Dřevo listnatých stromů dodává nábytku unikátní vlastnosti, barvu a vzhled. Výběr je překvapivě široký

Dřevo listnatých stromů dodává nábytku unikátní vlastnosti, barvu a vzhled. Výběr je překvapivě široký

Jiří Kuthan | Úterý, 14. duben 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Při pozorné procházce lesem objevíme kromě smrků a borovic také skutečné charaktery mezi listnatými stromy - buky a duby, ale třeba i střemchy, jilmy či habry. Existuje řada dobrých důvodů pro intenzivnější využívání dřeva listnatých stromů v našich domovech. Každý druh dřeva je unikátní svou barvou a kresbou.

Dřevo listnatých stromů

Listnaté dřevo je symbolem nadčasovosti a hodnotové stability. Je také cennou surovinou pro výrobu moderního nábytku, trendem poslední doby jsou například tmavé druhy dřeva například dubu či ořešáku, které vytvářejí moderní a elegantní atmosféru. Naopak světlé druhy dřeva jako javor nebo jasan vnášejí do interiéru světlo a vytvářejí přátelské a hřejivé prostředí.

Všude tam, kde se architektura setkává s člověkem, kde dává vzniknout nejen místnostem, ale i prostorům, v nichž se stává součástí života, má dřevo své pevné místo. Prostory zařízené pomocí dřevěného nábytku a dalších prvků přispívají ke kvalitě prostředí a pozitivně ovlivňují náladu člověka.

Různé druhy dřevěných povrchů lze velmi dobře navzájem kombinovat a vytvářet tak kontrasty, či naopak harmonii. Mnohostranným ztvárňujícím prvkem je kromě barvy také jedinečná textura (žilkování), způsob pokládky, případně barva, bez ohledu na to, zda se dřevo používá ve formě masivu, nebo tenké dýhy.

V nábytkářství je dřevo listnatých stromů, zejména dubu, buku, jasanu, třešně, ořešáku a javoru, nepostradatelným materiálem. Každý kus nábytku je originál, ať už jde o sériový nábytek nebo výrobek na míru – je trvanlivý, krásný a kvalitní.

dreveny-nabytek-z-masivu-interier-jidelna-dreveny-jidelni-stul-drevene-skrine-asteiche-deppe

Obr.: Dřevo má schopnost propůjčovat i sériově vyráběnému nábytku kouzlo originality a jedinečnosti. Foto: Deppe


dubove-drevo-textura-dub-dreamstime

Dub

Navzdory času se dubovému dřevu daří zachovávat si aktuálnost. Díky vysoké pevnosti je dubové dřevo velmi trvanlivé a vyhovuje tak vysokým nárokům v oblasti nábytkářství i stavebnictví. Spolu s bukem je dub nejdůležitějším druhem listnatého dřeva, má šedožlutou až světle hnědou barvu s výraznou kresbou.

Dub je jedním z nejoblíbenějších druhů dřev pro výrobu nábytkunejen do přírodních a rustikálních domácností, ale také do moderních interiérů. Jestliže bylo tmavě mořené dubové dřevo dlouhou dobu symbolem věčnosti, dnes se upřednostňuje jeho přírodní tón a zvýrazňuje se kresba. Pro jeho široké využití svědčí i odolnost a snadná údržba. Totéž platí i pro dubové podlahy, schody, okna či dveře nebo dekorativní obklady stěn a stropů. Kromě toho je dubové dřevo relativně vysoce odolné vůči vlhkosti, takže opatřené vodoodpudivým nátěrem může být použito také například v koupelně.

 

interier-dubovy-jidelni-stul-zidle-dreamstime

Obr.: Jídelní stůl a židle z dubového dřeva. Foto: Dreamstime


bukove-drevo-textura-buk-dreamstime

Buk

Jedním z nejrozmanitějších a také nejvyužívanějších druhů dřeva z listnatých stromů je buk. Jeho síla spočívá v prostém, obyčejném vzhledu a v kombinovatelnosti s jinými druhy dřeva díky načervenalé barvě. Bukové dřevo má jemnou, homogenní strukturu, přitom je tvrdé a odolné. Pro výrobu designových nábytkových kusů se používá dražší jádrové dřevo s nápadně hnědočervenou barvou.

Buk má také řadu vítaných technických vlastností – lze ho použít ve formě masivu, dýhy i spárovky, dřevo je velmi pevné, snadno se opracovává a brousí, moří i barví. Pozoruhodná je také tvarovatelnost bukového dřeva ve vodní páře – ohýbané dřevo je v nábytkářství nepostradatelné, vzpomeňme jen na slavnou židli Thonetku (viz box). Díky těmto mnohostranným vlastnostem se z bukového dřeva vyrábějí zátěžové druhy nábytku, ale i věci každodenní potřeby – kuchyňské náčiní, krájecí prkénka, podnosy, misky, ramínka nebo třeba kolíčky na prádlo.

Obrovský boom zažilo bukové dřevo pro výrobu kuchyní. Jeho barevnost, přiměřená hřejivost bez rustikálního podtextu a velmi praktická odolnost vůči nárazům a poškozením se dobře uplatní zejména v obytných kuchyních, ale také při výrobě schodišť a podlah.

 

interier-jidelna-dreveny-nabytek-z-bukoveho-dreva-masivni-jidelni-stul-drevena-podlaha-owl

Obr.: Masivní nábytek nemusí být vždy jen z jednoho kusu dřeva. Lepené profily netrpí poškození vlivem vyrovnávání vlhkosti, a přesto je z nich dřevo cítit na první pohled (buk). Foto: OWL

Nábytek TON ve znamení nerozbitné židle

Základem veškerého nábytku, který firma Ton kdy vyráběla a dodnes vyrábí, se pochopitelně stala židle. Ta je prakticky nerozbitná a vyznačuje se hlavně tím, že vznikla ohýbáním dřeva.

Michael Thonet, zakladatel samotného koncernu Ton, přišel na počátku s vynikajícím nápadem – levnou židlí, která se kromě své ceny vyznačovala také jednoduchým designem. Michael Thonet zvládl velmi bravurně také práci s reklamou – se samotnou židlí se fotografovaly ty nejznámější celebrity z celého světa.

Nejznámějším modelem je takzvaná Thonetka číslo 214, která se začala vyrábět roku 1859 a od té doby se jí prodalo přes 50 milionů kusů! Tato židle je charakteristická absolutně minimálními materiálními i montážními nároky. Skládá se z celkem šesti konstrukčních dílů a deseti vrutů, pomocí nichž je pospojována. Do Spojených států amerických se vozila demontovaná a dohromady si ji složili až na místě.

Aby Michael Thonet dokázal pevnost své židle, údajně ji shazoval dolů z Eiffelovy věže. Právě na výstavě v Paříži tato židle doslova triumfovala. Ze známých osobností, které si nábytek Ton oblíbily, bychom mohli jmenovat třeba Charlieho Chaplina anebo dvojici komiků Laurela a Hardyho. Právě v groteskách ji tito muži používali při různých vrhacích scénách. Díky své pevnosti mnohdy veškerý tlak velmi dobře vydržela a zůstala celá.

drevena-zidle-ton-main-street-5

Zdroj: www.sedacinabytek.cz


javorove-drevo-textura-javor-dreamstime

Javor

Že se javorové dřevo používá pro výrobu hudebních nástrojů a kytar, víme díky slavnému hitu Václava Neckáře asi všichni. Javor patří k nejcennějším tuzemským druhům dřeva. Je světlé, téměř bílé, má sametově hebký povrch a jemné póry, díky nimž nevyžaduje žádnou údržbu, stačí ho jen otřít vlhkým hadříkem. Kromě desek stolů se používá také pro výrobu exkluzivnějšího nábytku a mobiliáře se zásuvkami a přihrádkami, kde záleží na hladkém povrchu. Světle žlutá barva javoru se velmi dobře kombinuje s tmavými druhy dřeva.

Libůstkou přírody je javor cukrový(Acer saccharum) s červenavým hedvábným leskem a výrazným žilkováním, které vzniká zvláštním způsobem průběhu vláken.

 

moderni-interier-loznice-z-javoroveho-dreva-woody-mobel


tresnove-drevo-textura-tresen-dreamstime

Třešeň

Třešňové dřevo vyzařuje eleganci a teplo. Je červeno- až zlatohnědé, má jemný, ušlechtilý povrch, takže se často používá pro výrobu luxusního nábytku. V interiéru oceníme jeho hřejivý charakter a stylovost.

Třešňové dřevo se dobře kombinuje se světlými i tmavými druhy dřev, dobře vyniká také v kontrastu se sklem a kovem. Častěji než jako masiv se používá ve formě dýhypro výrobu obkladových stěn, méně často parket.

 

interier-kuchyne-kuchynsky-ostruvek-dvirka-skrinek-z-tresnoveho-dreva-culina-lignea

Obr.: Barevnost a odolnost některých druhů vůči drobným poškozením předurčuje masivní dřevo také pro využití při výrobě kuchyňských linek (třešeň). Foto: Culina Lignea


olsove-drevo-textura-olse-dreamstime

Olše

Olšové dřevo je relativně měkké a lehké. Těchto vlastností se využívá jednak při výrobě spárovek, jednak při výrobě poddýžek – dýh, které netvoří horní, pohledovou vrstvu.

Také olšové dřevo dokazuje, že se výroba nábytku dokáže obejít bez zámořských exotů. Přírodní barva je oranžovočervená s výraznou žilnatinou, lze ji však dobře pigmentovat mořidly. Využívá se také pro výrobu předmětů denní potřeby – ramínek, násad smetáků nebo kosmetických štětců.

 

interier-obyvaci-pokoj-dreveny-nabytek-z-olse-hulsta

Obr.: Moderní dřevěný nábytek je typický svou tvarovou jednoduchostí, která podtrhuje eleganci dřeva a nechává naplno vyznít jeho přírodní vzhled a zajímavou kresbu (olše). Foto: Hülsta


jilmove-drevo-textura-jilm-dreamstime

Jilm

Jilmové dřevo patří díky svému výraznému žilkování a světle žluté až červenohnědé barvě k nejdekorativnějším druhům tuzemských dřev. Používá se masivní i ve formě dýhy, především pro výrobu schodů, parket a dveří do luxusnějších interiérů, v nábytkářství pak především pro výrobu stolů a sedacího nábytku. Velmi cenné a drahé je kořenové dřevo, z něhož se vyrábí luxusní mobiliář.

 

interier-moderni-drevena-komoda-jlimove-drevo

Obr.: Kromě barvy a textury žilnatiny lze dřevěný nábytek dále utvářet úpravou jeho povrchu (jilm). Foto: Lignum


jasanove-drevo-textura-jasan-dreamstime

Jasan

Jasan patří mezi nejvyužívanější dřevo našich lesů. Má světle hnědou, „houskovou" barvu, může však být i tmavě hnědé. Kromě výroby nábytku se jako masiv nebo dýha používá také pro obklady stěn a stropů, výrobu podlah a schodišť. Snadno se moří a ošetřuje.

Jasanové dřevonachází užitek všude tam, kde je požadována vysoká elasticita. Dodnes se tak používá pro výrobu násad, žebříků a sportovního nářadí (gymnastické kruhy, sáňky, bradla apod.).

 

dreveny-nabytek-z-masivu-dreveny-interier-dreveny-jidelni-stul-furniture-archinspire

Obr.: Deska jídelního stolu vyrobená z kmene padlého jasanu. Foto: Archinspire


orechove-drevo-textura-oresak-dreamstime

Ořešák

Ořechové dřevomá v nábytkářském průmyslu pevné místo. Poskytuje velmi cenné, hnědošedé dřevo s výraznou žilnatinou a elegantním charakterem. V kombinaci s jinými druhy dřeva se používá pro výrobu barevně kontrastujících prvků.

 

designova-skrinka-na-nozickach-z-hnedosedeho-orechoveho-dreva

Obr.: Hnědošedé ořechové dřevo je velmi cenné, má výraznou žilnatinu a elegantní charakter. Foto: Lignum


akatove-drevo-textura-akat-dreamstime

Akát

Akátové dřevo může mít velmi různorodý vzhled podle toho, z jaké části kmene pochází. Barevná škála sahá od žlutavé až po zlatohnědou, dřevo je matně lesklé a má velmi nápadný, dekorativní vzhled.

Je velmi odolné vůči účinkům počasí, proto se používá také pro výrobu prvků zahradní architektury. V interiéru je pravou volbou tam, kde je třeba vysoká pevnost: parkety, okna, dveře, schodiště.

 

masivni-drevena-postel-z-akatoveho-dreva

Obr.: Akátové dřevo je velmi rozmanité – jeho barva se různí podle toho, z jaké části kmene pochází. Foto: archiv DAS

Připravil: Martin Klíma
Redakčně upraveno pro web

DaS 3-2010
Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop