Ekologickou dřevostavbu z panelů vyrobených ze slámy si postavil takřka svépomocí

Ekologickou dřevostavbu z panelů vyrobených ze slámy si postavil takřka svépomocí

Radek Beneš | Neděle, 10. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Nikdy by mě nenapadlo, že bych na stavební parcele o rozloze 640 metrů čtverečních uprostřed zástavby zděných domů našel dům ze slámy. A když, tak ve stylu chalupy s doškovou střechou, což by byl samozřejmě trestuhodný výstřelek a neměl by z hlediska zasazení do místní krajiny místo v našem časopise. Nadšený stavebník takovou dřevostavbu postavil takřka sám a je vcelku jasné, že panelům ze slámy u nás pšenka pokvete…

Začátky mého stavitelského období, jak tomu říkám, se nesly v duchu u nás velmi rozšířeného rčení "cihla je cihla" a já stavěl z cihly. V té době se však můj kamarád rozhodl pro realizaci dřevostavby se sloupkovou konstrukcí a když jsem viděl práci se dřevem a to, jak rychle dům roste, velmi mě tato technologie zaujala.

Zkrátka bylo to něco úplně jiného, a tehdy padlo rozhodnutí, že se vrhnu do realizace dalšího domu, tentokrát však na bázi dřeva. Když se pak prakticky za plotem naskytla koupě stavebního pozemku, netrvalo dlouho a vyrostlo na něm moje nové vysněné bydlení – dřevostavba.

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-exterier-zahrada-travnik

Foto: Martin Zeman


Kladné body pro dřevostavbu ze slámy

Pro panely ze slámy jsem se rozhodl z jednoho prostého důvodu – klasické sendvičové dřevostavby většinou nejsou schopny akumulace tepla. Ekopanel tuhle vlastnost nepostrádá a když přičtu jeho tepelně-izolační vlastnosti a pevnost, volba postavit dům ze slámy byla jasná. Navíc, jak jsem se mohl sám přesvědčit – dům jsem stavěl svépomocí vlastníma rukama – jsou ekopanely velmi praktické jak z hlediska samotné stavby, tak i potom pro další život v domě.

Pár vrutů přímo do zdi, žádná hmoždinka, a skříňka kuchyně či polička pevně visí na stěně. Samonosný ekopanel nabízí bezmeznou variabilitu vnitřní dispozice při stavbě příček, otvory ve zdi jsou hračka. Přitom žádné trhliny, všechno bez jakýchkoliv komplikací a dalších nutných následných oprav. Tím, že tohle je už náš třetí dům (první byla rekonstrukce staršího), mám možnost srovnání jednotlivých technologií. Objektivně musím říct, že jednoznačně vede dřevostavba.

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-exterier-zahrada-kvetiny

obr.: Svérázný dům ze slaměných ekopanelů v jinak všední ulici příměstské části východočeské metropole tu vyvolává kontroverzní názory. Hodnotí jak podobu jeho vnější schránky, tak konstrukční systém. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-exterier-zahradni-jezirko-solarni-kolektor

Foto: Martin Zeman


Vytápění dřevostavby ze slaměných ekopanelů

Úžasnou hodnotou dřevostavby ze slámy je i stálé a velmi příjemné vnitřní klima, u zděných domů nevídané. Dům vytápíme kanadskými krbovými kamny, v nichž za celou topnou sezonu spálíme zhruba pět kubíků dřeva.

V obytném prostoru využíváme jen teplo konvekční, výměník pak přenáší teplo dál do celého domu. Pro vytápění dřevostavby z ekopanelů se nám osvědčilo vytápění infračervenými topnými systémy, takže na stropech máme nainstalovány elektrické infrapanely. Protože nás ale oheň v kamnech velmi baví, v podstatě ještě nebyly v provozu.

Zatápím navečer, když přijdu z práce, zhruba tři až čtyři hodiny topím (když hodně mrzne, tak pět hodin) a do druhého dne do večera, když opět přicházíme z práce, je tu kolem 20 ̊C. Tady se právě potvrzuje zmiňovaná akumulační schopnost slaměných ekopanelů.

V domě je rovněž nainstalováno větrání s rekuperací tepla (jednotka je umístěna v podkrovním prostoru) spouštěné převážně časovým spínačem v době, kdy topíme v kamnech. Promíchává teplý a studený vzduch a efektivně, za přísunu čerstvého vzduchu, sjednocuje teploty v ostatních místnostech.

Četli jste? Krb a krbová kamna v dřevostavbě: v čem se liší?

Komentář redaktora

Slaměný dům bych si představoval v poněkud tradičnějším provedení, ale tahle varianta pro mě byla opravdu překvapením. Příjemným vzhledem k architektonické tváři domu, trochu rozpačitým z pocitu velkých bílých ploch zvnějšku, ale potom velmi příjemným z pobytu uvnitř. Je to opravdu úplně jiné klima, než na jaké jsme zvyklí z domů zděných, a navíc zdravé. To lze však jen těžko popsat, to se musí zažít! A slámy, té je tu dost... 

Ing. Radek Beneš
Ing. Radek Beneš

Ideální dispozice neexistuje

Na ploše 150 metrů čtverečních jsme se snažili o takové vnitřní uspořádání, které by vyhovovalo chodu rodiny. I když ideální dispozice neexistuje, zkušenosti s bydlením v předešlých domech člověka přece jen někam nasměrují. Zažil jsem život mezi patry spojenými schodištěm a to už nikdy nechci! To byl také zásadní důvod pro návrh dřevostavby přízemní (s pochozím podkrovním prostorem) s centrálním prostorem, kde je kuchyně, jídelna a obývák. Je tu i malá pracovna, decentně schovaná za znovuobjevenými luxferami.

Bez problémů se sem vešly další tři pokoje, sociální zařízení i prostorná technická místnost. Jediné, co nám trochu chybí, je druhá větší šatna se vstupem ze zádveří domu, ale na tu (díky limitnímu předpisu maximálně 150 m2 zastavěné plochy pro stavbu svépomocí) místo nezbylo.

Vnitřní vybavení tvoří kombinace dodávek typizovaných a individuálních. Ze sériové výroby pochází třeba kuchyně IKEA s jednoduchým liniovým uspořádáním, které nám zcela vyhovuje – žádné těžko využitelné rohy, všechno slouží svému účelu bez příkras a zbytečností. Vede u nás praktičnost. Individuálně jsou řešeny třeba bezfalcové dveře zasazené do rámu s proskleným nadsvětlíkem. V kombinaci se dvěma světlovody v chodbě dovolují světlu a stínům hravě prolínat domem.

Nad každými dveřmi vznikla malá police – nezbytný prostor pro dekorativní drobnosti dívek a žen. V dřevostavbách totiž vzniká jeden pro dámy vcelku zásadní problém – mělké parapety na oknech… Subtilní obvodové stěny dřevostaveb mají z mého pohledu dvě obrovské výhody – maximální využití vnitřního prostoru domu (i přes předpis spolu s požadavkem přízemního bydlení se vešla požadovaná samostatná pracovna), a já kdykoli otevřu jakékoli okno v domě, aniž bych nejdříve něco musel odklízet z hlubokého parapetu.

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-interier-obyvaci-pokoj

Foto: Martin Zeman


ico-cena-domu

Zajímá vás cena této dřevostavby?
Jaké jsou náklady na její provoz?
Jak dlouho trvala výstavba?

Odpovědi na tyto a další otázky vám nejlépe zodpoví dodavatel toho domu.

Získat více informací

 

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-interier-jidelni-kout-pracovna

obr.: S ohledem na pracovní režim majitele domu bylo nutné vytvořit místo i pro pracovnu. Je součástí hlavního obývacího prostoru, přitom však nápaditě oddělena luxfery. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-interier-loznice

Foto: Martin Zeman

Věděli jste, že slaměné panely...

  • mají tepelnou setrvačnost 11,8 hodin? To znamená, že teplo proniká do prostoru objektu z exteriéru s tímto zpožděním. V létě se tedy dům do rána „nachladí" a chlad si udrží až do večera. V zimě se dům naopak přes den nahřeje a teplo si udrží až do rána.
  • jsou klasifikovány jako zdravotně nezávadný a ekologický výrobek? Suroviny k jeho výrobě jsou získávány z přírodních obnovitelných zdrojů, je plně recyklovatelný a společnost zdarma odebírá odřezky z montáže pro opětovné použití.
  • mají ve světě 60letou tradici a používají se ve více než 50 zemích?
  • při zvýšené vlhkosti vzduchu absorbují vlhkost do vnitřní pórovité struktury a při snížení vlhkosti vzduchu ji naopak pozvolna uvolňují do okolního prostředí? Tento mechanismus příznivě ovlivňuje mikroklima v interiéru.
  • mají vysokou schopnost tepelné akumulace a významně se tak podílejí na udržení tepelné stability interiéru v letním i zimní období?
  • se nejčastěji používají pro interiérové samonosné příčky? Díky možnosti zhotovit je na míru je montáž rychlá a bez nutnosti budování nosné konstrukce jako je tomu u OSB nebo sádrokartonu
  • umožňují aplikaci běžných povrchových úprav, jako je malování, lepení obkladů, tapetování, štukování?

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-interier-loznice-satna

obr.: Soukromí ložnice lze zvýšit důmyslně řešenou šatnou, jíž se do místnosti prochází. Dveře skříní po obou stranách se jednoduše otevřou a jejich spojením vznikne samostatná menší místnost. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-interier-koupelna

obr.: Infrapanely v koupelně a vůbec v celém domě ještě „neběžely"! K vytvoření příjemné tepelné pohody stačí v domě ze slámy krbová kamna, v nichž majitelé spálí za topnou sezonu jen 4 m3 dřeva. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-interier-kuchyne

obr.: Kdo by si myslel, že je dům vybaven kuchyní z oblíbeného švédského obchodního domu s nábytkem, nemýlí se. Majitelé chtěli praktickou, účelnou a jednoduchou kuchyni a kde jinde ji u nás rychle a snadno pořídit? Foto: Martin Zeman


TIP: Znáte 7 výhod dřevostaveb?


moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-interier-chodba-dvere

obr.: Všechny dveře zde byly vyráběny na míru. Ty v chodbě navíc s nápadem – dveřní rám tvoří polici na nejrůznější drobnosti a doplňky, světlík nad dveřmi propouští přirozené denní světlo. Foto: Martin Zeman


Pohled na dřevostavbu zvenčí

Dům je opláštěn světlými fasádními deskami, v kontrastu s nimi je pak tmavá střešní krytina a pozinkované klempířské prvky. Kombinace, která kontroverznost architektonické tváře stavby vcelku podtrhuje, vyvolávala u kolemjdoucích a sousedů řadu otázek. Nejčastěji se ptávali, co to tu bude za sklad. S úsměvem jsem tehdy odpovídal, že sklad zbraní.

Je to zkrátka dům, který se buď líbí, nebo nelíbí, ale nám se v něm žije dobře a moje očekávání beze zbytku splnil. Stojí v zástavbě klasických zděných staveb pro individuální bydlení a obecně se tu samozřejmě mluví o tom, že cihla je cihla a ze dřeva by nikdo v okolí nestavěl.

Klasickým diskutovaným tématem často bývá životnost dřevostavby, což pokaždé komentuji po svém – mě ten dům přežije, a to mám do důchodu hodně daleko. Nemyslím tím dělat věci na chvíli, je to kvalitní stavba a vím, že stát tady bude dlouho. Technologie staveb se vyvíjejí poměrně rychle a kdo ví, co a z čeho se bude stavět za pár let.

Podívejme se na domy z devadesátých let – obrovské, energeticky náročné paláce, které jsou dnes téměř neprodejné. Takové memento po sobě rozhodně nechávat nechci. Navíc mám takové tvrzení podložené vlastní zkušeností – jezdím do podhůří Železných hor na chatu, jejíž tehdejší ´sendvič´ tam stojí přes padesát let. Bude tam stát dál a přežije rozhodně nejen mě.

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-exterier-garaz-plot-pohled-z-ulice

obr.: Místní obyvatelé hodnotí jak podobu jeho vnější schránky, tak konstrukční systém dosti kontroverzně. Hlas lidu by se však jistě sjednotil, kdyby zažil vnitřní klima, poznal energetickou nenáročnost a řadu dalších kladných atributů, které takovému domu náleží. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-exterier-garaz-pohled-z-ulice-chod

Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Zájem investora o stavbu neznal mezí. Vše, nad čím dumal, bylo předem připravené a do detailu vyřešené. Realiz ace dřevostavby svépomocí je jednou z variant, kterou chceme dále rozvíjet a podporovat. Vybudovat základy není pro investora žádný problém, my nabízíme dodávku konstrukce, dodávku ekopanelů včetně zaškolení a zákaznického servisu, dodávku ostatních stavebních materiálů a především poradenskou podporu při vlastní stavbě domu. Jen doufám, že všichni naši zákazníci budou tak schopní, pečliví.

Jan-Bareš-Ekopanely
Jan Bareš
EKOPANELY SERVIS CZ s.r.o.

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-exterier-plot-pohled-z-ulice

Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-ze-slamy-ekopanely-exterier-drevena-fasada-ulozny-prostor-ve-strope

Foto: Martin Zeman


Technické paramery

  • Realizace: svépomocí společně s EKOPANELY SERVIS CZ s.r.o.
  • Pozemek: 640 m2
  • Zastavěná plocha: 150 m2
  • Podlahová plocha: 128 m2
  • Spodní stavba: základová deska
  • Stavební systém: montovaná dřevostavba
  • Fasáda: obklad smrkové prkno + „zavěšená fasáda" Cetris
  • Tepelná izolace: minerální
  • Stropy: ekopanel
  • Krov: dřevěný
  • Střešní krytina: betonová taška
  • Okna: plastová
  • Zasklení: dvojité
  • Dveře: vstupní plastové
  • Podlahová krytina: dřevo + dlažba
  • Vytápění: elektřina + dřevo
  • Topení: radiátory, podlahové, přímotopy
  • TUV: elektrický zásobník (bojler) + solární systém
  • Další vybavení: krb, elektronické zabezpečení, centrální vysavač, vestavěný nábytek, jímka na dešťovou vodu, rekuperační zařízení
  • Spotřeba tepla: 6 000 Kč / rok
  • Hodnota U: 0,19 W/m2K
  • Skladba stěny: směrem zvenku – cetris desky, vzduchová mezera, difuzní membrána, ekopanel, minerální izolace, parozábrana, ekopanel, štuková omítka

drevostavba-pudorys


Přečtěte si další redakční návštěvy dřevostaveb, ve kterých můžete načerpat insipiraci pro svou dřevostavbu, získat reference na dodavatele dřevostaveb a zkušenosti majitelů s bydlením v dřevostavě.


mail-ico-poptavka

Líbí se vám EKO domky ze slaměných ekopanelů? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost EKOPANELY SERVIS využívá svůj jedinečný systém pro výstavbu typových a individuálních rodinných domů, půdních vestaveb, příček a podhledů. Systém je využitelný také pro rekonstrukce stávajících objektů. Veškeré materiály používané při výstavbě domu jsou vysoce kvalitní a certifikované, realizaci provádí zkušené specializované montážní skupiny. Společnost působí na trhu od roku 1999. Ze systému ekopanelů bylo dosud realizováno více než 600 dřevostaveb u nás i v zahraničí.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 4-2011
Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop