Dřevostavby v souboji s vodou neprohrávají, v tom mají značně navrch oproti zděným domům

Dřevostavby v souboji s vodou neprohrávají, v tom mají značně navrch oproti zděným domům

Lucie Němcová | Neděle, 23. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Zdálo by se, že dřevo a voda dohromady nejdou. Samozřejmě, voda může být největším nepřítelem dřeva, pokud na něj působí dlouhodobě. Může-li však dřevo včas vyschnout, nijak ho neohrozí. Kvalitní a ryhlé vysušení promočené konstrukce je v jakémkoli domě zásadní a dřevostavby mají v tomto směru oproti svým zděným kolegům dokonce navrch.

Nikdo se při stavbě svého domu nechce zabývat představou jakékoli havárie a následného řešení. Zkrátka doufáme, že takové „radosti" se nám vyhnou obloukem. Nejrůznější překvapení v podobě vody v domě jsou však častější, než bychom čekali.

Někdy je má na svědomí sama příroda, jindy řemeslník, který nevědomky udělal chybu při montáži. Zdroje vody v domě mohou být různé, od vnitřních po vnější – prasklé potrubí či boiler, zkondenzovaná voda, dešťová vody zateklá ze střechy, vlhkost vzlínající z podzemních zdrojů vody a další.

Samozřejmě nás může překvapit také povodeň a to nejen v záplavových oblastech. Prudký liják dokáže během chvíle vytvořit koryto řeky i z obyčejné polní cesty v horách. Štěstí zkrátka přeje připraveným.

povodne-v-drevostavbe

obr.: Překvapení v podobě vody jsou častější, než by člověk čekal. K malé povodni stačí vydatnější déšť. který půda nestačí absorbovat. Tyto příběhy se nevyhýbají ani horským oblastem, naopak jsou zde na denním pořádku. Foto: Patrik Zamazal


Vhodná konstrukce dřevostavby je základ

Velmi zásadním faktorem ovlivňujícím průběh následné sanace, je konstrukce stavby. Ovlivňuje totiž, jakým způsobem a jak rychle můžeme vlhkost z objektu odstranit. Výhodu v tomto mají jednoznačně domy montované, kde máme možnost konstrukci rozebrat a tím mnoho násobně urychlit proces vysychání. Díky tomu se vyhneme degradaci konstrukce a plísním.

Dům na základové desce s difuzně uzavřeným systémem obvodových stěn nemůže těmito konstrukcemi přirozeně vysychat. Voda se po betonové desce rozlije a je třeba pak vyjmout celou konstrukci podlahy až po nosnou stropní část (povrchovou krytinu, mazaninu, včetně kročejové izolace) a řádně ji vysušit.

Průchodu vodních par difuzně uzavřenou stěnou zase brání parobrzdná folie. Postihne-li dřevostavbu povodeň, která namočí i stěny, je pak samozřejmě nutné rozebrat i obvodovou konstrukci, ideálně 30 centimetrů nad úroveň nejvyšší vodní hladiny při zatopení.

Znamená to vyjmout všechny provlhlé obkladové a izolační materiály, které se nacházejí v postižené části stavby. V momentě, kdy je konstrukce odkrytá, je také vhodná chvíle k vyčištění případných nečistot, jako je bahno.

Založení stavby se spodní provětrávanou mezerou, takzvaným crawl space, vysychání podlahové konstrukce ulehčuje, mnohdy není třeba odstraňovat ani konstrukci podlahy uvnitř domu. Objekt může vysychat oběma směry.

Vysoušení můžeme navíc uspíšit použitím nejrůznějších vysoušecích zařízení. Dalšími silnými nástroji v boji s vlhkostí je nucené větrání domu s rekuperací a pochopitelně difuzně otevřená konstrukce, která umožňuje průchod vodních par stěnou směrem ven. Dům tak může přirozeně vysychat do všech stran.

zakladni-konstrukce-drevostavby

obr.: Velkou výhodou má stavba založená nad terénem, na sloupcích nebo pasech s crawl space, voda pod domem jednouše proteče a nezanechá vážnější následky. Foto: Patrik Zamazal

crawl-space-1

obr.: Je-li pod stavbou crawl space, dá se konstrukce demontovat z obou stran, aby mohla vyschnout. Zavedená sonda ukazuje, kolik vody zůstalo nasáklé v izolaci. Foto: Patrik Zamazal

konstrukce-drevostavby

obr.: Volba konstrukce domu je nesmírně důležité pro případné pohromy, které později mohou nastat. Foto: Patrik Zamazal


Když do dřevostavby přijde voda...

Objeví-li se voda v domě tam, kde nemá, základním pravidlem je na nic nečekat a odstranit ji, jak nejrychleji to jde. Tím zabráníme vážnější degradaci materiálů. Je dobré urychleně konstrukci odkrýt, aby mohla vysychat a nevznikaly plísně.

Rozebrání konstrukce a všechna sanační opatření je v každém případě nutno provádět ve spolupráci s odborníky, kteří se zabývají stavbou montovaných domů a dřevostaveb, protože sanace zasahuje do nosné a výztužné konstrukce budovy.

Nemusíme se však bát, statika dřevěné struktury není ohrožena ani v provlhlém stavu. Dřevo lze vysušovat několik týdnů, proces můžeme urychlit dobrým větráním (ideálně s rekuperací), důkladným topením, vysoušením pomocí speciálních zařízení a intenzivnějším prouděním vzduchu v domě (například pomocí ventilátorů).

Stejně jako je v začátku potřeba rychlost, je později potřeba trpělivost. Dřevěnou konstrukci nesmíme uzavřít příliš brzy. Pro jistotu je dobré provádět měření vlhkosti, jejíž hodnota by měla být menší než 18 procent.

Montovaná dřevěná konstrukce má zkrátka v porovnání s jinými typy staveb výhodu – je velmi rychle suchá. Vysušovaná hmota je totiž malá a odkrytím konstrukce se zvětší její povrch. Když na začátku zareagujeme rychle a začneme se sanací hned, může být po problému za několik týdnů.

povoden-v-drevostavbe

obr.: Promočení stavby ze dřeva nebo na jeho bázi ještě nemusí znamenat katastrofu, záleží na rychlosti, kterou může stavba vysychat. Právě montované domy, jakými dřevostavby jsou, mají obrovskou výhodu. Konstrukci lze částečně rozebrat a vlhkost může ven mnohem rychleji. Tím efektivně zamezíme její degradaci. Foto: Patrik Zamazal

voda-v-drevostavbe

obr.: Jakmile je konstrukce znovu suchá, stavba se zkompletuje jako původně při realizaci a po zásahu vody nemusí zůstat ani stopa. Foto: Patrik Zamazal


Mohlo by vás zajímat...

Dřevostavba, která čelí záplavám každý rok
DaS 2-2014

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop