Podlahové konvektory jsou výbornou alternativou úsporného a vkusného vytápění

Podlahové konvektory jsou výbornou alternativou úsporného a vkusného vytápění

Dana D. Daňková | Pondělí, 02. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Vytápění je velmi důležitým tématem téměř v jakékoli době, a to především z hlediska ekologie a nákladů. Ovšem zvýšenou pozornost je třeba mu věnovat především při stavbě či rekonstrukci bydlení. Velké oblibě se dnes těší podlahové vytápění, není divu, vždyť i lehký dotek chodidla stačí k navození výsostně příjemného pocitu. A stejný pocit mohou navodit i podlahové konvektory, možná pro mnohé z nás neprávem zahalené rouškou tajemství.

Pod pojmem podlahové vytápění si totiž většina lidí představí buď teplovodního hada uloženého pod pochůznou vrstvou podlahy nebo elektrické topné rohože, kabely či fólie. Ovšem z hlediska obecného principu lze za podlahové vytápění považovat i konvektory uložené do podlahy.

Zabírají pouze její malou část. Obvykle jsou umisťovány v blízkosti velkých skleněných ploch před francouzskými okny, prosklenými stěnami či u dveří na balkón.

Lze je zabudovat nejen do podlahy, ale třeba také do schodu před vchodem na terasu. Moderní konvektory mohou vytápět i chladit, speciální modely lze instalovat i do vlhkých prostor, například k bazénům a podobně.

podlahovy-konvektor-KORADO

obr.: Podlahový konvektor bez ventilátoru Koraflex FK je určen pro zapuštění do podlahy, zejména v místech neumožňujících umístění vyšších těles, například k francouzským oknům, k průchodům do zimních zahrad, vstupům do hal, východům a podobně, a to jak ve veřejných stavbách, tak i v rodinných domech. Foto: KORADO


Efektivní a úsporné vytápění

Princip vytápění či chlazení podlahových konvektorů je založen na takzvané konvekci, tedy na proudění vzduchu kolem stěn. Studený vzduch ve spodní úrovni místnosti stoupá po ohřátí vzhůru.

S postupným ochlazováním klesá pak opět k zemi, kde je konvektorem znovu ohříván. Navíc se neohřívá či neochlazuje zdivo, ale pouze zmíněný vzduch, místnost se tedy prohřeje či ochladí rychleji.

Otopným médiem je voda, ovšem oproti standardním radiátorům pracují konvektory s mnohem nižším objemem vody (cca desetiprocentním), tepelná regulace je rychlejší a při ohřívání tak malého množství vody a vyšší rychlosti vytápění dochází k markantnímu snížení provozních nákladů při vyšším tepelném komfortu.

podlahovy-konvektor-Fox-silent-Energitech

obr.: Princip zavěšeného podlahového konvektoru. Foto: Energitech


Výběr konvektoru ovlivňuje typ podlahy

Výkon konvektorů pro konkrétní prostor se odvozuje od tepelných ztrát místnosti, a pokud jsou tam instalována i další otopná tělesa, součet všech výkonů musí být roven tepelným ztrátám prostoru, případně by měl být vyšší.

Funkce podlahových konvektorů může být založena na přirozeném proudění vzduchu, případně mohou být vybaveny jedním či dvěma ventilátory obvykle s možností změny otáček.

Ventilátory sice zajišťují rychlejší rozvod teplého vzduchu, ale jsou současně zdrojem hluku, používají se proto tiché typy:

  • Axiální (nasávají i vyfukují vzduch ve stejném úhlu 180°, souběžně s osou otáčení vrtule)
  • Radiální (vyfukují nebo nasávají vzduch v úhlu 90°, tedy kolmo k ose otáčení vrtule).

Míra hluku vzrůstá s počtem otáček ventilátoru, při výběru konvektoru o požadovaném výkonu je proto třeba zohlednit i tuto skutečnost. Volba vhodného konvektoru dále závisí na typu podlahy – od ní se odvíjí hloubka konvektoru. Instalaci by měla provádět specializovaná firma.

podlahovy-konvektor-interier-Fox-silent-Energitech

obr.:Podlahový konvektor, při jehož montáži není nutná betonáž. Montuje se suchou cestou až po dokončení podlahy – konstrukce se zavěsí za okrajovou lištu na vrchní ploše podlahy. Konstrukce, která je chráněná užitným vzorem, již svým principem nemůže přenášet kročejový hluk. Foto: Fox silent Energitech


Podlahové konvektory v dřevostavbě

Pokud jde o instalaci konvektorů do dřevostavby, důvodů pro volbu právě tohoto typu vytápění je více. „Mezi nejdůležitější patří například nízká hmotnost samotného konvektoru nebo rychlý nástup tepla, který je pro dřevostavby, jež mají nižší tepelnou akumulační schopnost než například zděný dům, obzvlášť výhodný“ vysvětluje Ondřej Číž, produktový specialista KORADO.

Konvektor předává potřebné teplo do prostoru prouděním, což je zejména prospěšné všude tam, kde je třeba vyrovnat teplotní nepohodu, například v oblasti francouzských oken, která jsou velmi charakteristickým prvkem pro některé typy dřevostaveb.

podlahovy-konvektor-foto-MINIB

obr.: Konvektor určený k vytápění a dochlazování interiérů, který zároveň umožňuje přívod čerstvého vzduchu. Dvouokruhový oddělený systém pro topnou a chladicí soustavu umožňuje zcela oddělené využití chladicího i topného okruhu. Foto: MINIB

Je-li potřeba konvektor s vyšším výkonem při nízkém teplotním spádu, nabízí se možnost optimalizované konvekce, tedy konvektoru s ventilátorem. K takovému otopnému tělesu je pak třeba pořídit nízkonapěťovou elektro regulaci. Výhodou některých modelů s ventilátorem je schopnost dochlazování v teplém ročním období.

Konvektory se obvykle umisťují do betonové vany zakryté pochůznou mřížkou. Jsou tvořeny výměníkem tepla, umístěným v plechové, nejčastěji nerezové vaně, a jak již bylo zmíněno, v závislosti na typu případně vybavené ventilátorem.

podlahovy-konvektor-kuchyne-MINIB

obr.: Soklový konvektor zabudovaný pod kuchyňskou linkou – šetří prostor, umožňuje kuchyňskou vestavbu, není zapotřebí místo pro topení. Foto: MINIB


"Výkon podlahových konvektorů roste s délkou konvektoru, zvýší ho také osazení ventilátorem."


podlahovy-konvektor-topny-schod-Energitech

obr.: Topný schod Fox step je ideální pro instalaci u francouzských oken či balkonových dveří, může být též perfektním řešením například v případě repasí balkónů, kdy se zvedá kvůli hydroizolaci úroveň podlahy. Při srovnatelné velikosti výměníku má topný schod oproti podlahovému konvektoru skoro dvojnásobný topný výkon. Nadto šetří prostor, je pochozí, přizpůsobí se na míru každému interiéru a vypadá velmi pěkně. Foto: Energitech

Přednosti konvektorů:

  • dobrá přístupnost,
  • efektivnost provozu,
  • úspornost,
  • snadné čištění,
  • okrajový není ani jejich vzhled,
  • estetická role v interiéru.

Je možné zvolit rozměry odpovídající velikosti okna či délce stěny, tvary mohou kopírovat půdorys místnosti, vyrábějí se i půlkulaté konvektory různých poloměrů i délek.

Současně nezabírají v místnosti prostor a neomezují ani rozmístění nábytku, délku záclon či závěsů nebo typ podlahové krytiny. Jsou tedy výbornou alternativou úsporného a vkusného vytápění.

podlahove-konvektory-KORALINE LKE-Economic_

obr.: Otopné lavice s přirozenou konvekcí je ekonomická verze lavicového konvektoru. U tohoto typu produktu je mřížka ražena přímo do ocelového opláštění, je tak jeho nedílnou součástí. Výhodou je široké portfolio nabízeného modelu a vyšší výkon. Foto: KORALINE LKE Economic, KORADO

podlahovy-konvektor-Fox-casewood-Energitech

obr.: Designový konvektor Fox casewood má bezpečné zaoblené tvary. Je vyráběn jak v teplovodní, tak i elektrické variantě. Foto: Energitech

DaS 6-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Podlahy a povrchy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop