Koupelnový otopný žebřík pod lupou

Koupelnový otopný žebřík pod lupou

Redakce | Úterý, 16. listopad 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Tepelná pohoda v koupelně je alfou a omegou pohodlného života. Proto je třeba se nad koncepcí vytápění v této místnosti důkladně zamyslet a vzít v úvahu všechny faktory, které hrají roli. Otopný žebřík je dnes jednou z nejpoužívanějších variant, tak se na něj pojďme podívat zblízka. Jaké varianty z hlediska zdroje tepla jsou na trhu k dostání? Stačí otopný žebřík jako jediný zdroj vytápění? Jaké materiálové varianty vůbec přicházejí v úvahu a jak jsme na tom s ekonomikou jeho provozu?

Topný žebřík je dnes skutečně nejpoužívanější variantou vytápění koupelny. Ve velkých a prostorných koupelnách sice nemusí svým výkonem zcela dostačovat, pokud se ale pohybujeme v rozumných dimenzích, pravděpodobně k němu není třeba řešit další zdroj vytápění. Kromě vyhřátí místnosti slouží k sušení a nahřívání ručníků, ideální je ale i pro sušení menších kusů prádla.

Jeho pořizovací cenu ovlivňuje jeho velikost a výkon, ale i design (protože dnes se rozhodně nemusíte spokojit jen s klasickým bílým vertikálním žebříkem) a také materiál, ze kterého je vyroben. Klasikou jsou ocelové trubky nastříkané barvou, o něco dražší variantou je elegantní pochromovaná ocel, mezi ty nejdražší pak patří topné žebříky z hliníku, leštěného či broušeného nerezu, ale i mědi nebo litiny. Podobnou funkci jako otopný žebřík může plnit i skleněný nebo keramický topný infra panel, který funguje na trochu jiném principu, s nerezovým madlem na sušení ručníků.

Ideální tvar a velikost otopného žebříku


Klasický tvar topného žebříku z kulatých trubek lehce prohnutých dopředu není samoúčelný – poskytuje za žebříkem více prostoru, ručníky lépe schnou a také je možné protáhnout větší kousky prádla – třeba bundu, když se vrátíte z deštivé procházky. Velikost žebříku a počet jeho příček samozřejmě ovlivňuje výkon – laická poučka říká, že na každý metr krychlový prostoru budeme potřebovat 60–100 W.

Velikost žebříku ale také samozřejmě ovlivňuje způsob, jakým ho chcete využívat. Pokud v domácnosti žijete sami a používáte tak jeden ručník, spokojíte se klidně i s designovou variantou s jediným madlem, chcete-li ale sušit a nahřívat ručníky pro celou rodinu, budete tomu muset podřídit výběr. Obecně platí, že pro dvoučlennou domácnost stačí rozměry žebříku 60 cm na šířku a 100–120 cm na výšku, pro čtyři členy už je to 60 × 170–180 cm. K otopným žebříkům se často prodávají i doplňky ve formě háčků, které připevníte na jednotlivé příčky a ručník zavěsíte na poutko. Sice bude schnout déle, ale pokud nemáte velké problémy s vlhkostí, bude to stačit.

DrevoaStavby.cz | Koupelnový topný žebřík

obr.: I designové kousky disponují často promyšleným tvarovým řešením, díky kterému vzniká množství prostoru na zavěšení ručníků. Foto: KORADO

DrevoaStavby.cz | Koupelnový topný žebřík

obr.: Typickou charakteristiku designového radiátoru Ideos tvoří kulaté hvězdicovité elementy, které formují extravagantní obdivuhodnou uměleckou skulpturu. Praktický háček nebo kruh umožňuje zavěšení a tím pádem i sušení/nahřívání ručníků. Foto: Kermi

Rada odborníka

Z hlediska údržby jsou praktičtější žebříky s hladkým povrchem. Při volbě koupelnového radiátoru by měl být kladen důraz nejen na cenu, ale hlavně na kvalitu provedení, jeho vzhled a vhodnost pro danou koupelnu. Levné radiátory jen s jednou vrstvou lakování nebo méně kvalitním chromováním mohou ve vlhkém prostředí koupelny brzy korodovat.

Ing. Miroslav Váša Zehnder Group Czech Republic s.r.o.
Ing. Miroslav Váša
Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Topné žebříky podle tepla


Základní dělení topných koupelnových žebříku je podle toho, na jaký zdroj tepla je chceme připojit. Teplovodní variantu využijí stavebníci, kteří mají ve svém domě plynový kotel, tepelné čerpadlo, elektrokotel nebo další z možných druhů vytápění, fungujících na principu ohřevu vody, která pak interiér temperuje prostřednictvím radiátorů.

Otopný žebřík je pak de facto dalším topným tělesem, které má ale přidanou hodnotu ve svém tvaru, díky kterému je možné na něm sušit nebo nahřívat ručníky. Nevýhodou teplovodního otopného žebříku je jeho funkčnost pouze v topné sezoně, která nemusí vždy korespondovat s potřebou přitopit si v koupelně, zvláště pokud máte doma malé děti.

Druhým typem otopného žebříku je elektrický. Nemrznoucí směs v radiátoru zde ohřívá elektrická patrona, kterou stačí jednoduše zapojit do zásuvky. Zdroj tepla si tak v koupelně můžeme zapnout, kdykoliv je to potřeba, nevýhodou jsou ale poměrně vysoké náklady ve chvíli, kdy bychom elektrickým topným žebříkem chtěli koupelnu vytápět celoročně. Proto dnes najdeme na trhu i žebříky kombinované, které mohou být připojeny k domovním teplovodním rozvodům, je v nich však nainstalovaná i elektrická patrona, díky které si teplo vyrobíme klidně i uprostřed léta.

Zvýšené pořizovací náklady se velice rychle vrátí. Sálavé topné panely (elektrické) fungují na principu emise tepelného vlnění. To se při dopadu na různé povrchy – podlahu, stěnu, skříňky, ale i osoby – přeměňuje na tepelnou energii. Vzduch se pak ohřívá až druhotně od zahřátých předmětů. Sálání je pro člověka velmi příjemné, navíc k vytopení prostoru stačí menší výkon.

DrevoaStavby.cz | Koupelnový topný žebřík

Foto: Kermi

Doporučení Zehnder pro umístění radiátoru


Pro to, aby nám radiátor co nejlépe posloužil, doporučujeme jej umístit:

  • nejlépe poblíž sprchy nebo vany pro snadné dosažení na usušené a nahřáté ručníky a osušky
  • proti prostoru před sprchou nebo vanou pro využití příjemného sálavého tepla radiátoru
  • v asymetrickém provedení s vodorovnými trubkami, volně přístupné ze strany pro snadné zavěšení ručníku
  • při nedostatku místa: pod okno nebo nad vanu (nad vanu jen při teplovodním provozu!)

DrevoaStavby.cz | Koupelnový topný žebřík

Foto: Zehnder Group

Rada odborníka

Ve větších koupelnách často použití otopného žebříku s klasickým výkonem pro celoroční provoz pro navození ideální tepelné pohody nestačí. Pro tyto případy máme v sortimentu i extra výkonný typ tělesa Kermi Duett. Má klasický tvar a dvouřadou konstrukci, takže na pohled nepoznáte rozdíl. Jeho maximální normovaný tepelný výkon 2 297 wattů při rozměrech 1800 × 900 mm znamená zvýšení výkonu 65 % oproti standardním koupelnovým radiátorům při zachování stejných prostorových nároků. Je vhodný i pro nízkoteplotní provoz (např. tepelná čerpadla), lze jej také dodat v kombinované nebo čistě elektrické variantě. A kdyby se časem přece jen ukázalo, že by prostor potřeboval další tepelný zdroj, lze na něj pomocí speciální armatury x-link plus dodatečně připojit i podlahové vytápění.

Ing. Jaroslav Kopeček obchodně-technický manažer, Kermi s.r.o
Ing. Jaroslav Kopeček
obchodně-technický manažer, Kermi s.r.o

DrevoaStavby.cz | Koupelnový topný žebřík

obr.: Otopný žebřík může být umístěný i netradičně směrem od stěny, aby opticky předělil prostor u větších koupelen. Často například zákoutí, kde je umístěné WC. Foto: Zehnder Group

Rada odborníka

Koupelnu moderní dřevostavby lze velmi komfortně a efektivně vytápět pomocí „klasiky", což je elektrické podlahové vytápění pomocí topných rohoží. V poslední době jsou také stále oblíbenější sálavé panely s madlem, které představují spojení krásy, tepelného komfortu a praktičnosti. Méně známou možností, ale v případě sádrokartonového podhledu v koupelně technicky snadno realizovatelnou, je stropní vytápění pomocí topných fólií. Topné žebříky se osvědčují v kombinaci s elektrickým podlahovým vytápěním, které často funguje jako hlavní zdroj tepla. Topný žebřík v takovém případě plní funkci praktického doplňku a samozřejmě zvyšuje výkon vytápění.

Volba několika tepelných zdrojů nebo jednoho je často otázkou osobních preferencí. Podlahové vytápění je velmi komfortním zdrojem tepla, sálavé panely s nerezovými držáky ručníků zase nabízí kromě tepla a špičkového designu i praktické využití. Skleněně a keramické bezrámové sálavé panely jsou z hlediska tepelného komfortu i nákladů velmi efektivním zdrojem a mohou fungovat i jako jediný a hlavní zdroj tepla v koupelně. Řada zákazníků je preferuje i kvůli jejich vzhledu, širokému spektru materiálů (dominuje sklo a keramika), příkonů (300 až 900 W), různým možnostem uchycení (na šířku či na výšku, na stěnu či strop) a možnosti potisku na přání.

Ing. Miroslav Petr vedoucí tuzemského obchodu FENIX Trading s.r.o.
Ing. Miroslav Petr
vedoucí tuzemského obchodu FENIX Trading s.r.o.

Elektrické podlahové vytápění versus sálavý topný kabel


Elektrické podlahové vytápění – příkon 480 W, běžná domovní sazba D02 s cenou 5 Kč/kWh Za hodinu provozu zaplatíme 2,4 Kč (0,48 KW x 5 Kč). Budeme-li počítat, že koupelnu chceme vytápět cca 4 hodiny denně, zaplatíme 290 Kč za měsíc (2,4 Kč/h × 4 hodiny × 30 dní).

POZNÁMKA: pokud vytápíme celý dům elektřinou, sazba bude nižší – D57 má cenu menší než 3 Kč/kWh, potom by provoz podlahového vytápění v koupelně vycházel cca na 170 Kč/měsíc. Cena topné rohože klesá s rostoucí plochou. Sada Comfort Mat, ve které je topná rohož a programovatelný termostat TFT, vyjde pro koupelnu se 3 m2 vytápěné plochy na 5 324 Kč vč. DPH.

Sálavý panel – příkon 300 W, běžná domovní sazba D02 s cenou 5 Kč/kWh Za hodinu provozu zaplatíme 1,5 Kč (0,3 kW × 5 Kč). Budeme-li počítat, že koupelnu chceme vytápět cca 4 hodiny denně, zaplatíme 180 Kč za měsíc (1,5 Kč/hod × 4 hodiny × 30 dní).

POZNÁMKA: při nižší sazbě D57 by cena vycházela na 108 Kč za měsíc. Pozor – topný panel má nižší příkon než podlahové vytápění, proto je i jeho provoz levnější, pro vyhřátí koupelny o plošné výměře 3 m2 by ale měl dostačovat.

Pořizovací náklady pro topný panel jsou od 2 300 Kč vč. DPH (ECOSUN Basic) až po 5 100 Kč (skleněný ECOSUN GS v provedení zrcadlo). K tomu je potřeba regulace – cena od 1 700 Kč (Fenix-Therm 105 nebo T-Sense) až do 3 400 Kč vč. DPH (TFT s wifi). (Provozní náklady jsou přirozeně závislé na tom, jakým způsobem a jak často je vytápění používáno!)

DrevoaStavby.cz | Koupelnový topný žebřík

obr.: Keramické sálavé topné panely mohou například imitovat přírodní kámen a dotvořit tak přírodně laděnou koupelnu. Sálavý topný panel emituje elektromagnetické vlnění, které se na teplo přeměňuje až po dopadu na předměty, plochy a také osoby, od kterých se pak druhotně ohřívá také vzduch. Foto: Fenix

Otázky pro odborníka


Do kolika m2 velikosti koupelny stačí mít jako jediný zdroj vytápění otopné trubkové těleso neboli žebřík?

Určování velikosti těles na základě vnitřních objemů nebo plochy místností bylo v minulosti velice oblíbené, neboť se jednalo o velmi jednoduchý výpočet, ale bohužel z dnešního pohledu velmi nepřesný. Proto doporučujeme vycházet z projektu otopné soustavy, který jednoznačně určuje tepelné ztráty jednotlivých místností a teplotní spád otopné soustavy. Jedině na základě znalosti těchto informací je možné navrhnout výkonově odpovídající otopné těleso.

DrevoaStavby.cz | Koupelnový topný žebřík

obr.: Koupelna o rozloze 3 m2. Foto: FENIX

Limituje mě ve výběru zdroj tepla? Respektive je možné všechny otopné žebříky připojit na teplovodní vytápění nebo elektrickou patronu, popřípadě kombinaci obou řešení, nebo musím vybírat design radiátoru podle zdroje?

Trubková otopná tělesa (žebříky) je možné použít pro všechny typy zdrojů tepla, tepelným čerpadlem počínaje a kotlem na pevná paliva konče. Pokud jde o možnost připojení těles na otopnou soustavu a možnost kombinovaného vytápění (tj. možnost vložení elektrické topné tyče a provozu tělesa pouze na elektřinu), v nabídce jsou dvě základní provedení. Těleso s krajním spodním připojením a těleso se spodním středovým připojením.

Ačkoliv je při požadavku na kombinovaný provoz možnost instalovat topnou tyč i u provedení s krajním spodním připojením (např. pomocí tzv. T-kusu), jako ideální se v tomto případě nabízí těleso se spodním středovým připojením. Připojení na teplovodní systém je realizováno „uprostřed" s tím, že krajní profily zůstanou volné právě pro možnost použití elektrické topné tyče.

Jak dlouho trvá vytopit koupelnu při použití otopného žebříku v porovnání s jiným druhem vytápění? Mám teď na mysli spíš přitopení než úplné vytopení - klasicky třeba když jdu koupat děti.

Na tuto otázku není úplně jednoduchá odpověď, resp. pro stanovení doby, za kterou bude možné místnost vytopit, by bylo potřeba znát konkrétní situaci. Obecně se však dá říct, že oproti oblíbené variantě teplovodního podlahového vytápění používané v koupelně, má otopné těleso výhodu v rychlém náběhu a nízké tepelné setrvačnosti. Může tak pružněji reagovat na potřebu tepla v dané místnosti.

Pokud na zapnutý otopný žebřík pověsím mokré ručníky, snížím jeho výkon ve smyslu vytápění prostoru?

Ano. Ručník v tomto případě funguje jako izolant, který brání možnosti předávání tepla do prostoru. Z tohoto důvodu a z důvodu ochrany tělesa vůči vnější korozi se proto doporučuje používání sušáků, u kterých nedochází ke kontaktu textilií s tělesem.

Je možné sušit ručníky i na velmi výkonných otopných žebřících, sloužících k vytopení celé místnosti, nebo zde hrozí riziko požáru?

Nejvyšší povolená teplota u teplovodních topných těles je 110 °C, což není teplota, která by mohla způsobit tento typ problému. Toto riziko hrozí např. u přímotopů, u kterých je však standardně možnost zakrývání zakázána.

Bývá otopný žebřík častěji jediným zdrojem tepla v koupelně, nebo ho většina lidí volí spíše jako doplňkový způsob, kombinovaný s nějakým jiným? (asi nejčastěji podlahovým vytápěním)

Oba přístupy jsou standardně používané a nelze říci, která varianta je ideální. Vše záleží na osobních preferencích uživatele, resp. jaký komfort a obsluhu od vytápění v koupelně upřednostňuje a očekává.

Jak se finančně liší otopný žebřík teplovodní/elektrický/kombinovaný?

Tělesa se samozřejmě cenově liší, nejlevněji od KORADO vychází teplovodní těleso, kde není přidána žádná topná tyč, ani není naplněno nemrznoucí směsí jako el. přímotop. Jako druhé nejlevnější vychází v průměru provedení kombi a o něco dražší je elektrický přímotop.

Ing. Ondřej Číž produktový specialista KORADO
Ing. Ondřej Číž
produktový specialista KORADO

DrevoaStavby.cz | Koupelnový topný žebřík

obr.: V oblibě jsou i asymetrické typy otopných žebříků, které v kombinaci s výraznějším barevným kontrastem designově ozvláštní každou koupelnu. Foto: KORADO

Autor článku: Dagmar Česká


casopis-drevostavby-5-2021-titulka-200x238

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 5/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis


DaS 5-2021
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop