Neviditelná sauna v podobě kupky sena. Co na ni říkáte?

Neviditelná sauna v podobě kupky sena. Co na ni říkáte?

Dana Jakoubková | Středa, 01. květen 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud přijmeme za své myšlenku, že stavba může být „neviditelná" nebo dokáže dokonale splynout s okolní přírodou či idylickým vesnickým prostředím, pak musíme uznat, že architekti z A1 ateliéru jsou jistě vizionáři a kupka sena průkopníkem této fascinující koncepce.

Kdybychom měli vyjmenovat deset architektonických děl v České republice, která si získala oblibu a uznání architektů, nepochybně by mezi nimi figuroval i Golf Club Čertovo Břemeno, jehož autorem je architekt Stanislav Fiala, a kde se nachází rovněž jím navržený letní dům z konce 90. let.

Noví majitelé této stavby, Zuzana a Petr, požádali architekty o spolupráci s cílem najít vhodné místo pro saunu, s úctou navázat na Fialovu ideu a proměnit místo v diskrétní venkovské útočiště, které je zdrojem ra dosti pro ducha i tělo.

S velkým nadšením a otevřeným srdcem se architekti pustili do návrhu stavby, která bude v harmonii s duší stávajícího domu a naváže tak na původní dílo architekta Fialy. Objala je inspirace vytvořit něco, co se jen zdánlivě skromně schovává v náruči venkovského koloritu v podobě kupky sena, ale pozornému oku nemůže jeho podstata uniknout – odkryje tajemství, kde jednoduchost a genialita jdou ruku v ruce.

DrevoaStavby.cz Neviditelná sauna v podobě kupky senaDrevoaStavby.cz Neviditelná sauna v podobě kupky sena

 

Vnitřní prostor poskytuje zenovou atmosféru díky kuželovitému zakřivení stěn přetékajících plynule do podstřeší s opálenými dřevěnými latěmi. Suché obilné klasy umocňují dojem, že je člověk skutečně zavrtán v kupce sena, zatímco odrazy izolační fólie mezi latěmi pod střechou vytvářejí iluzi, že nad hlavou prosvítá obloha. Ve skutečnosti vstupuje světlo do interiéru přirozeně otvorem pro vrchní světlík vymezený měděným límcem.

Stavitelem tohoto díla je sochař a zahradník Vojtěch Bilišič, který cedrové dřevo na stěnách i lavici opracovával ručně, měděné prvky vytepal vlastníma rukama a došky na střechu získal odněkud z maďarské vesnice, čímž je zajištěno, že materiál je kvalitní a slaměná čepice odolá veškeré povětrnosti. Saunové topení je zručně skryto pod lavičku a madlo na skleněné dveře vyrobil Vojtěch ze staré větve vinné révy.

DrevoaStavby.cz Neviditelná sauna v podobě kupky senaDrevoaStavby.cz Neviditelná sauna v podobě kupky sena

 

Technické údaje


  • Arch. návrh: Ing. arch. Lenka Křemenová, Ing. arch. David Maštálka / A1 architects
  • Mistr stavby: Vojtěch Bilišič
  • Konstrukce: stěny – modřínový rám, střecha – roxorové tyče
  • Užitná plocha: 4,5 m²
  • Realizace: 2022

DrevoaStavby.cz Neviditelná sauna v podobě kupky sena

 

časopis srubyaROUBENKY

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 1/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

sAr 1-2024
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop