrchu. Významná je i skutečnost, že potlačuje množení bakterie MRSA (Staphylococus aureus), která způsobuje vážné zdravotní problémy.

Z výše uvedených vlastností je marmoleum v hojné míře nazýváno podlahou alergiků. Tento fakt je podpořen i aplikací v nemocnicích i hygienicky náročných provozech. Je až s podivem, že pravé marmoleum můžeme bez obav po ukončení jeho životnosti uložit na kompost nebo spálit v kotli.

Marmoleum nestudí a nebledne

bytove17V porovnání s keramickou dlažbou či laminátovou krytinou je marmoleum velmi příjemné na dotek, je hřejivé a především stálobarevné. Barevná škála je dnes velmi široká a někteří výrobci dokonce nabízejí až 160 odstínů. Nemáme-li rádi fádnost, můžeme jakkoliv kombinovat různé odstíny – tento styl pokládky je velmi náročný, a proto jej raději ponechme na odbornících.

 

 

zdroj informací a foto: www.marmoleum.cz

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop