Bezbariérový bungalov na pohodové stáří

Bezbariérový bungalov na pohodové stáří

Lucie Němcová | Pondělí, 13. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Malý dům rozlohou, velký duchem. Pojme rodinné oslavy o pětadvaceti lidech, je letní oázou pro únik z města, v zimě poskytuje hřejivé hnízdo, v létě chladivý úkryt. Prostě slouží. Stačí smíchat ingredience: jednoduchý koncept, kvalitní a rychle smontovanou přesnou konstrukci, zkušené pečlivé investory, dobrého architekta, lokalitu s příběhem a špetku lásky k životu.

Chata 2.0


Původně tu bývala chata, kam jsem jezdívala už jako dítě. Koupila ji tenkrát babička. Z chatové oblasti jsou dnes ze dvou třetin rodinné domy. Přístup obce je v tomto ohledu skvělý. Nechtějí parcelovat další pole, tak povolují toto řešení – chaty nahradit nebo rekonstruovat pro celoroční obývání.

Pozemek vedle navíc vlastní teta, takže mezi sebou nemáme ani plot. Je to taková rodinná základna. Již pár let zpátky jsme s manželem začali plánovat bydlení na důchod. Nespěchali jsme a postupně se tím asi čtyři roky zabývali.

Věděli jsme docela dost přesně, co chceme. Chata fungovala jako letní dovolenkové útočiště mých rodičů, a protože jsme je o letní odpočinek nechtěli připravit (v novém domě mají svůj pokoj), naším záměrem bylo stavět přes zimu. A tak se i stalo. Prvního září jsme zbourali chatu a v březnu jsme dostali klíče od domu a mohli se nastěhovat.

Zdroj a autor videa: Oficiální YouTube kanál časopisů DŘEVO&stavby, sruby&ROUBENKY

Dřevostavba byla jasná volba


Důvody pro dřevostavbu byly dva – rychlá výstavba a celkové vlastnosti, které nás prostě nadchly. Tloušťka stěny 29 centimetrů nám při našich zastavěných 120 metrech čtverečních ušetřila deset metrů, v podstatě další místnost. Při dnešních cenách a malé velikosti pozemku to není zanedbatelné. Panelová montovaná dřevostavba nás zase zlákala tím, že je připravena v suchu a teple, bez rizika vniknutí vlhkosti během realizace. Věděli jsme, že na to je dřevěná konstrukce náchylná.

Dodavatele jsme vybrali velmi jednoznačně podle mnoha dobrých referencí a historie. Věděli jsme, že z typových domů si nevybereme, a pro návrh jsme si chtěli najít architekta, což se nakonec povedlo na jednom z veletrhů. Působil tam ve spolupráci s naší dodavatelskou firmou, takže naprosto ideální kombinace. Přízemní dům byl jasný. Odjakživa jsme věděli, že stavíme na důchod a je třeba bezbariérový objekt. Před 12 lety jsme rekonstruovali byt a pak v něm osm let bydleli.

Po těchto zkušenostech již člověk ví, co funguje a co ne. Tady jsme naše bydlení dotáhli k dokonalosti. Přáli jsme si hlavně velký obytný prostor. Když se totiž sejde celá naše rodina, je nás tu přes dvacet. Ostatní místnosti už mohou být malé, něco přes deset metrů čtverečních. Důležitá byla také terasa – v létě úžasná věc, která zvětší obývák pomalu do celé zahrady.

bungalov-1

Foto: Martin Zeman


"Individuálně upravený typový projekt za pomoci architekta byl nakonec ideálním řešením."


bungalov-uvodni

Foto: Martin Zeman


"Měsíční náklady za elektřinu včetně vytápění činí 1 800 Kč."


bungalov-3

Parkovací stání: Přístřešek na auto funguje zároveň jako závětří a umožňuje naložit i vyložit auto suchou nohou. Garáž stavebníci nechtěli. Foto: Martin Zeman

Sladěný organismus


Dům funguje skvěle. Je dobře orientovaný. Velká okna jsou na jih, a když v zimě zasvítí sluníčko, okamžitě zvyšuje teplotu uvnitř. V létě, nebo kdykoli je potřeba, jsou okna krytá dřevěnými posuvnými panely, a uvnitř je příjemně. Svoji úlohu zde má také pergola, která časem zaroste i shora. Před deštěm kryje pergolu i terasu deska z makrolonu. Předmětem velkých diskuzí byla vzduchotechnika. Nakonec ale zvítězila jednoduchost a dům s minimem technologií.

Hlídáme si pouze pravidelné intenzivní větrání i během zimy. Kamarádi architekti nám na začátku také radili, ať uděláme přesahy pro stínění letního slunce. Hodně jsme to zvažovali, ale nakonec se rozhodli od nich upustit. Největší vedro bývá v srpnu, slunce je nejvýš v červnu, a aby přesah dobře stínil srpnové slunce, musí být tak velký, aby odstínil slunce ještě dva měsíce potom. To by ale znamenalo stínění také dva měsíce předtím, v období jara, kdy člověk slunce v domě naopak chce. Daleko víc nám nakonec vyhovují dřevěné žaluziové panely, které můžeme regulovat podle potřeby. V horku stínit a v chladnějších obdobích sem slunce pustit. Bez ohledu na období v roce.

bungalov-stineni

Stínicí panely: Posuvné dřevěné panely na oknech jsou pro stínění domu neocenitelné. Foto: Martin Zeman

bungalov-terasa

Terasa: V celé kompozici spolu s rostlinami působí toto odpočinkové místo přímo idylicky. Foto: Martin Zeman

Minimalismus i v technologii


V celém objektu je teplovodní podlahové vytápění a na podlaze praktické, příjemné a měkké marmoleum. Moc rádi topíme dřevem, kterého máme dostatek, takže krbová kamna jsou přes zimu pořád v provozu. Celý objekt je vytopený velmi rychle. Když potřebujeme po návratu z dovolené zatopit, zavřeme dveře mezi obývacím pokojem a částí s ložnicemi a po zažehnutí ohně v kamnech je do hodinky teplo.

Kontrolujeme v domě také vlhkost pomocí vlhkoměru. Pohybuje se ve zdravé zóně mezi 40 a 60 procenty. Snad jen v ložnici jsme občas zaznamenali vyšší, protože spíme při nižší teplotě a téměř zde netopíme. Pomohlo zde čas od času výrazněji zatopit. Nejlepší terapií a benefitem je pro nás zahrada. Venku trávíme mnoho času. Musíme říct, že celkově je to perfektní a dům funguje tak, jak jsme si plánovali. Největší radostí je, že se tu líbí vnoučatům, která se sem těší. Rodina se na toto místo prostě ráda vrací. A to je krásný pocit.

bungalov-terasa-interier

HS portál: V ložnicích jsou běžné balkonové dveře s vyšším prahem, ale do obývacího pokoje musel být použit z důvodu bezbariérovosti HS portál. Cena se v tomto případě umí vyšplhat až k 70 tisícům, ale prý fungují perfektně. Dveře mají šířku „pouze" 110 cm, takže je zvládne otevřít i tříletý vnuk majitelů. Foto: Martin Zeman

bungalov-interier-cast-kuchyne

Kuchyně: Dispozici kuchyně do U majitelka považuje za nejpraktičtější. Rozmýšlela ji velmi dlouho do posledního detailu. Šířka 140 cm mezi jednotlivými linkami se ukázala jako praktická, když má být v kuchyni více lidí. Pro jednoho stačí 120 cm. Foto: Martin Zeman

bungalov-interier-obyvaci-pokoj

Obývací pokoj: Ač se to na první pohled nezdá, většina nábytku pochází z původního bytu. Strop v celém domě je záměrně ve výšce 2600 milimetrů, aby vytápěný prostor nebyl velký a dům negeneroval vysoké náklady. Foto: Martin Zeman

bungalov-interier-loznice

Foto: Martin Zeman

Komentář architekta

Navrhnout dům do zahrádkářské kolonie nedaleko hlavního města bylo hezké zadání. Na pozemku se nacházela malá chatka a řada vzrostlých, především ovocných stromů. Mým hlavním úkolem bylo navrhnout přízemní bezbariérový dům o velikosti do sto metrů čtverečních a umístit jej na pozemek tak, aby stromy zůstaly zachovány. Výhledy z většiny pokojů jsou záměrně orientovány na jih do zahrady. Okna jsou chráněna proti tepelným ziskům posuvnými stínicími dřevěnými žaluziemi. Okolí domu doplňuje venkovní dřevěná terasa, nová výsadba květin a keřů, které dodávají parteru krásný detail.

Ing-arch-Jan-Alex-Řezáč
Ing. arch. Jan Alex Řezáč
MODULORA

bungalov-uvodni

Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky

Notujeme si s fotografem, ano, tady si úplně klidně dokážeme představit svoje bydlení... Na takových návštěvách v dobrých jednoduchých domech, útulných, promyšlených do detailu, malých, tak akorát na náklady a údržbu, s poetickou vzrostlou zahradou kolem, si uvědomíte, že jsou ideálním domovem. Možná byste je na první pohled přehlédli. Nevyhrávají ceny architektury. Ale prostě se v nich žije. Dobře žije.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 121 m2
  • Užitná plocha: 102 m2
  • Konstrukční systém: difuzně otevřená konstrukce ATRIUM DifuTech® CLIMA PLUS
  • Teplo a větrání: teplovodní podlahové vytápění a krbová kamna
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
  • Projekt: Ing. arch. Jan Alex Řezáč, MODULORA
  • Realizace: ATRIUM, s.r.o., www.atrium.cz

navsteva-drevostavby-v-drevostavbe-jako-na-dovolene-atrium-pudorys


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato přízemní dřevostavba? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost ATRIUM, s.r.o. je výrobcem a dodavatelem vysoce kvalitních dřevostaveb s unikátní technologií DifuTech® - difuzně otevřený konstrukční systém, kterým staví moderních energeticky úsporné dřevostavby po celé republice, na Slovensku a také v Rakousku. Specializací firmy je zejména výstavba individuálních domů podle architektonických studií klientů, případně individuální úpravy typových domů. V současné době dosahuje roční výstavba 60–90 rodinných domů. Firma je členem Asociace dodavatelů montovaných domů.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2017

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop