Zuzana a Otto: <small>Chtěli jsme bydlet opravdu rychle, teď už víme, že bungalov byl tou nejlepší volbou</small>

Zuzana a Otto: Chtěli jsme bydlet opravdu rychle, teď už víme, že bungalov byl tou nejlepší volbou

Dana D. Daňková | Úterý, 03. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Majitelé vzdušné a velkoryse koncipované roubenky vzali tuto pravdu za svou a ke svému pozemku časem připojili ještě další tři volné parcely v sousedství. Do oken jim tak nehledí nikdo jiný než pasoucí se koně.

Když se Zuzana a Otto rozhodli stavět, přáli si, aby se mohli stěhovat velmi brzy. To v případě domu z masivního dřeva zase není takový problém. Stavba byla zahájena počátkem února 2016 a 21. června téhož roku se již mohli stěhovat – dům byl až na drobnosti hotový.

moderni-roubenka-1

Foto: Martin Zeman


Smrk pro roubenku nemusí znamenat méně než cedr

Roubenka je postavena z vysušeného lepeného smrkového dřeva, sedání stavby bylo proto minimální. „Museli jsme pouze nepatrně seřídit dveře, jinak bylo vše v pořádku," vysvětluje Zuzana.

„Z hlediska materiálu jsme však příliš na výběr neměli. Manžel chtěl původně cedr, ale protože jsme byli limitováni časem (mohli jsme zůstat v našem původním bytě, než postavíme dům) a na cedr bychom museli čekat dva roky, zvolili jsme smrk. Pravdou je také, že cena cedrového domu by byla výrazně vyšší. I dům ze smrkového dřeva byl celkem finančně náročný, protože je poměrně velký. Ovšem hlavním ukazatelem byl čas. Tuto variantu nám doporučil i majitel stavební firmy – bungalov je velmi dlouhý a trámy takových rozměrů je možné získat pouze ze smrkového dřeva. Navíc jde o dřevo lepené a vysušené, stavba je tedy stabilní. Když byl dům hotový, byli jsme za toto rozhodnutí rádi."

moderni-roubenka-2

obr.: Půdorysem domu ve tvaru pomyslného písmene „T" získali Zuzana a Otto dvě prostorné terasy. Foto: Martin Zeman

moderni-roubenka-pruchod

obr.: Z obytné části domu je možné přejít suchou nohou po zastřešeném chodníku do garáže. Foto: Martin Zeman

moderni-roubenka-garaz

Foto: Martin Zeman


Dřevo je krásné...

... a to jak samo o sobě, tak ve spojení s jinými materiály. „Dřevěný dům byla pro nás jasná volba. Nám se velmi líbí kombinace dřeva, kamene a skla, navíc sem na toto místo se dřevěný dům velmi hodí. Nadto manžel má dřevo rád a má k němu silný vztah, protože vyrostl v lese. To byl také jeden z důležitých důvodů pro stavbu domu ze dřeva. Líbí se nám, jak to v něm voní, když vejdeme dovnitř. A pocitově se tu cítíme lépe – když se tu v zimě topí na stejnou teplotu, jakou jsme mívali ve zděném bytě, je tu příjemněji."

moderni-roubenka-chodba

obr.: Co říci? Snad jen, že v jednoduchosti je krása... Foto: Martin Zeman

moderni-roubenka-interier

obr.: Centrální obytný prostor je laděn do teplých hnědých odstínů, příjemným akcentem je zde kuchyňská linka v bílé barvě. Foto: Martin Zeman

moderni-roubenka-obyvaci-pokoj

obr.: Správně zvolená krbová kamna mohou v interiéru působit jako industriální solitér. A sálavé teplo v zimě je příjemným bonusem. Foto: Martin Zeman


"Velká výhoda je, že se v dřevěném domě nemusí malovat."


moderni-roubenka-tramy

obr.: Dynamiku denní místnosti dodávají přiznané dřevěné konstrukční prvky v prostoru. Foto: Martin Zeman

moderni-roubenka-koupelna

obr.: V této koupelně byla dlažba použita i jako obklad. Celek vypadá efektně, jen je nezbytné počítat s tvrdostí tohoto materiálu, když je třeba cokoli připevnit... Foto: Martin Zeman


Zahrada roubenky? S ovocným sadem!

Kolem domu už je pěkně vzrostlá zahrada s květinovými záhonky, část je vyčleněna pro sad. „Je zde něco přes třicet ovocných stromků, sad jsme si s manželem oba přáli. Měl by tu být také bazén, máme na něj připravené všechny potřebné přípojky, ale zatím v plánu není. Dokud jsme pouze dva, stačí na relaxování po návratu ze zaměstnání nebo po práci na zahradě ideálně vířivka. Celá zahrada zatím není hotová, příští rok bychom chtěli vybudovat jezírko, takže upravený trávník je zatím pouze v sadu, do okolí domu budeme ještě zasahovat."

Úprava zahrady je zde celkem pracná, kultivaci ztěžuje velmi kamenitá půda. Vždy je nejdříve třeba místo vyčistit, kameny jsou pak opět v zahradě využity na vytváření valů a členicích ploch.

moderni-roubenka-3

obr.: Volný prostor přede mnou, volný prostor za mnou... A uprostřed toho zeleného oceánu stojí roubenka... Foto: Martin Zeman

moderni-roubenka-zivy-plot

obr.: Podél chodníku jsou vysazeny užitkové zahradní plodiny – jahody, ostružiny, maliny a další druhy, kromě plodů přinesou majitelům také více soukromí, z této strany pozemku vede cyklostezka a chodí tu lidé na procházky. Foto: Martin Zeman

moderni-roubenka-virivka

obr.: Na jedné z nich je umístěna vířivka, v níž čerpají Zuzana a Otto síly po pracovním dni. Foto: Martin Zeman

Komentář majitelů

S domem jsme určitě spokojeni, jinak bychom řešili jen drobnosti, na které se přijde po nastěhování a užívání domu. Například okno v kuchyni. Dříve jsem také měla nad kuchyňskou linkou okno, ale velké. Tady jsem si ho tedy přála také, ovšem měla jsem zvážit výšku – mohlo být o jeden trám výš, to by nebyl problém, a já bych viděla ven. A stejné je to s vedlejším oknem – je z něj vidět jen do vířivky. Chtěla jsem také vyšší kuchyni, ale to bylo opět limitováno výškou okna. Ale nejsou to zásadní nedostatky.

Kousek od nás má naše známá cedrový dům od stejné firmy, a když jsme k ní občas přijeli na návštěvu, vždy se nám tam velmi líbilo. Ona je velmi spokojená a její tvrzení, že by opakovaně zvolila pro stavbu stejnou firmu, bylo pro nás při rozhodování velmi důležité... I my jsme byli velmi spokojeni. Za šest dní byl dům postaven, přesto, že to bylo v zimě, dělníci pracovali od rána do večera a nezastavili se. Dokonce i na oběd chodili na etapy, střídali se. Také bylo pěkné, že jsme od řemeslníků vždy získali doporučení na další profese, které jsme potřebovali. Stavební firma nám poradila oknaře, ti nám zase doporučili truhláře, který vyrobil absolutně všechno – kuchyni, vestavěné šatny, stolky a velký stůl, kromě kancelářského vybavení vlastně veškerý nábytek. A byl perfektní.

Truhlář pak navrhl dodavatele domácích spotřebičů, protože jsem chtěla do jisté míry méně obvyklé a luxusní vybavení a nemohli jsme ho sehnat. Jiní naši řemeslníci nám poradili prodejce světel, vše na sebe navazovalo. Vznikl takový pěkný řetěz, postupně jsme získávali další články, až jsme dokončili a vybavili celý dům.

Bylo také příjemné, že někteří řemeslníci u nás pracovali i ze zájmu, protože podle svých slov nikdy nic takového nedělali. A vzhledem k tomu, že zájem o dřevostavby vzrůstá, byli rádi, že si mohli práci se dřevem při stavbě domu vyzkoušet.


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 438,8 m2
  • Obytná plocha: 208 m2
  • Konstrukční systém: TRIO hranoly na pero/ drážka, sloupková konstrukce z KVH hranolů
  • Ošetření stěn: bez ošetření
  • Teplo: tepelné čerpadlo země–voda, podlahové vytápění, krbová kamna
  • Projekt: Ing. arch. Viktor Fehrer
  • Realizace: Bartoš Dřevostavby s.r.o., www.bartos.cz, PFF – stavební společnost s.r.o.

moderni-roubenka-pudorys


mail-ico-poptavka

Zaujala vás tato moderní roubenka a chtěli byste znát její přibližnou cenu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost BARTOŠ DŘEVOSTAVBY s.r.o. realizuje dřevostavby podle individuálních přání zákazníka s maximálním možným využitím přírodních materiálů.

Svou první roubenku postavila v roce 1995, kdy se po pěti letech v oboru stavebnictví začala úzce specializovat právě na dřevostavby a upustila od klasické stavařiny.

Firma disponuje špičkovým obráběcím centrem určeným pro tento obor. Vyrábí skeletové domy z KVH, roubené sendvičové domy z lepené borovice a červeného západního cedru a panelové dřevostavby z vrstveného smrkového dřeva.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

SaR 4-2017
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop