Okenní rám jako nejslabší článek obálky domu

Okenní rám jako nejslabší článek obálky domu

Dana Jakoubková | Pátek, 01. červenec 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Stejně jako může rám zdůraznit ohromující kvalitu obrazu, správně zvolené okenní rámy mohou udělat mistrovské dílo z vašeho domu. A to nejen s ohledem na design, ale především na obsah peněženky. O oknech se říká, že nejdražší, jaká si můžete koupit, jsou ta levná. A právě rám o jejich kvalitě rozhoduje.

Rámem okna se rozumí jak část pevně spojená s obvodovou stěnou, tak ta, ve které je zarámováno sklo. Rám snižuje infiltraci vzduchu téměř na nulu (pro dosažení co největší těsnosti by měl obsahovat minimálně tři těsnicí roviny) a při použití s pokročilým zasklením může snížit účty za vytápění a chlazení až o 40 procent. Tři základní požadavky na okenní rám jsou: dobrá izolace, odolnost a snadná údržba.

V ideálním případě kombinuje také zvukovou izolaci a ochranu proti vloupání. Výhody a nevýhody různých materiálů okenních rámů se odvíjejí od zvolené suroviny. Se současnými materiály oken ale nemusíte dělat žádné kompromisy: design a technologie, výhled a ochrana proti povětrnostním vlivům i bezpečnost a nenáročnost na údržbu jdou ruku v ruce.

V zásadě – bez ohledu na materiál rámu – jsou všechna současná okna technicky velmi kvalitní a splňují normou či legislativou požadované hodnoty tepelné a zvukové izolace. A pokud vás zajímá ekologický aspekt materiálů, ve srovnání s tepelnými vlastnostmi a potenciálem úspory energie domu má malý význam.

  • Dřevěný rám = přirozený šmrnc odměnou za nejvyšší péči
  • Hliníkový rám = nejvyšší bezpečnost pro případ vloupání a požáru, nulová údržba
  • Plastový rám = nejnižší cena, odolnost a snadná údržba
  • Dřevohliníkový rám = špičkové spojení přírody a technologií
  • Kompozit = inovace a kvalita

Plast


I když dnes splňují plastová okna všechny požadavky na odolnost a tepelnou izolaci, bodují především poměrně nízkou cenou. S tímto materiálem se snadno pracuje, je velice pevný a flexibilní, odolný vůči povětrnostním vlivům a trvanlivý. Kýžených tepelněizolačních vlastností dosahují rámy plastových oken díky vzduchovým komorám. Protože je jich několik, jsou rozměry rámu o něco větší než u jiných materiálů. Minimální rozsah údržby spočívá jen v pravidelném čištění, protože elektrostatický náboj přitahuje prachové částice, které by UV záření mohlo při dlouhodobé expozici nevratně vypálit do povrchu. Rozsah použitých barev je podobný jako u hliníkových oken.

DrevoaStavby.cz | Okenní rám z plastu

VEKRA Premium Evo: Tento profil dává oknu něco navíc – inovativní řešení pro maximální úsporu tepla díky speciálním izolačním vložkám a výztuze s přerušením tepelného mostu. Speciální termická výztuha přerušuje tepelný most díky tvrzené polyuretanové pryskyřici a zlepšuje tak izolační vlastnosti okna. Dvě komory v rámu a jedna v okenním křídle jsou navíc vyplněny izolačními vložkami ze síťovaného polyetylénu (PE-X), které jsou opatřené reflexní fólií působící jako tepelné zrcadlo pro další zvýšení tepelné izolace. Síťovaný polyetylen je polymer propojený neviditelnou příčnou vazbou, jehož charakteristickou vlastností je pevnost a odolnost vůči teplotě i tlaku. Obě veličiny tedy mají významný vliv na životnost materiálu. Nejnovější výzkumy ukázaly životnost vyšší než padesát let. Profil disponuje stavební hloubkou 82 milimetrů a středovým těsněním se třemi těsnicími rovinami. Prostup tepla celým oknem (Uw) dosahuje příznivé hodnoty 0,70 W/(m²K) a jde tak o řešení vhodné i pro pasivní domy. Foto se souhlasem společnosti: VEKRA a.s.

DrevoaStavby.cz | Okenní rám z plastu

Foto se souhlasem společnosti: VEKRA a.s.

Hliník


Slabiny v tepelné izolaci hliníkových oken byly již dávno vyžehleny: mezi vnějším a vnitřním hliníkovým pláštěm je nyní izolační jádro, které má pozitivní vliv na úroveň tepelné ochrany a nízký součinitel prostupu tepla. Hliník se vyznačuje velmi vysokou úrovní odolnosti, která spolehlivě odolává větru a počasí bez rezivění nebo funkčních poruch. Z dlouhodobého hlediska se může vytvořit pouze mírná patina, která na funkci nemá vliv. Vypalované povrchové úpravy mají za následek téměř neomezené barevné a povrchové provedení, takže hliníková okna lze optimálně přizpůsobit přáním stavebníka.

DrevoaStavby.cz | Okenní rám z hliníku

Schüco AWS 90.SI+: Tento okenní profil je nejlepším reprezentantem vynikajících tepelně izolačních vlastností hliníkových okenních profilů značky Schüco. Hliník oproti PVC nabízí mnohem větší tuhost a konstrukční přesnost dosedacích prvků. I handicap v podobě zvýšené tepelné vodivosti, která vedla k promrzání rámů v zimě, byl překonán. Moderní typy oken jsou vybaveny takzvaným přerušením tepelného mostu, kdy se do hliníkového profilu vkládá pruh z nekovového materiálu, nejčastěji z polyamidu vyztuženého sklolaminátovými vlákny. Ten pak zabraňuje vedení tepla a tím zlepšuje izolační vlastnosti rámu. Hliníkový okenní profil AWS 90.SI+ dosahuje hodnoty Uf od 0,71 W/(m²K) u stavební hloubky 90 milimetrů, tedy tepelnou izolaci na úrovni pasivního domu, a to zásluhou optimalizované izolační zóny s přepážkami vyplněnými pěnou. Kromě čistého designu disponuje tedy certifikátem potvrzujícím vhodnost pro pasivní domy. Možnost použití velké tloušťky skel pak umožňuje dosáhnout maximální tepelných úspor. Profil AWS 90 BS.SI+ se skrytým rámem křídla má pohledové šířky pouhých 77 milimetrů. Foto se souhlasem společnosti: Schüco

DrevoaStavby.cz | Okenní rám z hliníku

Foto se souhlasem společnosti: Schüco

Dřevo


Ačkoli dřevo nabízí velmi přirozený šmrnc, vyžaduje také tu nejvyšší péči. Aby byl rám trvale odolný vůči povětrnostním vlivům, musí být povrch ošetřen lazurami, oleji nebo laky, které je nutné v pravidelných intervalech obnovovat. Z hlediska tepelně izolačních vlastností však dřevo předčí ostatní materiály, protože v jeho „buňkách" je obsažen vzduch. To znamená, že dřevěný rám má od přírody izolační schopnost, kterou ostatní materiály musí dosáhnout speciální konstrukcí rámu. Nejmodernější dřevěná okna se již nevyrábějí z jednoho kusu masivu, ale obvykle se jedná o konstrukce z několika dřevěných prvků slepených k sobě. Tím je dosaženo ještě vyšší rozměrové stability, než jakou nabízí dřevo od přírody.

DrevoaStavby.cz | Okenní rám ze dřeva

POL-SKONE Energy Concept 90:  Jednorámové okno vyrobené z pečlivě vybraného borovicového dřeva lepeného ve vrstvách, případně ze dřeva dubového je pěkné na pohled, příjemné na dotek, výborně izoluje teplo i hluk a nekřiví se ani v těch nejnáročnějších klimatických podmínkách. Typová řada Energy Concept 90 PLUS již několik let splňuje i nejpřísnější kritéria hodnocení Passive House Institutu (PHI). Při tloušťce rámu 90 milimetrů a zasklení Ug = 0,5 W/(m²K) činí tepelná propustnost okna Uw 0,77 W/(m²K). Dřevo je ošetřeno vodou ředitelnými krycími barvami nebo transparentními laky (třívrstvý krycí, nebo čtyřvrstvý transparentní nátěr) od finské značky Tenkos, která svým technologickým vývojem a inovacemi produkuje výrobky stabilně odolávajícím UV záření. Z exteriérové strany jsou okna opatřena hliníkovou okapnicí s termovložkou a trojím profilovým těsněním. Foto se souhlasem společnosti: POL-SKONE CZ

DrevoaStavby.cz | Okenní rám ze dřeva

Foto se souhlasem společnosti: POL-SKONE CZ

Dřevohliník a dřevokompozit


Materiálová kombinace obnovitelné přírodní suroviny a plně recyklovatelného hliníku nabízí vysoce kvalitní alternativu rámu, která spojuje nejlepší vlastnosti obou materiálů. Hliníkové opláštění na vnější straně zamezuje případnému zabarvení dřeva a dává rámu vysokou odolnost vůči povětrnostním vlivům, trvanlivost a stabilitu. Dřevo uvnitř pak zajišťuje to, co hliníku chybí – tepelnouizolaci.

Dřevohliníková okna vynikají ve většině oblastí, od dlouhé životnosti, přes tepelnou izolaci, údržbu, až po bezpečnostní vlastnosti. Jedna kapka hořkosti však kazí mnohé přednosti: dřevohliníková okna jsou výrazně dražší než plastová, ještě dražší než dřevěná, předčí dokonce i drahá hliníková okna. Jednoduše, jsou nejdražší ze všech. Pokud se chcete poohlédnout po něčem levnějším a neztratit výše zmíněné benefity, je alternativou vnějšího pláště kompozit zpevněný skelným vláknem a vyplněný izolačním materiálem. Jeho jediným výrobcem v Česku je firma SLAVONA.

DrevoaStavby.cz | Okenní rám z dřevohliníku

Foto se souhlasem společnosti: SLAVONA s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Okenní rám z dřevohliníku

ACTUAL Alwood: Využití kubisticky přímých linií se vzájemně propojenými plochami rámu i křídla a prvotřídní tepelněizolačními hodnoty získaly pro tuto modelovou řadu značky Actual mezinárodně uznávané ocenění „reddot design" a současně cenu rakouského Ministerstva životního prostředí za inovativní energetické řešení. Dřevo je z interiérové strany, hliník zvenčí, přičemž rohové body hliníkových skořepin jsou upevněny speciálními spojovacími úhelníky (systém Fix.Punkt). Na dřevo se tak nasadí již pevně spojený hliníkový rám, což zaručuje maximální životnost a perfektní kvalitu i v místech napojení. Dvě těsnění křídla a speciální středová těsnicí přepážka rámu zajišťují vedle velmi dobré těsnosti i krásný vzhled a snadné čištění. Vysoce kvalitní zatažené těsnění je ve srovnání s tvrdým svařováním měkké a zaručuje vyšší těsnost. Zapuštěné těsnění je rovněž znakem, který je oceňován i po desetiletích od zakoupení, protože toto těsnění lze snadno a bez vynaložení větších nákladů obnovit. S využitím masivní systémové hloubky okna 101 milimetrů, perfektně izolovaného rámu a zasklení trojsklem při Ug = 0,5 W/(m²K) dosahuje hodnota součinitele prostupu tepla oknem Uw 0,69 W/(m²K). Kromě mnoha barevných odstínů rámu nabízí firma i trendovou variantu kartáčovaného dřeva – Vintage Look. Foto se souhlasem společnosti: SLAVONA s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Okenní rám z dřevokompozitu

Foto se souhlasem společnosti: SLAVONA s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Okenní rám z dřevokompozitu

SLAVONA Progression: Okno má vnější rám z kompozitních profilů (skelná vlákna spojená pryskyřicí), jejichž vnitřní prostor – jádro je vyplněn termoizolačním materiálem s velmi nízkou hodnotou tepelné vodivosti. Ve standardním provedení je rám zvenčí překrytý fasádou. Spodní rámový díl nemá zvláštní okapnici a její funkci zajišťuje přímo speciální profil rámu. Vnější rám poskytuje oknům dokonalou ochranu a netvoří nežádoucí tepelné mosty. Kombinace dřeva a kompozitu skla s pryskyřicí zajišťuje tvarovou stálost a pevnost konstrukce. Okno je vybaveno celoobvodovým bezpečnostním kováním se skrytými panty a osazeno izolačním trojsklem. Vysokou úroveň neprůvzdušnosti zajišťuje trojí těsnění, vnitřní prostor mezi vnějším a vnitřním rámem je odvětráván a vybaven otvory pro odvod vody. Progression má špičkové tepelněizolační vlastnosti, hodnota Uw je 0,62 W/(m²K) při použití skla s Ug = 0,5 W/(m²K). Důležitou vlastností těchto oken je, že se nároky na jejich údržbu neliší od hliníkových nebo plastových oken. Foto se souhlasem společnosti: SLAVONA s.r.o.

PVC kompozit


U běžných plastových oken je ocelová výztuž tepelně slabým místem v konstrukci rámu. Vzhledem k tomu, že možnosti z hlediska hloubky a počtu komor byly vyčerpány, bylo nutné najít lepší řešení výztuže. To se zcela podařilo s technologií lepení oken a vyztužení profilu skelnými vlákny. Rámu je tak dodána potřebná stabilita a výrazně lepší izolační vlastnosti.

Zátěž se v materiálu přenáší všemi směry a bez jakékoli výztuže a dodatečného lepení má rám extrémní pevnost. Okna s výztuhou skelnými vlákny a lepenými tabulemi jsou až o 40 % lehčí než běžná okna se zlepšenou stabilitou. Tento technicky velmi zajímavý kompromis byl u oken poprvé použit firmou REHAU v roce 2008, která profilem RauFipro X způsobila doslova revoluci.

DrevoaStavby.cz | Okenní rám PVC kompozit

Foto se souhlasem společnosti: REHAU s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Okenní rám PVC kompozit

DAFE-PLAST Progress: Kompozitní materiál s názvem Rau-Fipro X vyráběný na bázi PVC (polyvinylchloridu) a skelných vláken vytvořil zcela samostatnou kategorii a otevřel nové možnosti ve výrobě rámů za rozumné peníze. Progresivní technologie s vysokým podílem skelných vláken se promítá do výjimečné stability profilu zvýšenou odolností proti kroucení a průhybu. Ve srovnání s jinými materiály má kompozit vysokou pevnost a nižší hmotnost, díky čemuž lze navrhovat okenní systémy v rozměrech, které byly dlouho výsadou profilů hliníkových. Navíc eliminují vznik tepelných mostů u stavebních otvorů. Díky tuhosti a dobré statické únosnosti nemusí mít kompozitní okna do určitých rozměrů integrovanou ocelovou výztuž, což příznivě ovlivní hmotnost, cenu i potenciální příležitost využít „volnou" komoru profilu k jiným účelům – například i zabudování alarmu nebo termomodulu. Bez ocelové výztuže lze navrhnout okenní prvky do výšky 2 400 milimetrů, zatímco s ocelovou výztuhou až do 2 800 milimetrů. Kromě velkých rozměrů nabízí okno i výborný hlukový útlum (až do 47 dB). Je to dáno složením kompozitního profilu, který svou hustotou a počtem vrstev lépe absorbuje celou škálu zvukových frekvencí. Rau-Fipro X zajistí natolik vynikající tepelněizolační vlastnosti, že je okno vhodné i pro pasivní domy. Při stavební hloubce rámu pouhých 86 milimetrů a zasklení trojsklem s Ug = 0,6 W/(m²K) je hodnota Uw celého okna 0,62 W/(m²K). Foto se souhlasem společnosti: REHAU s.r.o.

Bezrám


Hlavním aspektem bezrámového okna je jeho použití jako designového prvku v modernější architektuře. Jedinečné estetiky dosáhnete zejména u velkých oken a vysokých prosklených ploch. Nejatraktivnější varianta pro bezrámová okna je přes roh bez podpůrného sloupku. Název bezrámové okno je poněkud zavádějící. Jako bez rámu se toto okno pouze jeví.

Sklo je samo sebou usazené do konstrukčního prvku jako odpověď na technické požadavky. Ovšem očím je buď neviditelný – skrytý pod fasádou, v podlaze či stropě, nebo jen cudně naznačuje téměř neviditelné filigránské zpracování. Ideálně vůbec nepoznáte, že ve stěně nějaká okna jsou. Oproti klasickým oknům jsou ta bez rámů výrazně dražší, jak ve výrobě, tak v montáži. Inovativní technologie, nadčasový design a úplně jiný pocit z ničím nerušeného výhledu, to všechno má svou cenu. Ale kdo žil v domě s bezrámovými okny, už nemůže jinak. Samozřejmě, pokud okna směřují k sousedovu chlívku, je to škoda peněz.

U hodnota neboli součinitel prostupu tepla určuje ztrátu tepla, které uniká přes obálku budovy ven. Protože se okna skládají z několika částí, každá část má svou vlastní hodnotu U: Uf pro rám (f = frame) / Ug pro zasklení (g = glass). Teprve poté, co byly vypočteny tyto dvě hodnoty, lze určit hodnotu U pro celé okno – Uw (w = window). Čím nižší tato hodnota je, tím účinněji chrání okno dům před tepelnými ztrátami. Před padesáti lety byl součinitel prostupu tepla oknem Uw na hodnotě 5,5. Dnes v zásadě platí, že i 1 je moc.

  • Čím nižší je hodnota U, tím nižší jsou tepelné ztráty
  • Čím nižší je hodnota U, tím lepší je izolace
  • Čím lepší okna, tím méně peněz se vyhazuje

DrevoaStavby.cz | Okenní rámy z jednotlivých materiálů

Autor porovnání výhod a nevýhod okenních rámů z jednotlivých materiálů: Dana Jakoubková


časopis o dřevostavbách DŘEVOstavby 2-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 3-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop