Kota, tak trochu jiný zahradní domek bez potřeby stavebního povolení

Kota, tak trochu jiný zahradní domek bez potřeby stavebního povolení

Redakce | Středa, 28. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dříve či později dojdeme k poznání, že nový srub či roubenka nestačí a na zahradě nám prostě něco chybí. I když na terase se určitě skvěle odpočívá, griluje či tráví volný čas s přáteli, chtělo by to ještě nějaké zázemí pro chladnější období roku, kdy se nechceme smířit s tím, že venku se ještě (nebo už) posedět nedá. Co třeba něco netradičního? Představujeme vám finskou kotu, která může být lecčím jiným než jen chatou, jak zní její název přeložený z finštiny.

Kde se vzala finská kota?


První koty byly jednoduché dřevěné konstrukce přikryté kožešinami, které umožnily obyvatelům Laponska přežít tamní extrémní podmínky. Vždy měly kruhový půdorys, v jehož středu byl oheň jako prostředek pro přípravu jídla i pro zahřátí.

Z této filozofie vycházejí koty i dnes, přestože jejich vzhled se změnil k nepoznání: srubové chatičky na půdorysu šestihranu nebo osmihranu zaujímají prostor od 10 čtverečních metrů, po jejich vnitřním obvodu jsou rozmístěny lavice a uprostřed je gril s otevřeným ohněm a odvodem kouře.

Grilované lahůdky pak může připravovat hned několik osob najednou a ostatní mohou při skleničce něčeho ostřejšího sledovat celý proces přípravy jídla. Když společnost přemůže únava, stačí jen ulehnout na lavice, přikrýt se (sobími kožešinami) a spát...

finska-kota-jako-grilovaci-zahradni-domek-ohniste

Foto: Kylpyla s.r.o.


"Kota je prostor využitelný v každé době a pro každou příležitost."


grilovaci-kota-vnitrni-sezeni

Foto: Kylpyla s.r.o.

Co vám kota může přinést?


Hlavní výhoda? Celoročně funkční zázemí, které vás nenutí omezovat zahradní party na dny, kdy právě neprší nebo nemrzne – ať už to bude romantický dýchánek pro dva, nebo bujará oslava narozenin. A nemusí jít jen o grilování.

Saunové koty vycházejí z tisíciletéctradice finského saunování. Nízké stěny z masivní polární borovice, izolovaný strop a originální saunová kamna na dřevo zaručí nenapodobitelnou atmosféru a správné klima saunové lázně. Pradávný kruhový koncept finské kouřové sauny s ohništěm a kameny uprostřed zůstal nezměněn, jen otevřený oheň nahradila saunová kamna na dřevo.

Pro opravdové fajnšmekry jsou na trhu i koty spojující obě aktivity pod jednu střechu. Kombinovaná finská kota nabízí prostor pro posezení u ohně spojené s grilováním a saunováním. Obě aktivity lze samozřejmě absolvovat samostatně, podle nálady a chuti.

Realizace koty trvá dva až tři dny a jejím prostřednictvím lze například řešit i nedostatek místa v domě. Kota se tak mimo jiné může i na vaší zahradě třeba  proměnit v originální pracovnu, kde se budete cítit komfortně jako doma a budete stejně svobodní jako v přírodě.

finska-kota-jako-sauna-domek

Foto: Kylpyla s.r.o.

sauna-kota-7-metru-ctverecnich

Foto: Kylpyla s.r.o.


"Kombinovaná finská kota nabízí prostor pro posezení u ohně spojené s grilováním a saunováním."


sauna-kota-viking

Foto: Kylpyla s.r.o.

finska-kota-jako-sauna-interier

Foto: Kylpyla s.r.o.

Ke stavbě koty není potřeba stavební povolení


Podle platné české legislativy nepotřebujete pro stavbu koty (ani žádného jiného podobného domku) rozhodnutí o umístění stavby (stavební povolení) ani územní souhlas za předpokladu, že zastavěná plocha bude činit nejvýše 25 čtverečních metrů a bude vysoká maximálně pět metrů, což koty splňují.

Stavba ale musí souviset s užíváním hlavní stavby (rodinného domu), musí být umístěna minimálně dva metry od hranice pozemku a po jejím musí zbýt alespoň polovina plochy pozemku schopného vsakovat dešťovou vodu. A navíc na stavbu koty nepotřebujete ani elektrické rozvody.

kota-zahradni-domek

Foto: Kylpyla s.r.o.


casopis-sruby-roubenky-2-2021-titulka-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 2/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 69 Kč

koupit časopis

 

SaR 2-2021

Mohlo by vás zajímat...

Nový rozměr zahradních domků
 
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop