NOVATOP rozšířil výrobní portfolio o standardní CLT pro vícepodlažní dřevostavby

NOVATOP rozšířil výrobní portfolio o standardní CLT pro vícepodlažní dřevostavby

Markéta Kristová | Neděle, 19. květen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Společnost AGROP NOVA, sídlící na Moravě, spustila výrobu konstrukčních panelů CLT STANDARD (Cross Laminated Timber ) na zbrusu nových profesionálních linkách Weinig a Hundeger, tím doplnila produktovou řadu NOVATOP. Panely CLT STANDARD mají největší potenciál v nepohledových, vysoce staticky a požárně namáhaných konstrukcích vícepodlažních dřevěných budov, které se konečně začínají ve větší míře projektovat a stavět i v České republice.

V horizontu 2-3 let plánuje společnost vyrábět každoročně až 10 000 m3 panelů CLT STANDARD. V souladu s přirozeně rostoucí poptávkou se očekává, že většina této produkce zůstane v ČR. V současné době dodává do České republiky přibližně 25 % své výrobní kapacity stavebních prvků NOVATOP a předpokládá se, že u panelů CLT STANDARD to bude až 75 %.

Na zahraničních trzích lze nyní pozorovat přebytek výroby, a tak další zvýšení výrobní kapacity se bude zvažovat až po vyrovnání nabídky a poptávky. Již dnes je ve výrobním areálu v Ptení u Prostějova připravený pozemek a technické řešení pro další výrobní halu s kapacitou až 30 000 m3 panelů CLT.

„Rozšíření našeho produktového portfolia NOVATOP o nepohledové konstrukční panely CLT STANDARD je reakcí na rychle rostoucí segment vícepodlažních dřevostaveb. U několika českých projektů jsme v poslední letech byli vystaveni přímé konfrontaci s konkurencí a na základě těchto zkušeností se rozhodli urychlit investici v objemu cca 100 milionů korun do nové haly i strojů a upřednostnit ji před jinými záměry," komentuje aktuální situaci Jiří Oslizlo, předseda představenstva AGROP NOVA a.s., a dodává:

„Od této chvíle nabízíme pod značkou NOVATOP svým způsobem unikátní celosystémové řešení pro vertikální i horizontální dřevěné konstrukce vícepodlažních budov. Ale ani to ještě není finále! Ve spolupráci s předními českými odborníky připravujeme speciální standardizovaná řešení pro vícepodlažní administrativní budovy ušitá na míru české legislativě. Věřím, že takto ucelené portfolio bude přispívat jak k udržitelnému rozvoji stavebnictví, tak naplnění vysokých očekávání našich zákazníků, protože kvalita zůstane i nadále na prvním místě, což se ukazuje jako náš nejsilnější obchodní argument už přes tři desetiletí."

DrevoaStavby.cz AGROP NOVA nová výrobní linka pro CLT

obr.: Nová výrobní linka pro CLT. Foto se souhlasem: AGROP NOVA a.s.

Popularita dřeva jako stavebního materiálu roste i u nás


V posledních letech je stále větší zájem o využití dřeva při stavebních projektech, přičemž tuto tendenci umocňuje i jeho ekologický charakter. Dlouhou dobu bránilo většímu rozvoji vícepodlažních dřevěných konstrukcí v České republice omezení požární výšky na 12 metrů. Avšak díky společnému úsilí zástupců hasičů, České agentury pro standardizaci a Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB) bylo koncem minulého roku vydáno odborné stanovisko, které potvrdilo možnost aplikace požárně inženýrského přístupu i u dřevěných staveb a jejich výstavbu do výšek přesahujících dosavadní limit.

V první polovině roku 2025 se očekává vydání návrhu na změnu požární normy u dřevostaveb, aktuálně je předmětem odborné diskuse finální výškový limit. Často se hovoří o výšce 22,5 metru, což odpovídá osmi patrům a představuje maximální výškovou hladinu pro krajská města.

CLT STANDARD NOVATOP

Foto se souhlasem: AGROP NOVA a.s.

„Transformace českého stavebního sektoru dřevostavění bude záviset na legislativě, odvaze investorů realizovat pilotní projekty a bankovním sektoru poskytovat výhodnější financování pro dané typy staveb. Vnímám postupné bourání bariér, aktuálně i v České republice vyrůstají velmi pokrokové dřevěné stavby, což mě nesmírně těší. Velmi kvituji i plánované schválení výstavby nad současných 12 metrů, přestože s velkým odstupem pozoruji celosvětovou soutěž, kdo postaví nejvyšší dřevostavbu. Osobně zastávám názor, že u výškových budov bychom měli zůstat u hybridních konstrukcí a využívat dřevo výhradně tam, kde zúročí své přednosti před jinými materiály," reaguje Jiří Oslizlo.

CLT panely jsou pro vícepodlažní dřevostavby skvělou volbou


Hlavními výhodami všech CLT panelů je vysoká statická únosnost a požární odolnost, což z nich právem činí ideální volbu pro vícepodlažní dřevostavby. Jejich efektivní použití a prefabrikace, zejména v místě obvodových plášťů budov, výrazně urychluje proces stavby, a to až o polovinu oproti jiným konstrukčním řešením. Jejich uplatnění má podle Jiřího Oslizla největší potenciál v segmentu firemních administrativních budov, a to jak v nových objektech, tak ve vestavbách, nástavbách a rekonstrukcích stávajících budov.

V naší republice existuje mnoho úspěšných firem, kterým záleží na pracovním prostředí svých zaměstnanců, ale i na omezování emisí CO2 spojených s výstavbou a provozem budov. Tyto společnosti jsou ochotny investovat do kvality, která má reprezentovat jejich firemní hodnoty. U bytové výstavby jsou v ČR už první postavené projekty z CLT a další se chystají. Zde je stále primárním faktorem cena, díky které se sklouzává k ústupkům v kvalitě při "cenových optimalizacích" technických řešení, což by mohlo bránit zlepšení vnímání kvality dřevěných bytovek a tím zpomalit růst tohoto segmentu.

„My se o důvěru našich zákazníků chceme i nadále ucházet výhradně kvalitou postavenou na našich 30letých zkušenostech ze zahraničí. Nabízíme vždy prověřená a certifikovaná technická řešení. Největším benefitem NOVATOPu je vysoká kvalita a stabilita pohledových ploch s eliminací vzniku povrchových trhlin i v období topné sezóny, což je dáno odlišným výrobním postupem odpovídajícím nábytkářské kvalitě. To platí pro všechny výrobky kromě nových panelů CLT STANDARD, které se vyrábí odlišně a jsou pouze nepohledové, díky tomu i cenově zvýhodněné," vysvětluje Jiří Oslizlo.

Mohlo by vás zajímat:

CLT-panely-NOVATOP
 

Dřevostavby z NOVATOPu mají jedinečnou kvalitu


Je na místě zmínit, že i panely CLT STANDRAD je možné v případě požadavku na vysokou pohledovou kvalitu opláštit třívrstvými deskami NOVATOP (biodeskami), a to jak ve výrobě, tak dodatečně na stavbě. Má to hned několik výhod – veškeré elektroinstalace lze frézovat bez limitu a schovat je pod finální opláštění, dá se tak docílit výrazně lepší stavební akustiky, požární odolnosti a v případě požadavku i oboustranné pohledovosti stěn.

DrevoaStavby.cz CLT STANDARD NOVATOP_výroba

obr.: Výroba CLT STANDARD NOVATOP. Foto se souhlasem: AGROP NOVA a.s.

Obkladem z biodesky je zároveň možné sjednotit finální dřevěné povrchy se všemi viditelnými prvky NOVATOP, použitými na dané stavbě. Velmi sofistikovaně se u NOVATOP systému řeší i tuhost konstrukce, prefabrikace, stavební akustika spojená s přenosem hluku mezi patry i mezi místnostmi, ale i prostorová akustika, která eliminuje echo a celkový uživatelský komfort daných místností. Nároky na statiku, požární bezpečnost a certifikace jsou i u tohoto výrobce považovány za samozřejmost.

„Dřevostavby z NOVATOPu si tak zachovávají svou jedinečnou kvalitu jak u rodinných domů, tak i ve větších projektech. Smyslem naší práce je, aby se spokojený zákazník vrátil nebo nás doporučil svým známým či obchodním partnerům. Jsem přesvědčen, že pouze prostřednictvím kvality a dobrých příkladů dokážeme postupně vyvracet nedůvěru, kterou si dřevostavby v období od 60. do 90. let minulého století vydobyly, a odolávat kritice za amatérsky realizované stavby," uzavírá svůj pohled na stavění u nás Jiří Oslizlo.

DrevoaStavby.cz Jiří Oslizlo NOVATOP

obr.: Jiří Oslizlo, předseda představenstva AGROP NOVA a.s. Foto se souhlasem: AGROP NOVA a.s.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop