Do vizualizace naší typové dřevostavby jsme se jednoduše zamilovali

Do vizualizace naší typové dřevostavby jsme se jednoduše zamilovali

Dana Jakoubková | Středa, 16. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud bych se na dům Tomáše a Michaely podívala okem filmového kritika, bez obav bych se podepsala pod status – harmonické splynutí formální i materiální stránky. Precizní režie, okouzlující herci a podmanivý příběh infikují člověka chutí si v něm také zahrát. Nabízí totiž univerzálně sdělné existenciální téma – mladou rodinu, která chce bydlet rychle, příjemně a za dobré peníze.


Stavba dřevostavby ve zrychleném režimu

Že v téhle rodině láska jen kvete, bylo zřejmé na první pohled, a měla jsem pocit, že aniž by se mladí manželé zeptali svého srdce, neudělají žádné rozhodnutí. „Milovali jsme náš bez mála osmdesátimetrový byt v Praze," začínají svorně.

„Když se ale narodily holčičky, začalo nám vadit, že z něj stále někam do přírody odjíždíme. A tak jsme začali hledat pozemek pro stavbu vlastního domu, kde bychom přírodu měli hned za okny. Zamilovali jsme se několikrát. Jenže nás vždycky někdo předběhl. U toho posledního to byla láska na první pohled jen přes plot, protože parcela byla plná náletů, bez jasných hranic. Ale znáte to, co srdce schvátí..., a tak jsme ho vlastně koupili bez bližšího ohledání. Dnes víme, že nám srdce napovědělo dobře."

moderni-drevostavba-LUCERN-posezeni

Foto: Petra Žebráková

moderni-drevostavba-LUCERN-prijezdova-cesta

Přístup: Směrem k příjezdové cestě je modřínová fasáda poměrně uzavřená. Prolamuje ji pouze okno z kuchyně a vstupní dveře. Foto: Petra Žebráková


Rozhodující volba dodavatele dřevostavby

Výběr dodavatele probíhal podle stejného scénáře. Z internetu a časopisů si manželé vytipovali několik dodavatelů. A opět se zamilovali; do krásné vizualizace jednoho z nich. „Šlo o typový dům, který víceméně vyhovoval našim představám," pokračuje Tomáš.

„Zpočátku nás totiž ani nenapadlo řešit to nějak individuálně. Chtěli jsme bydlet hlavně rychle. Ale jak jsme se postupně sbližovali se zástupcem firmy a debatovali o domě, nakonec z toho vyšla možnost některé dispoziční i technické věci upravit tak, aby nám to vyhovovalo absolutně, a díky velké vstřícnosti dodavatele jsme projekt domu krásně doladili. Posouvali jsme stěny i okna, přemístili krb a přidali možnost pozdějšího rozdělení dětského pokoje na dva menší. U typového domu bylo pro nás překvapivé, že dodavatel stavby neměl s našimi požadavky žádný problém."

moderni-drevostavba-LUCERN-chodnik-okolo-domu

Foto: Petra Žebráková

Komentář majitelů

Že je v domě opravdu příjemně, o tom svědčí příběh, který se nám často opakuje. I když si návštěva naplánuje, že po dvou hodinách odejde, obvykle se jí odtud nechce ani po čtyřech. Prostě je v něm velice příjemné pobýt i žít.

Svobodovi
Tomáš a Michaela s dětmi
majitelé dřevostavby

moderni-drevostavba-LUCERN-terasa

Relax: Pevné zastřešení terasy majitelé nechtěli. Dočasné řešení stínu plachtou časem nahradí vzrostlá paulownia. Foto: Petra Žebráková


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento srub se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Typovka jako srdcovka". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Velikost dřevostavby tak akorát

Když se řekne byt ve městě o 115 metrech čtverečních, je to velká plocha. Ale když se bavíme o domě, už vám tak velká nepřijde. Přesto si ji Tomáš s Michaelou zvolili a vešlo se jim do ní vše, co potřebují. „Limitem byly samozřejmě i finance, ale předně nám stačilo přidat nějakých dvanáct metrů oproti bytu, abychom v budoucnu měli samostatný pokoj pro druhou dcerku. Když jsem se ale na věc podíval jako chlap, který má doma tři ženské, bylo mi jasné, že jednou se s nimi budu přetahovat o zrcadlo v koupelně. Přidali jsme proto další koupelnu a vzhledem k tomu, že návštěvy za námi budou dojíždět z města, tak i pokoj pro hosty. I tak se stále jednalo o relativně malý dům a kamarádi se nám smáli, že jsme si postavili byt v zahradě. Když ale pak přijeli na návštěvu, byli ohromeni a takový baráček jim nejednou přišel ideální."

moderni-drevostavba-LUCERN-chodba

Schovky: Úložné prostory jsou řešeny vestavěnými skříněmi v zádveří a v hlavní chodbě, odkud je přístup po stahovacích schodech i na prostornou půdu. Tam se ukládá především sezónní a objemnější vybavení. Foto: Petra Žebráková

moderni-drevostavba-LUCERN-koupelna

Chic: Nadčasová koupelna se neomrzí. Imitaci mramoru dá vyniknout velký formát dlaždic a obkladu, dřevo jako doplňkový materiál pak prostor "proteplí". Foto: Petra Žebráková


"Nevěřili byste, do jak absurdních rozměrů lez dovést „příplatkovou výbavu" a za co všechno je možné utratit peníze. K tomu, abychom bydleli komfortně, ale nebylo nic z toho potřeba."


moderni-drevostavba-LUCERN-detsky-pokoj

Nápad: U dětského pokoje bylo už v projektu počítáno s tím, že se v budoucnu rozdělí tak, aby každá z dcer měla svůj vlastní pokoj s přímým vstupem na zahradu. Ve stěně je příprava pro instalaci příčky a dalších dveří, podlahové topení zde má dva okruhy. Foto: Petra Žebráková

moderni-drevostavba-LUCERN-loznice

Foto: Petra Žebráková


Zkušenosti a překvápka s dodavatelem

„Na začátku z naší komunikace s dodavatelem vypadla barva žaluzií," pokračuje Tomáš. „Když je přivezli, byl jsem z toho po chlapsku nadšený, jak to pěkně zajíždí a vyjíždí, jak jsou tiché. Až manželka si všimla, že mají stříbrnou barvu namísto antracitové, která je na oknech. Netušili jsme, že je potřeba barvu žaluzií zvolit. Předpokládali jsme, že bude stejná, jako je barva rámu oken. To ale nebyla pravda a jako standardní barva je dodavatelem předvybrána stříbrná. Stačilo tedy při výběru žaluzií o změnu požádat, ale to jsme neudělali. Když jsem to ihned po instalaci zavolal do firmy, do druhého dne to vyřešili; odmontovali stávající, namontovali nové a všechno bezplatně.

Takže nejen proto, že dům je postavený kvalitně a upravený tak, jak jsme si přáli, ale i proto, že komunikace s firmou a její přístup k řešení problémů je naprosto nadstandardní, doporučujeme ji každému, kdo má zájem stavět dřevostavbu, včetně rodinných příslušníků. Dodavatel má fantastické lidi na jednotlivých profesích, pro které nebyl problém dělat změny okamžitě na místě, jako třeba když jsme si finálně řekli, kde bude stát jídelní stůl a připravený vývod na svítidlo byl trochu mimo střed. Na druhý den to bylo předělané.

Prostě ochotní, operativní a žádné vícenáklady. Ano, nabídka domů je v trochu vyšší cenové hladině, ale jsou to stále ještě dobré ceny za to, že vám při sebemenším problému nikdo neřekne: to už nejde nebo už máme lidi na jiné stavbě. Pokud to znamená, že vyšší cena zahrnuje i rezervu pro případy, jako byl ten náš, tak jen dobře, protože vám ubude spousta starostí v případě, že v průběhu výstavby ještě ladíte výsledek k dokonalosti. Prostě jsme si zaplatili určitý standard, který je v tomto případě poměrně vysoký."

moderni-drevostavba-LUCERN-krbova-kamna

Foto: Petra Žebráková

moderni-drevostavba-LUCERN-obyvaci-pokoj

Střídmost: Zařízení obýváku, který je vlastně jen takovým odpočinkovým koutem, je záměrně velice střídmé. Paní Michaela totiž ráda vaří i peče a tak se rodinné a návštěvní záležitosti točí hlavně kolem jídelního stolu. Televizi rodina nesleduje často, a pokud, tak se vejdou všichni do neobvykle hluboké sedačky. Foto: Petra Žebráková

Komentář dodavatele

Nikdy nezapomenu na paní Michaelu, když si u nás na první schůzce, již v devátém měsíci těhotenství, sedla na židli a řekla: „Teď, když už jsme konečně u vás, mohu porodit." Klienti měli jasnou představu, jak upravit naši typovou sto dvacet sedmičku. My už to jen překreslili, aby vše dávalo smysl. S klienty byla úžasná komunikace a ve stejném duchu proběhla i realizace. Největší poctou pro nás však bylo to, že před pár dny s námi podepsala smlouvu na rodinný dům maminka klientky. Evidentně jsou Michaela s Tomášem již dva roky v novém domečku spokojeni a svůj dům dotáhli jak vybavením, tak zahradou k dokonalosti.

Lukáš Černík LUCERN
Lukáš Černík
LUCERN dřevostavby s.r.o.


"Krásný domov i bez kompromisů, to by u typového domu člověk nečekal."


moderni-drevostavba-LUCERN-kuchyn

Přehled: Z kuchyňského koutu má paní domácí přehled nejen po celé společenské části domu, ale přes štíhlé okno vidí i ven na příjezdovou cestu situovanou k východu a na opačnou stranu přes otevřené dveře hostinského pokoje na děti v zahradě. Foto: Petra Žebráková

moderni-drevostavba-LUCERN-kuchynska-linka

Foto: Petra Žebráková


drevoastavby-casopis-titulka-6-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 132 m2
  • Užitná plocha: 115 m2
  • Dispozice: 5+kk
  • Konstrukční systém: difuzně otevřená skeletová konstrukce Two by Four LUCERN wood
  • Zdroj energie / teplo: elektrický kotel, teplovodní podlahové vytápění Rehau; příprava na tepelné čerpadlo IVT Větrání: přirozené
  • Součinitel prostupu tepla stěnou U: 0,163 W/m2K
  • Autor architektonického návrhu, projektu: LUCERN dřevostavby s.r.o., www.lucern.cz
  • Realizace stavby: LUCERN dřevostavby s.r.o., www.lucern.cz

moderni-drevostavba-LUCERN-pudorys


mail-ico-poptavka

Zaujala vás tato moderní typová dřevostavba a zajímá vás její přibližná cena? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost LUCERN dřevostavby s.r.o. se zaměřuje na moderní individuální výstavbu. Za dobu své bohaté praxe vyvinuli několik typových domů, které splňují požadavky většiny jejich klientů. Klientům nabízí profesionální zpracování studií, které buď vycházejí z typových domů, nebo vytvářejí úplně nové studie na přání klienta. V průběhu několika let postavili více jak 200 moderních domů a stali se leaderem na trhu ve výstavbě dřevostaveb metodou two-by-four.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 6-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop