Jak vybrat sprchový kout do koupelny v dřevostavbě?

Jak vybrat sprchový kout do koupelny v dřevostavbě?

Komerční sdělení | Středa, 22. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Při zařizování koupelny v dřevostavbě je nutné věnovat zvýšenou pozornost při výběru a instalaci sprchového koutu. Na co si dát pozor, a který sprchový kout koupelně nejvíce sluší?

Umístění sprchového koutu v dřevostavbě


V první řadě bychom si měli rozmyslet, kam sprchový kout v koupelně dřevostavby umístíme. Vybírejte pečlivě - podlaha v místě instalace musí být rovná a v blízkosti by se měla nacházet kanalizace a vodovodní potrubí. V každém případě je pak třeba brát ohled na velikost koupelny a tvar sprchového koutu v dřevostavbě. Do malé koupelny se skvěle hodí čtvrtkruhový sprchový kout instalovaný v rohu, a naopak v prostorné koupelně bude skvostem kulatý sprchový kout uprostřed.

DrevoaStavby.cz | Výběr sprchového koutu do koupelny v dřevostavbě

Jaký typ sprchového koutu je vhodný do dřevostavby?


Naprostou klasikou jsou sprchové kouty čtvrtkruhové. Díky tomu, že jsou plně uzavíratelné, patří mezi ty nejvhodnější, co se dřevostaveb týče. Vybaveny jsou posuvnými dveřmi, jež je důležité osadit kvalitním pojezdem a kolečky. Aby se posouvaly hladce a nezačaly se po čase zadrhávat, dbejte na to, aby kolečka měla alespoň 2 cm v průměru. Ještě lepší je však osazení tzv. bezúdržbovými ložisky.

Vhodné jsou také sprchové kouty se zalamovacími dveřmi. Tyto dveře zabírají jen nepatrnou část místa uvnitř sprchového koutu a vzhledem k tomu, že se zalamují dovnitř, nedochází ke stékání vody mimo sprchovací prostor. I přesto ale dbejte na vyšší hygienu a častější údržbu dveří. Zabráníte tak vzniku nepříjemných plísní, které by se mohly objevit při jejich nedostatečném proschnutí. Další výhodou je i to, že zajišťují maximální šířku vchodu i při malém rozměru stavebního prostoru. V neposlední řadě jsou také velmi oblíbené kvůli svému nadčasovému designu.

Pivotové dveře jsou naopak vhodné do velkých a prostorných koupelen, kde vynikne jejich elegance. Prostor je v tomto případě opravdu důležitý, protože pokud jej v koupelně nemáte dostatek, není instalace pivotových dveří možná. Nedostatečné zvážení uspořádání prostoru je totiž častou chybou, která komfort při používání koupelny sníží, a to byste jistě nechtěli. Dveře jsou zavěšené na otočných pantech, avšak je třeba se ujistit, že se otevírají směrem dovnitř. Kdyby tomu bylo naopak, voda by po otevření stékala na podlahu, což by mohlo udělat pěknou paseku.

DrevoaStavby.cz | Výběr sprchového koutu do koupelny v dřevostavbě

Walk-in sprchový kout v kombinaci se dřevem? Žádný problém


Pokud jste milovníky otevřených prostor a toužíte po walk-in sprchovém koutu v dřevostavbě tak doporučujeme překrýt dřevěné stěny čirým sklem. Zdůrazníte tak krásu dřeva, a zároveň docílíte perfektní funkčnosti. Poté už stačí jen nainstalovat sprchové zástěny a walk-in sprchový kout je na světě! Toto řešení je navíc velmi praktické i co se týče snadné údržby.

DrevoaStavby.cz | Výběr sprchového koutu do koupelny v dřevostavbě

Dřevo a jeho reakce na okolí


Pokud se jedná o masivní dřevostavbu, je tento parametr obzvláště důležitý. Dřevo reaguje nejen na vlhkost, ale například i na pokles teploty. Podle toho se může měnit jeho tvar i struktura. Z tohoto důvodu doporučujeme ponechat alespoň 30 centimetrů mezi stropem a horní částí sprchového koutu. Na tyto specifické vlastnosti dřeva myslete i při instalaci, která by měla být svěřena do rukou odborníka, který dřevostavbám rozumí.

Vzhledem k tomu, že masivní dřevostavba při sesychání klesá, neměla by tedy být žádná část sprchového koutu kotvena v podlaze nebo ve stropě. Vždy se kotví z boku nebo nám může pomoci vzpěra. Dřevostavby bezesporu poskytují zdravé a komfortní bydlení a díky postupujícím technologiím je možné si i koupelnu v dřevostavbě zařídit přesně podle vašich představ.

Sanitino | Výběr sprchových koutů nejen do dřevostavby→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop